logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken 618A1 - jaki zamiennik trafopowielacza DST85B172?

Jaco18 30 Sie 2005 22:50 1631 7
REKLAMA
  • #1 1778971
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Witam, czym zastąpić trafopowielacz z TFK 618 w wersji A1,
    (ICC5) - jego oznaczenia to:

DST85B172
    401416.00
    35303.01

Poza tym nie ma żadnej nalepki jakiej jest firmy. Możliwe że to Orega
    bo wygląda dosc staro jak by go jeszcze nie zmieniano.
    W do 618A pasuje HR7317, jednak w 618A1 jest całkiem inny układ
    pinów, inny jest też blender - nie ma kostki na kablu i umasienia.

Z góry dziękuję, ostatnio mam jakoś dużo tych telefunkenów do naprawy, niby podobne a całkiem sporo sie różnią wersje A, A2 i B.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1779032
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Według katalogu Diemena to: HR6260
  • REKLAMA
  • #3 1779092
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ok dzięki poszukam takiego. Ale swoją drogą to trochę dziwne bo jego schemat elektryczny jest inny niż ten ze schematu... hm
  • #4 1792100
    Jaco18
    Poziom 26  
    OK wstawiłem nowy trafopowielacz z Diemena, HR6260. Telewizor ożył a okazało się ze stare trafo przebiło sie do tego stopnia ze telewizor przestawał sie juz włączać, próbkował i bardzo dziwne i niemiłe odgłosy dochodziły z cewek dochylania i kineskopu.

Teraz wszystko działa - pilot, osd, telegazeta, została korekcja do wyregulowania - narazie wygrzewam. Zauważyłem już jednak pewien defekt - tv potrafi sie sam wyłączać w losowych momentach i przechodzi do stanu std-by. Niewiem czym to jest spowodowane - wcześniej z płyty usunąłem kilkaset zimnych lutów, pozmieniałem wiekszość pojemnosci w przetwornicy i przy odchylaniach.

Możliwość przegrzewania się tranzystorów mocy raczej wykluczam - w głównym zasilaczu i linii siedzą takie same 2SD1546, w czasie pracy są mocno ciepłe ale w granicach normy.

Bardzo prosze o pomoc w zdiagnozowaniu usterki, dodam że TV wyłacza sie na chwile i ponownie sam włacza, widać nawet zostawione na ekranie OSD w takim stanie jak było wczesniej.

Pozdrawiam kolegów (i ew. koleżanki :))
  • REKLAMA
  • #5 1792257
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Sprawdź iskrownik , podstawke kineskopu, złącza cewek odchylających, może coś się "zwęgliło" przy poprzedniej usterce
  • #6 1792348
    Jaco18
    Poziom 26  
    Sprawdziłem cewki, gniazda kabli itp więc chyba nie tu leży problem :/ Co jeszcze może byc uszkodzone i powodować takie efekty wyłączania ? MOże coś koło TEA2029 ? :?:

Pozdrawiam
  • #7 1793421
    Jaco18
    Poziom 26  
    Kurde przemierzyłem już chyba wszystkie elementy koło tranzystora H, TEA i nic nie znalazłem a TV dalej sie sam wyłącza i ponownie włącza.

Zrobiłem też twardy reset proca HD (wyjecie z podstawki i wsadzenie w folie aluminiową) i to nic nie dało poza wykasowaniem ustawień.

Już niewiem co mam zmieniać i co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania ... czyżby uszkodził się uklad protekt ?
  • REKLAMA
  • #8 5159289
    rubin714
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Może po niewczasie - wymienić TL17. Maciej

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru zamiennika trafopowielacza DST85B172 stosowanego w Telefunken 618A1 (ICC5). Oryginalny trafopowielacz nie posiadał oznaczenia producenta, przypuszczano, że może to być Orega. W modelu 618A pasuje HR7317, jednak w wersji A1 układ pinów i konstrukcja różnią się, co wyklucza bezpośrednią zamianę. Według katalogu Diemena odpowiednikiem jest trafopowielacz HR6260, który po wymianie przywrócił działanie telewizora. Po wymianie pojawiły się jednak problemy z samoczynnym wyłączaniem i ponownym włączaniem urządzenia, co może być związane z uszkodzeniem układu protektora lub elementów wokół TEA2029. Sugerowano sprawdzenie iskrownika, podstawki kineskopu, złączy cewek odchylających oraz ewentualną wymianę stabilizatora TL17. Autor wymienił również zimne luty i kondensatory w przetwornicy oraz przy odchylaniu, jednak problem z wyłączaniem pozostał.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA