logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka plyta glowna am4 pod ryzen 3 2200g I ram 3200 MHz?

wilwi 03 Lis 2018 23:27 5835 17
REKLAMA
  • #1 17536535
    wilwi
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, szukam plyty glownej pod socket am4, nowe, niedrogiej. Raczej z chipsetem z serii 450. W cenie ok. 300-400 zl. Chcialbym miec co najmniej jedno lacze m2 nvme pod jakis szybki dysk ssd. Najlepiej dwa lacza m2. Wazna jest obsluga pamieci ddr4 3200 MHz. Poza tym mile widziane hdmi I dvi, ale niekoniecznie. Tez usb 3.1. Idealnie gdybym otrzymal 6 x Sata3.

Co polecicie?

Zakupilem juz amd ryzen 3 2200g Oraz pamieci g. Skill 2x8 GB, ripjaws 5, ddr4; 3200 MHz,, cl16.

Wstepnie wybralem asrock pro4 450 oraz msi bazooka plus b450m. Dobry wybor?

Pozdrawiam.
    Przepraszam za literowki, pisze z urzadzenia mobilnego.
  • REKLAMA
  • #2 17536568
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 573
    wilwi napisał:
    Zakupilem juz amd ryzen 3 2200g Oraz pamieci g. Skill 2x8 GB, ripjaws 5, ddr4; 3200 MHz,, cl16

Pamięci raczej kupuje się do konkretnej płyty. Producent podaje wykaz pamięci które NA PEWNO właściwie pracują z daną płytą.
    wilwi napisał:
    mile widziane hdmi I dvi

Ale to chyba nie z Ryzenem......
    Niedawno sam kompletowałem nowy PC na Ryzenie - rady innych mogą być pomocne - ale sam wiesz najlepiej czego potrzebujesz, czy planujesz OC ,późniejszą rozbudowę i decyzja nalezy do Ciebie. Mogę Ci podpowiedzieć żeby zwracać uwagę na sekcję zasilania - im bardziej rozbudowana tym lepiej. Ja wybrałem droższą płytę na X370 ( 470 nie było jeszcze w ofercie ) zresztą właśnie ASROCK- a . Oprócz dwu M2 ma WiFi i BT, dobrą sekcję zasilania i możliwość osobnego podkręcania zegara
  • #3 17536685
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    zworys napisał:
    Pamięci raczej kupuje się do konkretnej płyty. Producent podaje wykaz pamięci które NA PEWNO właściwie pracują z daną płytą.

Jeszcze nigdy nie kupiłem pamięci, które byłyby ujęte w spisie producenta płyty. Nigdy też nie miałem z takimi problemu.

zworys napisał:

Ale to chyba nie z Ryzenem......

A dlaczego nie? Ryzen 2200G posiada zintegrowaną kartę graficzną, więc dlaczego płyta nie miałaby mieć HDMI i DVI?

wilwi napisał:
    Wstepnie wybralem asrock pro4 450 oraz msi bazooka plus b450m. Dobry wybor?

Niezły, chociaż Asrock nie ma DVI (ale ma za to DP). Są to zupełnie przyzwoite płyty w rozsądnej cenie.
  • REKLAMA
  • #4 17537354
    wilwi
    Poziom 8  
    Dziekuje za podpowiedzi!

Z pamieciami jest klopot. Sa dedykowane do Intela, o czym nie wiedzialem. Tak jak dt1 pisze nigdy nie sprawdzalem RAM pod katem kompatybilnosci. I zwykle wszystko dzialalo dobrze.

Co robic? Moge je zwrocic, do 14 dni.

Nie planuje OC (to najslabszy Ryzen). Upgradowac tez raczej nie bede. Wiec sekcja zasilania jest mniej istotna. Asrocki maja, 2-3 wyjscia na monitor, czesto wlasnie tez hdmi.

Jesli chodzi o wybor mobo sklaniam sie ku asrock b450 pro4.

Pozostaje wybor ram...
  • #6 17537713
    wilwi
    Poziom 8  
    To jest najslabszy ryzen, tdp to cos kolo 65W.

Wracajac do pamieci - jakies sugestie?
  • #7 17538136
    dt1
    Admin grupy komputery
    wilwi napisał:

Z pamieciami jest klopot. Sa dedykowane do Intela, o czym nie wiedzialem. Tak jak dt1 pisze nigdy nie sprawdzalem RAM pod katem kompatybilnosci. I zwykle wszystko dzialalo dobrze.

A na czym ta dedykacja ma polegać? Niektóre chipsety nie sa w stanie obsłużyć niektórych organizacji pamięci, więc niektóre pamięci działały na przykład pod chipsetami SiS, Via czy nVidia, a z Intelem już nie, ale dedykacje pod kątem jakiegoś producenta procesorów to najczęściej marketing. W przypadku pamięci DDR4 żadnych dedykacji nie widziałem.

wilwi napisał:
    To jest najslabszy ryzen, tdp to cos kolo 65W.

Więc byle jaka sekcja zasilania z nim wytrzyma, tym bardziej że nie planujesz OC. A obie wymienione płyty mają dość rozbudowane i chłodzone sekcje zasilania.

wilwi napisał:
    Wracajac do pamieci - jakies sugestie?

Montuj te, które zamówiłeś, chyba że chcesz wymienić na tańsze, ale te powinny działać jak każde inne.
  • REKLAMA
  • #8 17538934
    wilwi
    Poziom 8  
    Zrobie tak jak piszesz dt1. Jak beda problemy najwyzej oddam.

Na stronie gskill wymieniaja jako kompatybilne chipsety Z, czyli pod platforme Intela. Nie ma nic na temat chipsetow X czy B. Pozatym pisza cos o Xbc intela, a nie zajakneli sie o ryzenach.
  • #10 17542369
    wilwi
    Poziom 8  
    Sprawdzalem w obu miejscach.

Pamieci juz do mnie jada wiec za pozno na wybor, jak sie okaza zle to je zwroce. Dam Znac.
  • #11 17561074
    wilwi
    Poziom 8  
    Wybrałem ostatecznie płytę ASROCK B450 Pro4, raczej nic lepszego się nie kupi za te pieniądze.

Ściągnąłem do niej instrukcję i piszą o wspieraniu Windows 10. A co ze starszymi wersjami Winzgrozy?

Chciałbym mieć Win 7 i równolegle dystrybucję Linuxa (na Debianie). Czy nie będzie z tym problemu?
  • #12 17561084
    Myrasz
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Nie dowiesz się jak nie zainstalujesz, szczególnie że płytę masz już na miejscu, a nie dopiero wybierasz w sklepie.
  • REKLAMA
  • #13 17561098
    wilwi
    Poziom 8  
    Jeszcze nie mam, kupuję w pon / wt. Ale dziwie sie, że wymienilili tylko Win 10. Zero info o Linuxie i starszych Windowsach.
  • #14 17561280
    Myrasz
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Rzeczywiście może być problem z Win 7 na tej płycie. Ogólnie płyty pod Ryzeny kompatybilne są z Win 10 - nie wspierają starszych systemów. W internecie można znaleźć info, że jest problem podczas instalacji siódemki, ponieważ nie działa myszka/klawiatura, ze względu na brak wsparcia USB 3.0 i wyżej. Tylko trochę tego nie rozumiem - przecież na plecach są też porty USB 2.0 i to powinno załatwić problem.
    Nie znalazłem szczególnych informacji odnośnie współpracy płyty z Linuxem.
  • #15 17561437
    wilwi
    Poziom 8  
    Win 7 to sprawa drugorzędna, chociaż dziwna sprawa, że nie ma dla niego wsparcia. Bardziej mi zależy na Linuxie, bo bez tego nie mogę się obejść. Nie sądziłem, że są z tym spore kłopoty.

Ja teraz będe przeszukiwał sieć, ale jeśli ktoś może polecić dobre MOBO pod nowego Ryzena z dopiskiem "Linux friendly" to poproszę o nazwę modelu(i).
  • #16 17562357
    dt1
    Admin grupy komputery
    wilwi napisał:
    Win 7 to sprawa drugorzędna, chociaż dziwna sprawa, że nie ma dla niego wsparcia

Co w tym dziwnego, że producenci nie wspierają systemu mającego ponad dychę na karku? Są już nowsze systemy, a producentom nie opłaca się dbać o kompatybilność ze starszymi systemami. Nikt nie chce już w to inwestować żadnych zasobów (czasu, pieniędzy).

wilwi napisał:
    Bardziej mi zależy na Linuxie, bo bez tego nie mogę się obejść. Nie sądziłem, że są z tym spore kłopoty.

Dlaczego sądzi Kolega, że są kłopoty ze wsparciem na Linuxie? Wystarczy wpisać frazę Ryzen "2200G Linux", aby zobaczyć, że użytkownicy uruchamiają bez większych problemów ten system na swoich sprzętach z Ryzenami 2x00G. Zdaje się że od kernela 4.18 działa wszystko jak należy. Jeśli chodzi o oficjalne wsparcie systemu Linux to większość producentów udaje, że o nim nie słyszała, więc w sekcji wsparcia zakładki "Linux" się nie znajdzie.

wilwi napisał:
    Ja teraz będe przeszukiwał sieć, ale jeśli ktoś może polecić dobre MOBO pod nowego Ryzena z dopiskiem "Linux friendly" to poproszę o nazwę modelu(i)

Płyta nie musi być bardzo linux friendly. Wszystko sprowadza się do procesora i chipsetu, jeśli chodzi o wsparcie (sterowniki). Jest kilka chipsetów, tym się będą te płyty różnić, ewentualnie jakiś kodek audio (na większości płyt podobny), albo inny kontroler LAN. W zasadzie każda będzie dokładnie tak samo friendly.

Z tanich rozsądnych płyt może Gigabyte B450M-DS3H?
  • #17 17562721
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 573
    Na stronie Asrocka jest wparcie dla Win7 - patch dla USB ( sam z tego korzystałem). Tylko najnowsze Ryzeny ( serii 2000) mają zastrzeżenie że wspierany jest tylko Win10, dla starszych jest wsparcie dla pozostałych wersji Win.
  • #18 17568636
    wilwi
    Poziom 8  
    dt1 - masz rację. W błąd wprowadziły mnie posty na forach i blogach, ale dotyczące linuxów ze starszym kernelem. Poniżej 4.15-4.16 były problemy, teraz już ich nie ma.

Dzięki za porady!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał płyty głównej pod procesor AMD Ryzen 3 2200G z gniazdem AM4, preferując chipset serii B450 oraz wsparcie dla pamięci DDR4 3200 MHz. Zwrócił uwagę na potrzebę co najmniej dwóch złączy M.2 NVMe oraz USB 3.1, a także HDMI i DVI. Wybór padł na płytę ASRock B450 Pro4, która spełnia jego wymagania. W dyskusji poruszono również kwestie kompatybilności pamięci RAM, z uwagą na dedykacje producentów oraz problemy z instalacją systemów operacyjnych, szczególnie Windows 7 i Linux. Użytkownicy podkreślili, że płyty główne pod Ryzeny są głównie wspierane przez Windows 10, a starsze systemy mogą napotkać trudności, zwłaszcza z portami USB 3.0.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA