logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak rozpoznać tusz pigmentowy i barwnikowy do drukarek Brother, Canon, HP?

Norbas78 28 Paź 2018 09:20 3582 11
REKLAMA
  • #1 17522670
    Norbas78
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Mam kilka drukarek ( brother , canon , hp )
    Kupiłem tusze w butlach jakiś czas temu w dwóch sklepach.
    Jak odróżnić pigmentowy od barwnikowego bo nie chciałbym ich przez niewiedzę pomieszać.
    Czytałęm, że pigmentowy jest gęsty a barwnikowy płynny ale wolę zapytać zanim mi się zrobi galareta ( chcę zapasy z dwóch kompletów przelać do jednych pojemników )
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17522726
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Pigmentowy będzie odbijał światło. Wygląda jak kolorowe mleko. Pigment się nie rozpuszcza w rozpuszczalniku, więc tworzy emulsję.
    Barwnikowy jest bardziej przejrzysty i szklisty, gdyż barwnik rozpuszcza się.
    Aby mieć pewność trzeba zrobić chromatografię bibułową.
    Albo poprzez nakropienie atramentu/tuszu na bibułę i obserwowanie tego, co się będzie działo z kroplą, albo poprzez rozwinięcie widma etanolem.
    Atrament barwnikowy stworzy jednobarwną (lub wielobarwną, w przypadku atramentów złożonych) kroplę, lub wyciągnie się wraz z eluentem.
    Atrament pigmentowy natomiast rozdzieli się na coffee ringa pigmentu a resztę utworzy rozpuszczalnik.

Można też przeczytać specyfikację atramentu, albo zapytać się producenta.
  • #4 17522859
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 129
    Tak jak piszesz.
  • REKLAMA
  • #5 17522910
    Norbas78
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Czy analogicznie da się jakoś wedle mojego opisu sprawdzić czarny? Jak go dam powiedzmy do przezroczystej słomki to przy barwnikowym da radę zobaczyć przez niego światło a pigmentowym nie czy też w przypadku czarnego sprawa się komplikuje?
  • #6 17522916
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ja sprawdzałem na foli lub streczu. Pigment owy cieniutka warstwa jest czarny a barwnik lekko bledszy.
    Sprawdzałem też dając po kropli na papier foto. Barwnik się bardziej rozplywa a pigment nie.
  • #8 17523089
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Poczekaj z dobę. Ale pamiętaj że nie koniecznie musi się ta galaretka zrobić.
  • REKLAMA
  • #9 17523197
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Zależy jakie rozpuszczalniki są użyte. Jeśli masz oba atramenty wodne, to nie zrobi się galareta, jednak może wtedy pigment wypaść z koloidu i osadzić się na dnie.
  • REKLAMA
  • #11 17679528
    piotrm74bis
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Jak rozpoznać tusz pigmentowy i barwnikowy do drukarek Brother, Canon, HP?
    Witam, oto wyniki testu jaki sam musiałem wykonać po zakupie czarnego pigmentowego jakiego używa moja drukarka, porównałem go z barwnikowym (drugi od góry) i nieopisanym (trzeci od góry), który też okazał się barwnikowym, różnice widać gołym okiem, papier to zwykła kartka A4, wylana taka sama ilość i widać jak barwnikowy mocno się powiększa czy rozpływa.
    Jak rozpoznać tusz pigmentowy i barwnikowy do drukarek Brother, Canon, HP?
  • #12 19320155
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Najprościej jest rozpoznać po zachowaniu się na papierze fotograficznym - generalnie pigmentowy nie wsiąka i rozpływa się po papierze. Oczywiście sprawa dotyczy konsumenckich drukarek, bo są plotery z tuszami pigmentowymi, które dają radę i na papierze klasy foto dobrze drukować (pomijając inne specjalistyczne tusze np. w Epsonach).
    L850 ma wszystkie tusze barwnikowe więc ogólnie rzecz biorąc podejdą natomiast nie proponuje korzystać z jednej do drugiej, bo XP mają inny skład tuszu - atrament jest bardziej intensywny na papierze co potwierdza inną mieszankę to po 1. zaś po 2. tusze w butelkach z natury są bardziej płynne.

PS. kolega ze zdjęciem wyżej dał trochę kiepski przykład - pigmentowy tusz nie wsiąka tak w papier zwykły tj ta pierwsza kropla nie jest dla takowego charakterystyczna co potwierdza moim zdaniem kiepską jakość produktu.

Podsumowanie tematu

✨ Aby odróżnić tusz pigmentowy od barwnikowego w drukarkach Brother, Canon i HP, można zwrócić uwagę na ich właściwości fizyczne. Tusz pigmentowy jest gęstszy, nieprzezroczysty i tworzy emulsję, podczas gdy tusz barwnikowy jest bardziej przezroczysty i płynny. Można przeprowadzić test chromatografii bibułowej lub obserwować zachowanie tuszu na papierze fotograficznym – pigmentowy nie wsiąka i nie rozlewa się, natomiast barwnikowy rozprzestrzenia się. W przypadku czarnego tuszu, można użyć przezroczystej słomki do oceny przezroczystości. Mieszanie tuszy pigmentowego i barwnikowego może prowadzić do powstania galaretowatej substancji, ale nie zawsze jest to pewne. Czas reakcji zależy od użytych rozpuszczalników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA