logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak automatycznego połączenia z routerem przy starcie systemu

bandzior21 30 Paź 2018 20:37 465 2
REKLAMA
  • #1 17529019
    bandzior21
    Poziom 2  
    Witajcie!
    Problem dość nietypowy, jeśli było coś takiego to przepraszam ale nie mogłem znaleźć.
    Dwa komputery stale podpięte do routera TP-Link TD-W8951ND (zaktualizowany firmware, domyślna konfiguracja) na necie Orange Neostrada.
    1. komp Win10 x64, spięty z routerem kablem ethernet (ok. 8m), wszystko chodzi elegancko.

2.komp Win7 Ultimate x64 (na kablu ok. 3m) płyta główna ASUS P7P55D-E z kartą sieciową Realtek PCIe GbE Family Controller (wszystko zaktualizowane na najnowszych sterownikach jakie znalazłem w necie, z oficjalnych stron).

Teraz problem:
    (tylko przy 2.komp)
    Praktycznie za każdym razem kiedy włączę komputer, port ethernet nie nawiązuje połączenia z routerem, muszę to robić ręcznie poprzez wypinanie kabla i wpinanie go z powrotem do gniazda, czynność tą powtarzam co kilka sekund, czekając aż "złapie". Czasem połączy za 10, 20 czy 30 wpięciem, ale czasem bawię się z tym nawet 30minut! Kiedy już się uda to nie gaszę kompa aż do wieczora, jeśli jednak muszę go zrestartować to wszystko zaczyna się od nowa (1/50 zdarzy się, że po włączeniu nawiąże połączenie automatycznie).
    Oczywiście gniazdo ethernet co jakiś czas czyszczę więc raczej odpada, że nie łączy bo zabrudzone. Kabli sprawdzałem już kilka.
    Nie wiem czy powodem tego może być jakaś wada napięcia w porcie czy coś w systemie czy może jeszcze coś innego.
    Codziennie zmierzam się z tym problemem dlatego liczę na waszą pomoc! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17529422
    calixto
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Te płyty miały problem z działaniem zintegrowanej karty sieciowej. System nie zawsze był w stanie je wybudzić, czasem robił to po pewnym czasie. Ogólnie był też problem z ich wydajnością bo nie osiągały prędkości gigabitowych. Czasami pomagało obniżenie prędkości połączenia na routerze/switchu do 10/100Mbit/s.

Spróbuj uruchomić Linux-a (jakąś dystrybucję Live - typu Ubuntu) i sprawdź czy system będzie poprawnie ją obsługiwać. Spróbuj obniżyć prędkość portu na routerze (jeśli jest to obsługiwane). Jeśli w BIOS masz ustawiony tryb oszczędzania energii wyłącz go (najlepiej ustaw profil aby komputer nie obniżał taktowania procesora/magistrali). Jak nie pomoże, to raczej rozważył bym zakup odrębnej karty sieciowej.
  • #3 17542195
    bandzior21
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedź, problem rozwiązany, wystarczyła zwykła karta sieciowa za 50zł.
REKLAMA