logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Szklana płyta magnetyczna wokół gniazdek w kuchni

motojontko 09 Paź 2018 13:59 1194 6
REKLAMA
  • #1 17486701
    motojontko
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witajcie,

Przychodzę do Was z pytaniem o instalowanie szklanych płyt magnetycznych na kuchennej ścianie.
    Pomiędzy szafkami a blatem chcę zamiast płytek/cegiełek zamontować szklane płyty, do których będzie można przyczepić magnesy. Niestety aukcja w popularnym serwisie oferuje szkło przyczepiane do "ferromagnetycznej" płyty, a ja chciałbym nimi dość szczelnie obudować gniazdka w kuchni i zastanawiam się nad wzajemnym wpływem magnesu, gniazdka elektrycznego i płyty indukcyjnej. Wiecie czy może to wpływać na większe zużycie prądu albo stopniowe rozmagnesowywanie płyt? Na co powinienem zwrócić uwagę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17486853
    Andeck84
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Ferro magnetyczna płyta to zwykła stal. magnesy takie do przyczepiania na tablicę szklaną muszą być silniejsze niż te na zwykłą tablicę.
    z tego co czytałem to do takich tablic musisz kupić specjalne mocniejsze magnesy bo grubość szkła (spadek sły oddziaływania pola wraz z odległością) oraz to, że szkło jest śliskie (magnes z kartką np. poprostu by się ześlizgnął) miałem to samo ze ścianą pomalowaną farbą ferromagnetyczną (co prawda tanią) i potem zwykłą białą - zwykłe tablicowe magnesy nie zdawały egzaminu, wszystko się zsuwało.
    wartość pola magnetycznego słabnie bardzo mocno wraz z odległością, wystarczy sprawdzić z jakiej odległości twój magnes przyciąga spinacz, więc wpływ magnesu nawet takiego do tej tablicy na cokolwiek, a już napewno na gniazdka jest pomijalny, w starych dyskach były dwa neodymy do sterowania głowicą czytającą info z dysku, bardzo blisko dysków magnetycznych i nie kasowały danych z dysku ( co prawda kierunek pola też ma znaczenie ale to nie teraz)
    na kuchenkę indukcyjną również ma wpływ pomijalny jak również kuchenka na tablicę i magnesy, sprawdź czy indukcja zagrzeje Ci wodę w garnku jak umieścisz go na przekładce z 0,5 cm papieru np. napewno okaże się, że zagotuje tą wodę w ciągu min. godziny albo wcale bo odległość powierzchni garnka od generatora pola będzie zbyt duża.
    sugeruję zamontować gniazdka jak masz szafki wiszące nad blatem jak mam ja - bable mam wyprowadzone w szafkach nad blatowych, a gniazdka zewnętrzne kątowe z marketu (bardzo ładne) mocowane w narożniku między szafką, a płytą szklaną. wygląda nienajgorzej, a nie dziurawisz płyty co może być ryzykowne, ani nie kombinujesz obkładaniem wokół gniazdka co może dawać wątpliwy efekt estetyczny
  • REKLAMA
  • #3 17486854
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    motojontko napisał:
    pytaniem o instalowanie szklanych płyt magnetycznych na kuchennej ścianie.
    Nie słyszałem o takim wynalazku. Szkło z reguły jest niemagnetyczne. A jaką funkcję miałaby spełniać taka płyta ?
  • REKLAMA
  • #4 17486859
    Andeck84
    Poziom 9  
    brofran napisał:
    motojontko napisał:
    pytaniem o instalowanie szklanych płyt magnetycznych na kuchennej ścianie.
    Nie słyszałem o takim wynalazku. Szkło z reguły jest niemagnetyczne. A jaką funkcję miałaby spełniać taka płyta ?

Proszę o czytanie postów autorów ze zrozumieniem albo nie udzielanie się w temacie jeśli nie jest w stanie się pomóc autorowi.
  • #5 17486866
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Kolego Andeck84 , mimo wszystko przedmówca ma rację. Co innego szkło, a co innego
    Andeck84 napisał:
    szkło z przyklejoną blachą stalową z tyłu
    .
  • REKLAMA
  • #6 17486874
    Andeck84
    Poziom 9  
    "Niestety aukcja w popularnym serwisie oferuje szkło przyczepiane do "ferromagnetycznej" płyty, a ja chciałbym nimi dość szczelnie obudować gniazdka w kuchni i zastanawiam się nad wzajemnym wpływem magnesu"
    powyżej cytat z autora postu - dokładnie tak napisał autor postu, czyli szkło przyczepione do ferromagnetycznej płyty - czytajcie dokładnie co pisze autor.
    Jedyne "magnetyczne" szkło na portalu aukcyjnym jest dostępne na komórkę.
  • #7 17486882
    motojontko
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jak zwykle Panowie okazaliście się niezastąpieni. Mój problem dołącza do grona tych rozwiązanych :)

Dzięki za pomoc i przepraszam za nieścisłość w sprawie opisu "szkła magnetycznego". To klasyczny skrót myślowy, który w kontekście pytania i w mojej głowie był oczywisty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość instalacji szklanych płyt magnetycznych w kuchni, które mają obudować gniazdka elektryczne. Zauważa, że dostępne na rynku szkło jest przyczepiane do ferromagnetycznej płyty, co rodzi obawy o wpływ magnesów na gniazdka i zużycie energii. Odpowiedzi wskazują, że magnesy do takich tablic muszą być silniejsze ze względu na grubość szkła oraz jego śliską powierzchnię. Wartość pola magnetycznego słabnie z odległością, co sugeruje, że wpływ magnesów na gniazdka jest minimalny. Użytkownik dziękuje za pomoc i wyjaśnia nieścisłość w opisie "szkła magnetycznego".
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA