logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood DP 3060 - pasek do ładowania CD i krążek

bruner 07 Lis 2018 10:24 1107 2
REKLAMA
  • #1 17543766
    bruner
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Witam,
    poszukuje instrukcji serwisowej do Kenwood DP-3060, aby:

1) dopasować pasek do ładowania CD. Znalazłem na stronie Link do strony, że prawdopodobnie ma on oznaczenie: D16032903 i że zamiennik oferowany przez ww. firmę pasuje do urządzeń: DP-B5 i DP-B9, ale nigdzie nie mogę znaleźć jego oryginalnych wymiarów.

2) Krążek na którym opiera się płyta CD (załącznik) po jej umieszczeniu w odtwarzaczu posiada taśmę, która miała kiedyś za zadanie ustabilizować płytę. W moim CD stała się lepka i płyta przy wysuwaniu kieszeni na CD ze stuknięciem opada. Próbowałem wyczyścić benzyną ekstrakcyjną, ale po umyciu znów zaczyna się lepić po jakimś czasie. Czy taki element można kupić oddzielnie w prosty sposób go zdemontować?

3) Czy model lasera oznacza model napędu? Na laserze znalazłem naklejkę a na niej KSS-240A 08153 NB669.

Dodatkowo umieściłem zdjęcie napędu i krążka na którym opiera się płyta CD. Zastanawiam się czy ta lepiąca substancja, która kiedyś pewnie miała chronić płytę cd przed drganiem jest do usunięcia czy raczej zastąpienia nowa okładziną? Jak można zdemontować taki talerzyk? Nie widzę tam śruby montażowej etc.
    Załączniki:
    • Kenwood DP 3060 - pasek do ładowania CD i krążek Clipboard02a.jpg (114.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kenwood DP 3060 - pasek do ładowania CD i krążek Clipboard01a.jpg (119.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kenwood DP 3060 - pasek do ładowania CD i krążek Kenwood.jpg (147.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17545336
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Witam.W zadnej instrukcji serwisowej nie znajdziesz dlugosci paska napedowego.Podany jest numer katalogowy .Masz urzadzenie i musisz miec cos z pomyslowego Dobromira .Jakas pozostalosc paska.Algebraiczne obliczenie dlugosci paska posiadajac wymiary rolek i odleglosc osi miedzy nimi.Kawalek nitki opasac na rolkach zawiazac i go rozciac i masz dlugosc paska.Problem jest w tym ze przy zakupie przewaznie wymagana jest znajomosc srednicy paska i jego przekroj,grubosc w mm.
  • #3 17545377
    bruner
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Witam :)

Pasek sobie zmierzyłem 26 lub 27 mm średnicy wewnątrz i wymiar 1,5x1,5
    Odległość pomiędzy osiami rolek w odtwarzaczu to 40 mm. Schemat mi się przydałby dodatkowo do kalibracji urządzenia i sprawdzenia czy wszystko jest ok z nim. Widziałem w manualach np. do DP-3040 lub nowszych jak przeprowadzić procedurę testowania lasera i innych funkcji.

Odnośnie drugiego problemu tj. przyklejania płyty do talerzyka to widzę dwie opcje, albo odkleić warstwę ochronną z talerzyka, zmyć benzyną...ale jest ryzyko, że nie zostaną zachowane odległości lasera od płyty. Po tym zabiegu płyta będzie niżej nad laserem i nie wiem czy będzie działać jak należy. Druga opcja wymiana talerzyka na inny (tylko jak to cholerstwo ściągnąć z trzpienia silnika) Nie wiem czy jest to na wcisk włożone na trzpień czy jest jakaś kontra w talerzyku.

p.s. Mechanizm jest identyczny jak w modelu Kenwood DP-2050. Może komuś się przyda, ale numer części czyli paska to D16-0333-03. Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć jego prawdziwych wymiarów. Zostaje metoda ze sznurkiem lub cienką cyną :)
REKLAMA