Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mam notebooka Medion Akoya P2212T - chcę wgrać legalnego Windowsa

chris18404 13 Oct 2018 17:17 1776 7
    chris18404
    Level 19  
    Czy jest możliwość zainstalowania na niego nowego legalnego Windowsa 8 lub 10? Kupiłem go w Niemczech i jest wgrany Windows 8 w języku niemieckim.
    Jarzabek666
    Level 38  
    No to ustaw język Polski i będzie po polsku.
    chris18404
    Level 19  
    Jarzabek666 wrote:
    No to ustaw język Polski i będzie po polsku.

Jak niby? A da się przywrócić ustawienia fabryczne i zmienić język bez reinstalacji?
    Jarzabek666
    Level 38  
    chris18404 wrote:
    Jak niby?

Panel Sterowania/Język po niemiecku Systemsteuerung/Sprache

Windows lokalizacje/język zmianę ma darmową bo office już płatne.

Wybierasz język jak chcesz mieć musi komputer być podłączony pod internet by ściągnął pliki i wystarczy odhaczyć by podstawowy był polski czyli górny.
    chris18404 wrote:
    A da się przywrócić ustawienia fabryczne i zmienić język bez reinstalacji?

Tylko jeśli była zrobiona kopia zapasowa, lub punkt przywracania systemu.

Ale najlepsza opcja to czysty system polski wiec potrzebna aplikacja mediacreationtool by sciagnac czysty system ze serwerów Microsoft już polski wypalić płytę i zainstalować. Tylko czy masz bios UEFI? bo klucz produktu musi być zgodny to co się ściąga.
    kokapetyl
    Level 43  
    Jarzabek666 wrote:
    Wybierasz język jak chcesz mieć

Nie koniecznie to się sprawdzi. Nie wszystkie wersje są wielojęzyczne.
    Sam miałem windowsa w języku niemieckim i w tej zainstalowanej wersji nie było możliwości zmiany języka (przynajmniej na polski)
    Sprawę rozwiązałem, ale nie jestem pewien, czy do końca jest to poprawne (czytaj legalne)
    Pobrałem windowsa tego samego typu, ale w języku polskim i zainstalowałem system korzystając z orginalnego klucza.
    chris18404
    Level 19  
    A jak znaleźć na komputerze użyty klucz? Zainstalowany jest Windows 8, system był od nowości, druga sprawa to można reinstalować system w takim tableto-laptopie?
    Jarzabek666
    Level 38  
    chris18404 wrote:
    A jak znaleźć na komputerze użyty klucz?

Pisałem wyżej jak masz uefi to w nim jest przy instalacji czystego systemu klucz nie potrzeby sam instalator sobie pobierze. Ale gdyby były jakieś problemy to lepiej za wczasów wyciągnąć programem klucz produktu z biosu znajdziesz aplikacje do tego.

chris18404 wrote:
    druga sprawa to można reinstalować system w takim tableto-laptopie?

To nie żadna przeszkoda, o ile bios umożliwia bootowanie z usb nie ma najmniejszych problemów wtedy albo trzeba załatwić czytnik DVD na usb albo próbować z pen-drive ten wyżej program o którym pisałem ma możliwość wyboru tworzenia dysku instalacyjnego. Tak że to tylko kwestia czy bios obsługuje bootowanie z usb.

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2607...re-available-for-windows-8-and-for-windows-rt
    chris18404
    Level 19  
    Jarzabek666 wrote:
    chris18404 wrote:
    A jak znaleźć na komputerze użyty klucz?

Pisałem wyżej jak masz uefi to w nim jest przy instalacji czystego systemu klucz nie potrzeby sam instalator sobie pobierze. Ale gdyby były jakieś problemy to lepiej za wczasów wyciągnąć programem klucz produktu z biosu znajdziesz aplikacje do tego.

chris18404 wrote:
    druga sprawa to można reinstalować system w takim tableto-laptopie?

To nie żadna przeszkoda, o ile bios umożliwia bootowanie z usb nie ma najmniejszych problemów wtedy albo trzeba załatwić czytnik DVD na usb albo próbować z pen-drive ten wyżej program o którym pisałem ma możliwość wyboru tworzenia dysku instalacyjnego. Tak że to tylko kwestia czy bios obsługuje bootowanie z usb.

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2607...re-available-for-windows-8-and-for-windows-rt

Sprawdzałem, obsługuje. Ale wczoraj pobrałem program do z czytania klucza to przy instalacji programu trzeba potwierdzić hasłem a nie wiem jakie jest. Jeszcze bardzo proszę powiedzcie które pozycje pobrać ze sterowników.

Dodano po 13 [minuty]:

a czy ten laptop bedzie poprawnie działał na windowsie 10? ewentualnie moge kupić 10.