logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie silniczki RC i stabilizatory do domowej turbiny wiatrowej?

KomLike 07 Lis 2018 18:10 729 13
REKLAMA
  • #1 17544533
    KomLike
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Postanowiłem zrobić małą turbinę wiatrową, do ładowania telefonów, ewentualnie akumulatorów i mam pytanie odnośnie kilku elementów.
    1. Chcę dać silniczek RC 24 V, żeby pracował jako swego rodzaju prądnica.
    Czy ktoś ma jakiś sprawdzony model do tego typu zadań?
    2. Kolejnym problemem jest, to co lepiej zastosować ( i czy w ogóle jest potrzeba), stabilizator napięcia czy też przetwornice DC/DC?
    3. Jeśli chcę ładować telefony i akumulatory (12-24V), to muszę zrobić jakieś oddzielne połączenie wychodzące od prądnicy dla telefonów i akumulatorów?
  • REKLAMA
  • #2 17544555
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    A jakiej mocy jest ten silniczek? Bo obawiam się, że będzie generował zbyt mało energii do ładowania akumulatorów, a z telefonami też może być różnie.
    Wydaje mi się, że zamiast turbiny wiatrowej lepiej pójść w stronę paneli fotowoltaicznych.
  • REKLAMA
  • #3 17544640
    KomLike
    Poziom 8  
    Pierwszy jaki mi się nawinął, to ten https://abc-rc.pl/silnik-dc-545-z-zebatka-24v
    Jednak z tego co czytałem , to do tego typu rzeczy potrzebny jest silniczek wolnoobrotowy, więc jestem otwarty na sugestie.
    Ogólnie cel tego jest taki, żeby w czasie wypadu na biwak czy coś w tym rodzaju mieć jakieś źródło zasilania. Co do paneli to nie jestem w tym temacie obeznany, a też nie wiem czy będą wystarczające, aby podołać wyzwaniu. Zależy mi też na miejscu.
  • #4 17544669
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    zrób prosty eksperyment podłącz do tego silnika zwykła wkrętarkę i zobacz jakie napięcie uzyskujesz przy jakich obrotach.
    potem do tego silnika podłącz jakieś obciążenie (np. żarówkę 50W samochodową) i zobacz jakie napięcie uzyskasz przy takich samych obrotach.

odpowiadając na Twoje pytanie z pierwszego posta
    lepiej zastosować przetwornicę, że względu na sprawność.
    ze stabilizatorem będzie tak, że przy takim samym obiążeniu na wyjściu im większe napięcie będzie silnik generował tym większe straty.

panele o podobnej mocy spokojnie zamontujesz np. na dachu samochodu (wtedy oszczędność miejsca) albo ew. dwa panele stojące obok was na biwaku i skierowane w stronę słońca

z panelami będzie tak, że będą wydajniejsze, mniej miejsca będą zajmować po złożeniu i będą lżejsze.
    tylko kwestia taka, że silnik masz, a panele cóż trochę kosztują
  • REKLAMA
  • #5 17544700
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    mr_grabarz napisał:
    podłącz jakieś obciążenie (np. żarówkę 50W samochodową)
    Zacząłbym skromniej z 21W od kierunkowskazów.
    Zwróć uwagę na dane techniczne silnika. Pobór prądu: 90mA przy 24V
    Rozumiem, że to pobór bez obciążenia wału silnika ale i tak niewielki.
  • REKLAMA
  • #6 17544704
    KomLike
    Poziom 8  
    @mr_grabarz
    W sumie, chyba tak poeksperymentuję z tymi silniczkami.
    Myślałem czyby nie dać silniczka 24V, 250W od skutera ele., ewentualnie z przekładnią planetarną.
    A doradzisz mi co do ostatniego pytania ?
  • #7 17544706
    vodiczka
    Poziom 43  
    KomLike napisał:
    Jednak z tego co czytałem , to do tego typu rzeczy potrzebny jest silniczek wolnoobrotowy
    Pewnie myślisz o tzw. amerykance. Masz silnik z zębatką wiec możesz zrobić przekładnię podwyższającą obroty silnika.

Dodano po 3 [minuty]:

KomLike napisał:
    Myślałem czyby nie dać silniczka 24V, 250W od skutera ele
    A pomyślałeś jakie duże potrzebowałbyś smigło aby "ukręcić" choć 100W przy średnim wietrze?
  • #8 17544734
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    z prądnicy do kontrolera ładowania aku (bo aku się jednak przyda, raz wiatr jest raz nie...)
    z aku przez przetwornicę do telefonu
    z aku przez przetwornicę możesz też uzyskać 230V np. do nie wiem laptopa?

co do silnika przekładni to tak
    jeżeli silnik potrzebuje powiedzmy siły 1N żeby obrócić wałem przy obrotach powiedzmy 500/min
    to jak zastosujesz przekłądnię która pozwoli uzyskać wymagane obroty na silniku a przy mniejszych obrotach łopat wiatrak to licz się z tym że siła potrzeban do ich obrócenia wzrośnie..
    jeżeli obroty wiatraka będą powiedzmy 100/min to potrzebujesz już 5N żeby uzyskać 500obr/min na silniku o sile 1N

naprawdę bardzo mocno namawiam na panele
    sam osobiście parę takowych konstrukcji popełniłem dla znajomych wędkarzy i są zadowoleni
    Panele są cienkie łatwo zapakować, a co niektórzy i laptopy biorą na rybki i panele dają radę
  • #9 17544739
    KomLike
    Poziom 8  
    @vodiczka
    No, by musiałyby mieć z metr długości.
    Ciekawym rozwiązaniem też wydaje mi się zastosowanie układu Darrieus'a

mr_grabarz
    Myślę, że eksperymentalnie zrobię miniaturowy model takiej turbiny i zobaczę jak to będzie działać.
  • #10 17544827
    vodiczka
    Poziom 43  
    KomLike napisał:
    No, by musiałyby mieć z metr długości.
    Może więcej, nie będzie to mała turbinka. Poeksperymentuj ale przyłączam się do sugestii kolegi by pójść w stronę paneli.
  • #11 17549055
    KomLike
    Poziom 8  
    O panelach pomyślę później. Jednak nadal upierałbym się przy silniku DC (przynajmniej na początku). Jeśli ktoś znalazłby jakiś odpowiedni silniczek 12V do tego, to słucham.
    Przydałby się też jakiś sprawdzony przetwornik. Najlepiej z kilkoma opcjami wyjść. (USB, 12V itp.)
  • #12 17549069
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    silnik jak silnik nie ma filozofii
    problem w przekładni i wielkości wiatraka bo tak naprawdę pod to dobierzesz silnik a nie przekładnię pod silnik i nie wiatrak pod silnik

co do przetwornik to pytanie jaka wersja? z AKU czy bez AKU
    jak z AKU to polecam przetworniczki na LM2596 założyłem ich dużo i o dziwo sprawują się lepiej niż zakładałem :)
    a do ładowania AKU to jakiś kontroler ładowania z portalu aukcyjnego :)
  • #14 17550672
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    jedno ustawiasz na 5V
    12V prosto z AKU, ew. jakiś układzik chroniący przed głębokim rozładowaniem
    o ile wiem są LM2596 z gotowym wyjściem USB wlutowanym, więc...
    co do obudowy trochę gorzej, ale zawsze można LM-a wrzucić do budowy razem z AKU

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować małą turbinę wiatrową do ładowania telefonów i akumulatorów, poszukując odpowiednich silników RC oraz stabilizatorów napięcia. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące silników, w tym modelu 24V 250W od skutera elektrycznego oraz silnika DC 545 z zębatką. Uczestnicy debaty podkreślają znaczenie eksperymentów z obciążeniem silnika oraz wskazują na wyższość przetwornic DC/DC nad stabilizatorami napięcia ze względu na efektywność. W kontekście ładowania akumulatorów i telefonów, zaleca się zastosowanie kontrolera ładowania oraz przetwornic, w tym modeli opartych na układzie LM2596. Pojawiają się również sugestie dotyczące paneli słonecznych jako alternatywy dla turbiny wiatrowej.
REKLAMA