logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnesy na lodówce: niepozorne zagrożenie dla Twojego portfela

LightOfWinter 09 Lip 2024 11:40 4362 66
REKLAMA
  • #1 21148340
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    Znalazłem w sieci, dobre na poprawę humoru :)

"Magnesy na lodówce: niepozorne zagrożenie dla Twojego portfela

Niewielkie magnesy na lodówce mogą stanowić zagrożenie dla naszych sprzętów elektrycznych, zwłaszcza nowoczesnych modeli. To wszystko przez pole magnetostatyczne, które emitują. To pole może zakłócać działanie elektroniki, prowadząc do nieprawidłowego funkcjonowania urządzeń i zwiększonego zużycia prądu. Efektem mogą być wyższe rachunki za energię elektryczną. "

źródło:
    wiele-osob-trzyma-magnesy-na-lodowce-nie-wiedza-jak-bardzo-moga-zaszkodzic
  • REKLAMA
  • #2 21148355
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Całe szczęście, jeszcze mi ten nowoczesny, postępowy świat nie wyprał mózgu na tyle, że wymagam skomputeryzowanej lodówki. A jeśli to się stanie, lub innych opcji nie będzie, to mam nadzieję że nie zdąży wyprać na tyle, żebym wiedział, że wpływ typowego magnesu na elektronikę (no może poza specyficznymi urządzeniami typu kineskop czy inne z precyzyjny, magnetycznym sterowaniem) jest marginalny. Ale nawet gdybym gdybym tu upadł na głowę, to jeszcze zostaje kwestia kosztów - cena prądu vs. naprawy elektroniki w lodówce. No ale może w przyszłości 1 kWh będzie kosztował tyle co rata za lodówkę - wtedy poddaję się.
  • #3 21148540
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 243
    No patrzcie....a tyle lat w dyskach magnetycznych stosuje się bardzo silne magnesy do sterowania głowicami i komputery nie poumierały od tego.
    Ze smutkiem obserwuję w mediach społecznościowych wysyp "specjalistów" snujących co raz bardziej absurdalne teorie i powiększające się grona ludzi które łyka wszystko co leci ...
  • REKLAMA
  • #5 21148615
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2543
    Artykuł napisany przez sztuczną głupotę, czy przez wrodzoną głupotę?
    Moim zdaniem to manipulacja mająca na celu zaproponowanie innych produktów, albo clickbait mający na celu uzyskanie wpływów z wyświetlanych reklam.
    Treść artykułu kompletnie nieprzydatna.
  • #6 21148911
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    BANANvanDYK napisał:
    albo clickbait mający na celu uzyskanie wpływów z wyświetlanych reklam.

Clickbajt, teraz pełno takich 'wysrywów', na te głupoty wpadłem jakieś parę dni temu, tego sie nawet czytać nie da.
    Ale są ludzie którzy to łykają, ostatnio głośno jest jak to górale protestują przeciwko masztowi gsm, ale że słaby zasięg mają i komórka musi pracować przy uchu na full mocy oczywiście im nie przeszkadza :)
    Jednym słowem masakra, społeczeństwo nam coraz bardziej głupieje.
  • #7 21149072
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Ja już nie mam miejsca na lodówce. Muszę zrobić jakąś gablotę za szkłem i wstawić do warsztatu.
    Jak otwieran lodówkę to mi się strasznie plomby nagrzewają i dostaję silnej erekcji, po za tym wszystko w porządku.
    Drzwi lodówki pełne magnesów z różnych miejsc. Lodówka pokryta dużą ilością magnesów z różnych miejsc. Drzwi lodówki pokryte magnesami i kalendarzem.
  • #8 21149109
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    U mnie magnesy na lodówce polepszają smak piwa i jak zapomnę wstawić piwo do lodówki z magnesami, to nie idzie tego pić :D
  • #9 21149186
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21149190
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Co za głupota. Statyczne pole magnetyczne praktycznie nie ma wpływu na elektronikę, bo nie generuje siły elektromotorycznej w przewodach. Poza tym, to nie tak, że lodówka jest nafaszerowana elektroniką w każdym centymetrze sześciennym jej objętości. Ewidentna manipulacja i clickbajt mający za zadanie sprzedaż powierzchni reklamowej portalu.
  • REKLAMA
  • #11 21149196
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21149237
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    A wicie, jo se tak wydumoł ze jak te syćkie magnesy łobróce do góry nogami, to prund bydzie płynął łot wtycki do gniozda. Licnik bydzie chodził nazod, ino wtycki nie trza dotykoć, bo piznie łokrutnie.
    ( ❛ ͜ʖ ❛ )
  • #13 21149248
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 272
    ale oczywiście nikt nie będzie się bawił magnesem neodymowym przy tablecie czy telefonie...
  • #14 21149250
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 689
    Jakiś czas temu widziałem artykuł na jakimś Onecie, czy innej Interii, że truskawki powinniśmy jeść razem z szypułkami, bo ponoć są bardzo zdrowe (nawet zdrowsze od truskawek), napisałem nawet maila z pytaniem czemu nikt nie sprzedaje samych szypułek, skoro takie zdrowe? I że czekam teraz na artykuł, żeby wodę mineralną pić razem z butelką i korkiem.
    Niestety odpowiedzi nie dostałem. ;)
    Ale chyba to oznaka czasów, nie dość że jakieś głupsze to wszystko, to pogoń ciągła za wszystkim, powoduje ilość a jakoś to będzie.
  • #15 21149327
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    >>21149072
    I z namiotem w spodniach i wrzątkiem w ustach chcesz siedzieć w warsztacie? Nudzi ci się przy robocie? 🙂
  • #16 21149360
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    zjo napisał:
    I z namiotem w spodniach i wrzątkiem w ustach chcesz siedzieć w warsztacie? Nudzi ci się przy robocie? 🙂

A jak. Przychodzi taka ładniejsza kobitka do warsztatu z zamontowaną spiralką, staje obok i już jest rozgrzana, he, he.
    A ja wtedy mogę zapytać czy ona na pewno tu przyszła naprawić samochód.
  • #17 21149383
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Jakiś nowy rodzoaj pola - pole magnetostatyczne.
    Ciekawe, a co Pan widzi na obrazku? - cytat z CK Dezerterzy, kto oglądał ten wie.

Autor zapomniał napisac, że szczepienie wytwarza pole o wirujących wektorach i znosi się z polem magesu.

Podobno kazdy może być kim chce a czepiają się magesów na lodówce.
  • #18 21149397
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Ale czego się spodziewacie? Oni piszą to, co ludzie będą czytać, najlepiej z niepokojem, przerażeniem czy też innymi negatywnymi emocjami - takie coś najlepiej się klika. Można winić tylko ludzi, którzy się na to nabierają. Zero wiedzy na temat fizyki, techniki, zero jakiejkolwiek ciekawości na temat działania posiadanego w domu sprzętu. Zero samorozwoju i poszerzania wiedzy.
  • #19 21149437
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ale po co się szkolić?
    Tik Tok podaje wszysto w łatwej formie, a mieszkańcy Kraju Środka kształcą się, produkują naukowców, inżynierów a my bedziey kupowac tylko.
    Po co myśleć? to boli przeciez, przeciez nikt nie stosuje twierdzenie Pitagorasa w życiu. Zapytaj kogoś o zasadę zachowania pędy w sytuacji tłumaczenia efektów wypadku samochodowego i CPU osobnika się przegrzewa :)
    A w ZSRR pisali książki SF, zeby utrudni życie cenzurze, łtow było zrozumieć jak ktoś znał podstawy fizyki.
  • #20 21149455
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1164
    sq3evp napisał:

Po co myśleć? to boli przeciez, przeciez nikt nie stosuje twierdzenie Pitagorasa w życiu.

Zdziwiłbyś się... ;)
    Tak samo trygonometria, szkolny demon i przedstawiciel grupy "a na co mi to".
    A potem się okazuje, że nie tylko się przydaje, ale często jest jedynym sposobem osiągnięcia pewnych rzeczy... ;)
  • #21 21149458
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 272
    user64 napisał:
    ponoć są bardzo zdrowe (nawet zdrowsze od truskawek

Pewnie i są ale niezbyt smaczne. Czego nie rozumiesz?
  • REKLAMA
  • #22 21149463
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 510
    W dobie pseudopouczających artykułów rodzaju "robisz to źle!" z laniem wody niczym w podstawówce, taka głupota nie jest niczym nowym. ;)
    W dziwnych czasach nam przyszło żyć, idiokracja postępuje.
  • #23 21149584
    drunek
    Poziom 25  
    James596 napisał:
    idiokracja postępuje.

Jak tak dalej będzie, to film o tym tytule stanie się rzeczywistością.
  • #24 21149611
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 618
    Czyli te magnesy montowane przez producentów w uszczelkach drzwi lodówki to aby zwiększyć zużycie prądu? Na zasadzie lodówka klasa A pełno magnesów , lodówka A+ już mniej a A+++ w ogóle bez?
  • #25 21149671
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Cytat:
    Ta sztuczka z magnesem pozwala zaoszczędzić energię elektryczną
    Sztuczka polega na umieszczeniu magnesu nad licznikiem energii elektrycznej, a przez to zmniejszeniu pomiaru zużycia. Niestety, operacja ta jest nielegalną manipulacją, porównywalną z kradzieżą, a w konsekwencji przestępstwem. Pole magnetyczne przedmiotu umieszczonego na liczniku zmienia działanie transformatora wewnątrz, który w ten sposób rejestruje mniejsze zużycie. Nie ma to wpływu na dostawy energii.
  • #26 21149676
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    >>21149611
    Tak. W klasie G uszczelki robią na neodymach. Prędzej lodówkę przestawisz, niż otworzysz. Wymagane 3 fazy.
  • #27 21149705
    sq3evp
    Poziom 39  
    Madrik napisał:
    A potem się okazuje, że nie tylko się przydaje, ale często jest jedynym sposobem osiągnięcia pewnych rzeczy... ;)

A potem myślą, że pieniądze się biorą z dziury w ścianie.

Tak sobie czytam i zastanawiem się jak w liczniku elektronicznym pole magnesu może wpływać na pomiar mocy? Tak może głupio pytam, ale w tych chyba pomiar działa inaczej niż w starych licznikach energii.
  • #28 21149824
    drunek
    Poziom 25  
    Madrik napisał:
    A potem się okazuje, że nie tylko się przydaje, ale często jest jedynym sposobem osiągnięcia pewnych rzeczy

Problem tkwi w szkole! W mentalności nauczycieli - nawet nie w systemie edukacji.
    W podstawówce i gimnazjum nie do końca wiedziałem, co mi się przyda - a nie lubiłem tracić czasu na naukę rzeczy bezsensownych. Więc nie przykładałem się do niektórych przedmiotów. Praktyczne ich zastosowanie zobaczyłem dopiero później i wtedy samemu musiałem się ich uczyć.
    Dlaczego uznawałem niektóre rzeczy za bezsensowne? Bo nauczyciel (a raczej UCZYCIEL - uczy, ale nie po to, aby NAuczyć, tylko zakuć zdać i zapomnieć) po pytaniu "do czego mi się do w życiu przyda" odpowiadał, że do sprawdzianu. Taki poziom mamy i do dziś nic się w tej kwestii nie zmienia!
  • #29 21149843
    sq3evp
    Poziom 39  
    No cóż, ciesze się, że miałem trochę innych nauczycieli.
    Był czas, że marzyło mi się studiowanie fizyki teoretycznej, ale życie zweryfikowało plany.

Patrzcie kto się rozwija:
    - Chiny - mają coraż więcej inżynierów, tak pewnie TikTok im nie miesza w głowach,
    - Izrael - rozwija wysokie technologie i na pewnie głupot uczeń nie znajdzie,
    - USA - tu nie wiem, ale na pewnie nadal popyt na iżynierów jest.

Pamiętam jak kończył się PRL - każdy chiał być ekomonistą i zarządzać tylko czym skoro padały firmy?
    Dlaczego media budują czarny PR piszą ze "szclacha z IT" zarabia krocie, ale nie wspomną że prawinik bierze kilka tys zł od kliena i może zarabiać nawet kilka milionów rocznie? Tego nitk nie krytykuje w w USA początkują cue administrator baz danych otrzymuje stawkę 60 tys $/rocznie i nie dziwi to nikogo. A to dopiero początek w IT.
  • #30 21149853
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1816
    Kiedyś ten artykuł opublikował onet - nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać.
    podobne odczucia miałem po przeczytaniu pochwalnego artykułu na temat powerbanku z panelem pv
    Gdzie autor rozpływa się prezentując możliwość naładowania ogniwa 30Ah panelem wielkości dłoni. Jakoś zapomniał napisać ile by to trwało.

Podsumowanie tematu

✨ Magnesy na lodówce mogą stanowić zagrożenie dla nowoczesnych urządzeń elektrycznych, emitując pole magnetostatyczne, które potencjalnie zakłóca ich działanie. Użytkownicy dyskutują o marginalnym wpływie tych magnesów na elektronikę, podkreślając, że ich oddziaływanie jest znikome, zwłaszcza w kontekście obudowy lodówki, która skutecznie ekranizuje pole magnetyczne. Wiele komentarzy wskazuje na to, że artykuł na ten temat jest manipulacją mającą na celu generowanie kliknięć i reklam, a nie rzetelną informacją. Pojawiają się również żarty i ironiczne uwagi dotyczące absurdalności obaw związanych z magnesami, a także krytyka braku wiedzy technicznej w społeczeństwie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA