logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD5000LMVW - stukot, komunikat o formatowaniu, CHKDSK przerwany

lucjanm2 06 Lis 2018 12:51 531 1
REKLAMA
  • #1 17542013
    lucjanm2
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Posiadam dysk w oryginalnej kieszeni zewnętrznej, uruchomiony zaledwie kilka razy. Po podpięciu do komputera system długo myśli zanim wykryje dysk, gdy go już znajdzie i pojawi się w "mój komputer" to po próbie wejścia w dysk pojawia się komunikat o formatowaniu.
    Próbowałem odpalić CHKDSK, wykrywa system plików NTFS po czym przerywa cały proces "Nie można określić wersji woluminu i stanu. Program CHKDSK przerwany."
    Na dane ze SMART'a też trochę musiałem czekać. Podrzucam screen poniżej.
    Jak dysk jest dłużej podpięty, zaczyna pikać.

WD5000LMVW - stukot, komunikat o formatowaniu, CHKDSK przerwany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17542280
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Uruchamianie CHKDSK na dysku w nieznanym stanie technicznym to proszenie się o permanentną utratę danych.
    Dysk ma problemy z powierzchnią, nie został uderzony podczas pracy?
    Sądząc po opisie zachowania, dysk ma albo problemy z zasilaniem, ze strefą serwisową, albo z mechaniką. Co to za "pikanie"?
    Zależy ci na dysku czy na danych? Jak na tym drugim, możesz spróbować wykonać kopie posektorową wsteczną.
    Jak na dysku to go reklamuj.
    Tak gwoli formalności - sprawdzałeś dysk na innym sprzęcie? Bo wygląda trochę jak brak odpowiedniej wydajności prądowej dla złącza USB.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
REKLAMA