logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć włącznik i potencjometr do lampy LED 230V, 20W?

bialy_pielgrzym 31 Paź 2018 01:19 3348 9
REKLAMA
  • #1 17529514
    bialy_pielgrzym
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam serdecznie,
    Chciałbym się dowiedzieć czy do lampy LED możliwe jest podłączenie włącznika/ wyłącznika oraz potencjometru tak aby mieć wpływ na natężenie światła.

Moja lampa LED 230V, 20W:
    https://www.skapiec.pl/site/cat/415/comp/103086516
    lampa posiada kabel z którego wystają trzy przewody (niebieski, brązowy i żółto- zielony)

Posiadam również przewód z wtyczką i wyłącznikiem S-1 W-1 z którego wystają dwa przewody (niebieski i brązowy)
    To chyba nie jest ten model choć wygląda dokładnie tak samo:
    https://www.tim.pl/przewod-z-wylacznikiem-z-p...zka-bu-h03vvh2-f-2x0-5-bialy-s-13w-0-5-2-1-2m

Z zakupem potencjometru się wstrzymałem.

1) Czy da się kupić jakiś gotowy potencjometr który wystarczy wlutować między lampę a wyłącznik. Czy dzięki takiemu potencjometrowi będę miał możliwość regulacjo natężenia światła ?
    2) Jak to w ogóle polutować ? Lampa ma 3 przewody a wtyczka 2. Rozumiem, że brązowy do brązowego a niebieski do niebieskiego. Pozostaje żółto- zielony kabel z lampy- czy to jest uziemienie ?

Proszę o wyrozumiałość...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17529518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 17529533
    burixon000
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Teoretycznie regulacja za pomocą ,, gołego,, potencjometru byłaby możliwa, gdyby miał odpowiedni zakres regulacji i ponad 20W byłby w stanie wytrzymać, a takiego na pewno nie zajdziesz. Dodatkowo w środku znajduje się płytka z zasilaczem i to właśnie przy niej musiałbyś montować ten potencjometr. Więc w praktyce jest to nie do wykonania. Odpowiadając na kolejne pytanie - Tak, kable podłączyć tak jak napisałeś, zielono żółty to uziemienie.. Nie wiem gdzie je podłączysz, ale myślę, że tak całkiem niezbędne to ono nie jest.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17529588
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17530201
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    bialy_pielgrzym napisał:
    Pomiędzy kable zasilające (brązowy i niebieski) wsadziłbym przełącznik

Zrobiłbyś zwarcie i być może łapy poparzył.
    Przewód niebieski i zielono żółty mają być ciągłe od wtyku do lampy. Wyłącznik wpinasz między brązowy lampy a brązowy z wtyku. I pamiętaj że zabawa napięciem sieciowym do bezpiecznych nie należy.
  • REKLAMA
  • #7 17530354
    bialy_pielgrzym
    Poziom 9  
    Dzięki, za odpowiedź. Wykorzystam kabel tego typu: https://allegro.pl/przewod-kabel-zasilajacy-z-uziemieniem-c13-1-8-m-i7368240220.html Odetnę końcówkę. Od wtyku do lampy niebieski / niebieski i żółto niebieski / żółto niebieski polutuję. Brązowy / wyłącznik / brązowy. Wiem, że jest to niebezpieczne - dlatego też pierwsze wypytuje się specjalistów.
    Off top:
    Nieraz już mnie prąd zmienny z gniazdka pokopał i ledwo mrowienie poczułem. Tak już mam w linii dziadek / tata i ja- na nas to jakoś bardzo nie działa. Lata temu jak jeszcze do gimnazjum chodziłem w wakacje poszedłem do pracy do budowlanki. Razem z kolegą weszliśmy na dwu metrowe rusztowanie które było całe mokre bo wcześniej padał deszcz. Kolega chwycił się poręczy i widziałem jak go zaczęło spinać / kurczyć (nie wiem jak to nazwać). Palce mu się na poręczy zacisły- widząc co się dzieje nie myślałem długo i mu w tą rękę od dołu zasadziłem siarczystego kopa (wiem, że głupie bo jakby to była siła to by mnie pewnie nie było). Rękę puściło a sam zeskoczył z tego rusztowania. Ja też poczułem, że przeze mnie prąd przepływa i też zeskoczyłem. Kolegę brzydko pokopało i na pogotowie go zawieźli, kilka dni w szpitalu spędził- nic mu na szczęście nie było. A ja pracowałem dalej... Okazało się, że rusztowanie było oparte o starą lampę w której było przebicie. Wiem jaka jest podstawowa zależność między prądem z "gniazdka" w domu a siłą. Ten z gniazdka może zabić a siła zabija. I żeby nie było: nie chwalę się, co najwyżej powinni mnie w jakiś paradokumentalnym programie pokazać.
  • Pomocny post
    #8 17530697
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2040
    Kup po prostu np. coś takiego Przewód przyłączeniowy OMY 3x1,5 2mb z wtyczką kątową PZ1,5-02-1 i coś takiego Włącznik WP-8A na kabel połącz odpowiednio i masz komplet.
  • #9 17531951
    bialy_pielgrzym
    Poziom 9  
    Ok, dziękuję wszystkim za pomoc. temat uważam za zamknięty.
  • #10 17531959
    bialy_pielgrzym
    Poziom 9  
    Ok, dziękuję wszystkim za pomoc. temat uważam za zamknięty.

Dodano po 2 [minuty]:

Zamówiłem kabel z trzema przewodami i wtyczką oraz włącznik. Całość polutuje w taki oto sposób: Kabel niebieski - niebieski. Kabel żółto zielony - żółto zielony. Kabel brązowy - wyłącznik - kabel brązowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia włącznika i potencjometru do lampy LED 230V, 20W, aby regulować natężenie światła. Odpowiedzi wskazują, że standardowy potencjometr nie jest wystarczający, ponieważ lampa ma wbudowany zasilacz, a jego montaż wymagałby ingerencji w elektronikę lampy. Użytkownik powinien podłączyć przewody zgodnie z kolorami: brązowy do brązowego (wyłącznik), niebieski do niebieskiego, a żółto-zielony jako uziemienie. Wskazano również, że użycie przewodu z uziemieniem jest konieczne dla bezpieczeństwa. Użytkownik zdecydował się na zakup odpowiedniego kabla z trzema przewodami oraz włącznika, planując prawidłowe połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA