logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerobienie instalacji z łączników jednobiegunowych na schodowe

seattoledo1.9 27 Lut 2022 19:40 615 8
  • #1 19907906
    seattoledo1.9
    Poziom 9  
    Witam, planuję przerobić oświetlenie. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiadającego schematu, jeśli komuś się udało proszę o link. Pierwotnie w garażu są 2 punkty z czego jeden ( niestety dalej od drzwi zewnętrznych) odpowiada za światło w pomieszczeniu-warsztacie przy garażu, drugi przy drzwiach za światło zewnętrzne (docelowo lampa z czujnikiem ruchu). Chciałbym przerobić instalację tak aby mieć możliwość świecić i gasić światło w pomieszczeniu z obu łączników czyli tzw schodówkę lecz żeby łącznik przy wejściu był podwójny i na stałe było załączone światło zewnętrzne. Między puszkami udało mi się puścić 3 żyłowy kabel lecz nie mogę dojść jak to wszystko podłączyć. Czy jest ktoś kto mógłby pokierować tym przedsięwzięciem? Łącznik jaki chce założyć na zdjęciu poniżej, podwójnego jeszcze nie kupiłem. Dodaję opisane zdjęcia i liczę na pomoc, pozdrawiam
    Załączniki:
    • Przerobienie instalacji z łączników jednobiegunowych na schodowe simon jedno.jpg (45.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przerobienie instalacji z łączników jednobiegunowych na schodowe IMG_20220227_172722 ? kopia.jpg (2.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przerobienie instalacji z łączników jednobiegunowych na schodowe IMG_20220227_172732 ? kopia.jpg (2.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19907931
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    seattoledo1.9 napisał:
    Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiadającego schematu, jeśli komuś się udało proszę o link.
    Proszę bardzo: Link
    417 tysięcy wyników. ;)
  • #5 19908300
    seattoledo1.9
    Poziom 9  
    Filmik oglądałem, schemat widziałem a z żółtozieloną żyłą nie wiem co zrobić dlatego proszę o pomoc :D W puszce A jest do dyspozycji 5 żył plus neutralna i uziemienie zkostkowane w puszce obok. W puszce B 4 żyły i tu mnie przystawia bo w puszce A faza pod L niebieski i żółtozielony kostkuje za gniazdkiem i zostają 2 brązowe, jeden idzie do lampy drugi do puszki B w niej mam 4 żyły faza i 3 z dołożonego kabla, pasuje neutralny i uziemienie wpiąć w kostki i zostaje brązowy z dołożonego i brązowy fazowy
  • #6 19908312
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    Proponuję zrób szkic na kartce jak to chcesz podłączyć, będzie bardziej czytelnie i unikniemy niedomówień...
  • Pomocny post
    #7 19908492
    vipeko
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    W dwóch puszkachh masz fazy. Do schodowego potrzebna tylko z jednej strony. Ns stałe łączysz faze na zewnàtrz. Lub jak wolisz przez dodatkowy włącznik niezależny.
    Co do schodowego to w puszce zewnętrznej podłącz fazę jako wejście włącznika L, a w drugiej wewnętrznej wyjście do lampy też pod L. Same fazy. Neutralnych nie rozdzielać. I tak naprawdę to potrzebne Ci tylko dwie żyły z nowego przewodu. Podłączasz pod 1 i 2 z każdej strony. Drugi przewód fazowy w puszce wewnętrznej zostawiamy i zabezpieczamy. Żółto-zielony zostawiamy. To jest wersja z fazą od zewnątrz. Z fazą od wewnątrz będzie troszkę inaczej.
    To tak z grubsza. Jak To za trudne to lepiej zrzutka na elektryka. Bez urazy.
  • #8 19909160
    seattoledo1.9
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie vipeko, o taki konkret mi chodzilo, 1,5 minuty i wszystko działa jak chciałem, dodatkowo chyba faktycznie założe drugą puszkę i osobny łącznik na zewnętrzne światło. Podaj w prywatnej numer konta to wypijesz wieczorem zimne piwko na mój koszt :)
  • #9 19911172
    vipeko
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Nie ma sprawy, dobrze że sprawnie i poprawnie.
    Pozdrawiam
    Zbędne usunąłem.[T.M.]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przerobić instalację oświetleniową w garażu, aby umożliwić sterowanie światłem w pomieszczeniu z dwóch łączników (schodowy) oraz mieć stałe zasilanie dla lampy zewnętrznej. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia przewodów, w tym żółto-zielonej żyły, oraz podano wskazówki dotyczące schematu podłączenia. Użytkownik otrzymał pomocne porady dotyczące podłączenia fazy oraz neutralnych żył, co pozwoliło na pomyślne zakończenie projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA