logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura C50 Error 2 - wymiana czujnika temperatury czy możliwe obejście? Klucz do śrub serwisowych?

eWentylatory.pl 22 Paź 2018 16:37 23214 12
REKLAMA
  • #1 17511053
    eWentylatory.pl
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Przy włączeniu pojawia się error 2 po czym ekspres się wyłącza. W instrukcji wyczytałem, że jest to błąd temperatury i prawdopodobnie trzeba wymienić czujnik. Spotkał się ktoś z takim problemem? Czy rzeczywiście potrzebna jest wymiana czy można np zwyczajnie ten czujnik usunąć i będzie działało?

Dodatkowe pytanie, widzę że są jakieś dziwne 4 śruby z tyłu ekspresu prawdopodobnie serwisowe. Czy do tego potrzebuje jakiś specjalistyczny klucz, czy można poradzić sobie jakimiś "domowymi" narzędziami?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17511439
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1781
    Witam.
    Czujnik nalezy wymienic jak maszyna bedzie ustawiala temperature bez czujnika??????????
  • #3 17515609
    eWentylatory.pl
    Poziom 10  
    Ok, być może zderzy się ktoś z takim problemem to napisze jak go rozwiązać. Nie za bardzo chciało mi się przy tym dłubać ale nijako zostało zmuszony przez politykę serwisów - najtańszy chciał to zrobić za 300zł (50zł "diagnoza" i 250zł naprawa) :|

Jeśli na ekspresie Jura pojawia się Error 2 - jest problem z czujnikiem temperatury. Musimy zaopatrzyć się w taki czujnik, koszt niecałe 50zł. Wymiana jest prosta, ale potrzebujemy dwóch rodzajów kluczy - torxa oraz klucza owalnego z którym spotkałem się pierwszy raz, a odkręca się nim cztery śrubki na plecach ekspresu. Jak ktoś nie ma takiego klucza można sobie poradzić małymi cęgami. Gdy mamy klucze i czujnik wymiana jest banalnie prosta - odkręcamy w sumie 8 śrubek, ściągamy górną obudowę i boczną (od strony pojemnika na ziarna) i mamy wszystko na widoku. Potem torxem odkręcamy stary czujnik, zapinamy nowy i po wszystkiemu, zakręcamy całość i dalej używamy ekspresu. Czas naprawy nie przekroczył 10ciu minut. Na zdjęciu zaznaczony winowajca usterki.

Jura C50 Error 2 - wymiana czujnika temperatury czy możliwe obejście? Klucz do śrub serwisowych?
  • REKLAMA
  • #4 17525696
    grzech04
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam,

Gdzie kupiłeś czujnik temperatury?
  • #5 17526780
    eWentylatory.pl
    Poziom 10  
    Czujnik i klucz kupiłem na allegro, w PW podeśle link żeby tutaj nie robić reklamy bo nie do końca byłem zadowolony z obsługi (nie wystawienie żadnego dowodu zakupu ani gwarancji).

Podobno, jeśli umie się dłubać w takich sprzętach można jeszcze taniej naprawić ten error wymieniając sam termistor. Dla mnie niestety to jest już czarna magia.
  • REKLAMA
  • #6 18267858
    Flopper
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Miałem ten sam problem, ale z uwagi na brak klucza do Jury i wiedzy, jaki to termistor zakupiłem komplet na popularnym serwisie aukcyjnym.

Wartość termistora dla Jura J9 to 1 kOhm w ok 20'C.
  • REKLAMA
  • #7 21013544
    przemt
    Poziom 11  
    Witam
    Zna ktoś może wartość termistora dla jury x8?
  • #8 21013581
    ssss
    Poziom 38  
    Okolo 10Kohm
  • #9 21013884
    przemt
    Poziom 11  

Dzięki za odpowiedź. Mam właśnie w rękach 11k. Dam znać jak poszło
  • #10 21116282
    janman
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    >>21013884 Witam, jaki efekt po wymianie na 11k?
  • #11 21118677
    janman
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, wymieniłem w S8 termistor na 10 kΩ, działa, ale wyświetla komunikat, że urządzenie jest zbyt gorące. Czy ktoś zna prawidłową wartość tego termistora?
  • #12 21119181
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    eWentylatory.pl napisał:
    potrzebujemy dwóch rodzajów kluczy - torxa oraz klucza owalnego z którym spotkałem się pierwszy raz, a odkręca się nim cztery śrubki na plecach ekspresu.
    Możesz dać zdjęcie tych śrubek?
  • #13 21119242
    ssss
    Poziom 38  
    eBay-Artikelnr.:305321875384

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum omawiają problem z ekspresem Jura C50, który wyświetla błąd 2 związany z czujnikiem temperatury. Wymiana czujnika jest zalecana, a koszt nowego wynosi około 50 zł. Proces wymiany jest prosty, wymaga jednak dwóch rodzajów kluczy: torxa oraz klucza owalnego. W przypadku braku odpowiednich narzędzi, można użyć małych cęgów. Niektórzy użytkownicy sugerują, że możliwa jest tańsza naprawa poprzez wymianę samego termistora, którego wartość dla modeli Jura wynosi od 1 kOhm do 10 kOhm w temperaturze pokojowej. Użytkownicy dzielą się również informacjami na temat zakupu czujników i narzędzi, głównie z serwisów aukcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA