logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell D430 - Czy usterka na płycie głównej może uszkadzać świetlówkę w matrycy

Yellowston2018 01 Lis 2018 22:43 525 1
REKLAMA
  • #1 17532925
    Yellowston2018
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam. Mam taki problem.

Facet przyszedł do punktu napraw laptopów naprawić niedziałające podświetlenie matrycy w laptopie Dell D430. Serwisant kupił ode mnie taką matryca. Za chwile pisze, że moja matryca ma takie same objawy. Wysłałem mu płytę główną. Mówi, że kombinował kilka inwerterów, różne taśmy i obie matryce tak samo.

Generalnie założył taki temat na innym forum, cyt:

Witam

Pacjent
    Dell D430
    MB: LA-3741P REV1.0 A00
    CPU: Intel LE80537 u7600 7752A506 SLA2U

dość prozaiczna usterka - brak podświetlania matrycy
    jest obraz i laptop działa normalnie po VGA

co próbowałem :

testowałem 3 inwertery - bez zmian na oryginalnych matrycach (2 sztuki) widać tylko logo powitalne brak podświetlania - inwertery są sprawne każdy z osobna bo startują świetlówkę serwisową która używam do testowania ww.elementu

testowałem 2 różne matryce do tego modelu - bez zmian - w różnych konfiguracjach kable inwertery płyty główne
    testowałem 3 różne kable sygnałowe - bez zmian - jak wyżej rożne konfiguracje
    testowałem 3 różne płyty główne do tego modelu - na jednej mam obraz i brak podświetlania na drugiej płyta startuje ale ale po chwili się wyłącza - czasem wystartuje ale też bez obrazu na ww. komponentach na 3 płycie mam brak reakcji na włącznik wiec obstawiam że jest martwa

prosił bym o wskazówki co mogło by w takiej sytuacji się stać bo drugą matryce dostałem wraz z płyta główna i mam nawet zdjęcia że pod tą płytą ta matryca i ten kabel sygnałowy działają i obraz się pojawia a dostałem cały zestaw i po przepięciu tej nowej matrycy z kablem sygnałowym i inwerterem i tak nie pojawiło się podświetlanie jak i w późniejszych testach na płycie dawcy gdzie ww. płyta działa z podświetlaniem (foto )

wiec już nie wiem co z tych wszystkich części jest uszkodzone a co sprawne - a wątpię żeby wszystko padło ... albo ta oryginalna płyta główna uszkadza świetlówki i mam kolejną niesprawną

Ja mu wysłałem sprawna płytę z matrycą, on mi odesłał płytę, która zaczęła się nie zawsze włączać i matryce bez podświetlenia i chce zwrotu pieniędzy.

I pewnie będzie przepychanka ,
    Moje pytanie jest takie czy jego uszkodzona płyta główna mogła uszkodzić świetlówkę w mojej matrycy ?
  • REKLAMA
  • #2 17534144
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Wybierz konfigurację żeby było jak na początku. Jest obraz i brak podświetlenia.
    Pomierz napięcia na złączu matrycy (na płycie) - pin 1, 2, 7,8,9, 10, 11,12, 14.

Płyta główna nie uszkodzi świetlówki.
REKLAMA