logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] podłączenie automatu do oświetlania do przełącznika na 1 przewodzie.

grekpg 02 Lis 2018 15:26 408 4
REKLAMA
  • #1 17533800
    grekpg
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam. mam włączniki oświetlenia na 1 przewodzie tzn jest na nim faza - przełącznik zwiera ją.
    Teraz kupiłem sobie sterowanie przez wifi, ono potrzebuje + , - , i trzecim przewodem wypuszcza napięcie jak jest włączone.
    Prościej było by mi do tego przełącznika podciągnąć masę z gniazdką obok, faza jest.

Narysowałem schemat
    podłączenie automatu do oświetlania do przełącznika na 1 przewodzie.

czy tak to mogę podłączyć czy konieczne jest coś innego ?
  • REKLAMA
  • #2 17533845
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    W domowej instalacji elektrycznej nie ma + czy -, nie ma też masy. Jeśli Twoja wiedza nie ogarnia nawet takich podstaw, to trzymaj się od tego z daleka. Prąd nie zna się na żartach i nie wybacza pomyłek.
    Poszukaj wokół siebie elektryka i zleć mu to zadanie.
  • REKLAMA
  • #3 17534179
    grekpg
    Poziom 10  
    Rozumiem Twoje podejście , może nie wiem dokładnie jak to się nazywa ale ogólnie rozumiem jak to działa. podzłączyłem jak na schemacie i działa ok. Przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa cóż może się stać - korki wywalić... Problem że w innym pokoju mam odwrotnie - odecięta jest masa czy jak to się zwie na gniazdku a sterownik steruje prądem. Rozumiem że jedyne wyjście to dokopać się do puszki od oświetlenia i przełączyć kable żeby do przełącznika szło napięcie a nie masa.
  • REKLAMA
  • #4 17535559
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 932
    Jedyne wyjście to wezwać elektryka z uprawnieniami.
    100 czy 200 zł to nic w porównaniu ze stratami jakie możesz zrobić.
    Od porażenia na pożarze skończywszy... :| :cry:
  • #5 17535674
    grekpg
    Poziom 10  
    Podłączenie 3 przewodów to nie rocket sience. Jak bym chciał żeby mi to zrobił elektryk to bym tak zrobił.
    ps. podłączyłem i działa jak powinno.
REKLAMA