logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra PW-7010 - nie działa poprawnie jeden kanał

Juzeczekkkkk 01 Lis 2018 19:57 777 4
REKLAMA
  • #1 17532584
    Juzeczekkkkk
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z moja Unitrą, mianowicie na jednym kanale gra normalnie, natomiast na drugim kanale gra ciszej, charczy a głównie przy przy niskich pasmach.
    Końcówki mocy są dobre, ponieważ sprawdzałem porównując je do siebie. Wpadł mi do głowy pomysł wymiany kondensatora 2x4700µF 40V, lecz nie mogę w żadnym sklepie go dostać więc kupiłem dwa kondensatory 4700µF na 50V, ponieważ pan nie miał 40V.
    I tu jest pytanie - mam je podłączyć - z - razem do jednego pinu a dwa + do osobnych pozostałych gniazd? No i chciałbym dowiedzieć się, co mogę sprawdzić jeszcze oprócz tych kondensatorów ponieważ nie wydaje mi się, że to one są uszkodzone, nie są napuchnięte.
  • REKLAMA
  • #2 17532641
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3927
    Witam. Ale chwila oryginalne kondensatory to są tam 2 szt. 2x4700uF 40v i jedna noga daje minusowe napięcie a druga dodatnie napięcie i masa i musisz to zrobić tak.
    Unitra PW-7010 - nie działa poprawnie jeden kanał
  • REKLAMA
  • #3 17532666
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2104
    Juzeczekkkkk napisał:
    ponieważ sprawdzałem porównując je do siebie.

Ciekawe co porównywałeś ? (rozmiar, kolor a może jeszcze coś innego?)
    Juzeczekkkkk napisał:
    problem z moja Unitrą, mianowicie na jednym kanale gra normalnie, natomiast na drugim kanale gra ciszej, charczy a głównie przy przy niskich pasmach.

Zamieniłeś kolumny między sobą i w dalszym ciągu ten sam kanał gra gorzej ?
    To samo warto sprawdzić z sygnałem wejściowym. Po tych próbach będzie wiadomo czy to napewno sprawa wzmacniacza.
    Co do tych kondensatorów, to mogą być na wyższe napięcie. Podłącz je tak jak byly oryginalnie podłączone, podejżewam że chodzi o kondensatory w zasilaniu końcówek mocy.
    Jak sprawdzisz (tak jak pisałem) i ustalisz że w 100% to jest wina wzmacniacza, to powodów może być sporo, np. końcówka mocy, przedwzmacniacz, zasilanie jednego kanału.
  • REKLAMA
  • #4 17532679
    Juzeczekkkkk
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    jest to problem wzmacniacza(zamieniałem l z r na wejściu i zamieniałem kolumny. W porównywanie miałem na myśli zamianę z lewego na prawy kanał
  • Pomocny post
    #5 17533691
    marada72
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam, na początek możesz porównać napięcia w końcówce mocy, sprawna i ta uszkodzona.
    Dobrze by było również sprawdzić tranzystory pary roznicowej, te na wejściu końcówki mocy. Taka moja sugestia.
REKLAMA