logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RTL8111B - Problematyczne nawiązywanie połączenia

Verter 15 Sie 2014 22:49 1326 8
  • #1 13880561
    Verter
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    mam problem ze zintegrowaną kartą sieciową. Model płyty głównej to MSI P35 neo2-fr, karta sieciowa Realtek RTL8111B. Komputer jest podłączony do routera TP-Link td-w8960n (porty LAN 100Mbit) kablem ~10m.

Problem przedstawia się następująco- komputer nawiązuje połączenie z routerem po ok 30 sekundach od załadowania systemu, ale z prędkością 10 Mbit/s. Przed nawiązaniem połączenia router chyba "próbuje" wymusić 100 Mbit/s, ponieważ lampka odpowiedzialna za dany port LAN na routerze zapala się na ułamek sekundy co kilka sekund. Bywa również (sporadycznie), że połączenie nie zostaje nawiązane wcale.

Sprawdziłem:
    -kilka wersji sterowników- bez zmian
    -działanie na dwóch systemach (XP 32bit i Win7 64 Bit)- bez zmian
    -podłączenie laptopa przez ten kabel do routera- natychmiastowe połączenie na 100 Mbit/s
    -połączenie 2 laptopów ze sobą tym kablem- nawiązanie połączenia 1 Gbit/s
    -podmianę kabla na ~30-metrowy- bez zmian
    -połączenie laptopa z komputerem bezpośrednio przez LAN- brak połączenia.

Wnioskuję, ze problem jednak leży po stronie komputera.

Z tego komputera udostępniony jest napęd DVD, oraz magazyn danych do laptopów, więc prędkość połączenia 10 Mbit/s i to z wątpliwą stabilnością jest nieakceptowalna.

Czy macie pomysły jak temu zaradzić, drodzy forumowicze?
  • #2 13885138
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Problem leży po stronie karty sieciowej. W ostateczności możesz kupić nową na PCI (o ile masz wolne gniazdo) lub PCI-E. Wcześniej spróbuj zaktualizować bios i wyłączyć oszczędzanie energii dla tej karty.
    Czy gniazdo nie jest mechanicznie uszkodzone?
  • #3 13885815
    Verter
    Poziom 12  
    Gniazdo nie jest mechanicznie uszkodzone. Wcześniej karta działała normalnie, bios mam najnowszy, oszczędzanie energii (w menedżerze zadań) wyłączałem na obydwu systemach na próbę i żadnej poprawy nie było.
    Wolne gniazdo mam, kartę sieciową na PCI też. Teraz połączenie z routerem jest właśnie przez nią i działa bez zarzutów, jednak w tym miejscu (obok gniazda PCI) umieszczony mam docelowo jeden z dysków twardych. W ostateczności upchnę dysk w inne, słabiej wentylowane miejsce, jednak wolałbym "odratować" zintegrowaną kartę.
  • #4 13885830
    11111olo
    Poziom 42  
    Jeśli karta od czasu do czasu działa to może być problem zasilania samego transformatora separującego (zapewne w samym gnieździe ethernet) lub napięcia.
    Czy zmiana prędkości karty na 10Mb coś zmienia?
  • #5 13885904
    Verter
    Poziom 12  
    Czy chodzi o zmianę prędkości na 10Mb na sztywno? Nie bardzo wiem jak to zrobić.
    Taka prędkość sama się ustala po chwili od załadowania systemu (ale nie zawsze- tak jak napisałem w pierwszym poście).

Jeśli to może być problem z zasilaniem, spróbuję podmienić jutro zasilacz w komputerze, cały zestaw poza dyskami ma już dobrych parę lat, więc może odmawiać posłuszeństwa.

Tak poza tematem- szukałem przed założeniem tematu podobnych problemów- najczęściej przyczyną był kabel złej klasy, nieodpowiednio zaciśnięte końcówki, bądź uszkodzenie kabla. Kilka razy spotkałem się też z problemem ze strony routera- ludzie wymieniali kondensatory, więc problem z zasilaniem jak najbardziej odpowiadałby, jednak tutaj widać, że problem leży po stronie karty sieciowej (płyty głównej).
  • #6 13886313
    11111olo
    Poziom 42  
    Tak chodzi o ustawienie na sztywno 10Mb.
    Mój komputer - Właściwości - menadżer urządzeń - karty sieciowe - Twoja karta - Właściwości - zaawansowane - Szybkość i duplex
    Tu wybierz 10Mbps full duplex.
  • #7 13886742
    Verter
    Poziom 12  
    Podmiana zasilacza w komputerze nie przynosi żadnych zmian.

Ustawienie na sztywno 10Mbps full duplex- połączenie nawiązywane jest wraz ze startem systemu, a nie po chwili jak przy opcji "automatyczna negocjacja". Ustawienie każdej innej opcji na sztywno skutkuje brakiem połączenia.
    Byłoby to do zaakceptowania, gdyby nie wcześniej wspomniany magazyn danych dla innych komputerów, ponieważ połączenie z internetem to ~8 Mbit...
    Jeśli masz kolego 11111olo (lub ktoś inny) jeszcze jakieś pomysły, to chętnie je usłyszę, a przy okazji dowiem się czegoś nowego :)
  • #8 13886778
    11111olo
    Poziom 42  
    Komputer nie przeżył może jakiegoś wyładowania pioruna? Może karta sieciowa być częściowo uszkodzona. z napięciem to chodziło o samo zasilanie chipu i transformatora karty sieciowej. Może być jakiś rezystor nadpalony itp. przez co je zaniża.

Internet 8Mb będzie działał na 100% przy połączeniu 10Mb na karcie sieciowej.

Próbowałeś na próbę postawić router blisko komputera i połączyć go krótkim kablem, np. 1m?
  • #9 13886868
    Verter
    Poziom 12  
    Z piorunem- możliwe, ostatnio burzowy okres, ale pod nieobecność domowników albo w czasie niesprzyjającej aury komputer jest wyłączany. Jedynie z wyłączaniem routera różnie bywa. Dziwi mnie, że to byłaby druga już sytuacja, gdzie z routerem wszystko w porządku a padają sieciówki w komputerach ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2311773.html ).

Na ~2-metrowym kablu właśnie sprawdziłem i bez zmian.

Sam internet- owszem, działałby bezproblemowo, jednak dostęp do plików z prędkością na poziomie 1,2 MB/s to zdecydowanie za mało.

Spróbuję w wolnej chwili poszperać w datasheecie układu i sprawdzić przynajmniej poziomy napięć zasilających.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zintegrowaną kartą sieciową Realtek RTL8111B na płycie głównej MSI P35 neo2-fr, która nawiązuje połączenie z routerem TP-Link TD-W8960N z prędkością 10 Mbit/s, mimo że router obsługuje 100 Mbit/s. Połączenie trwa około 30 sekund po załadowaniu systemu, a czasami nie nawiązuje się wcale. Użytkownik sprawdził różne wersje sterowników, dwa systemy operacyjne (XP i Win7), a także różne kable, ale problem nadal występuje. Sugerowane rozwiązania obejmują aktualizację BIOS-u, wyłączenie oszczędzania energii, a także sprawdzenie zasilania karty sieciowej. Użytkownik rozważa również wymianę karty na PCI, ponieważ zewnętrzna karta działa poprawnie. Problemy mogą być związane z uszkodzeniem karty lub zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA