Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Podłączenie bojlera elektrycznego do kotła dwufunkcyjnego

0_fachman 08 Nov 2018 20:37 7029 4
    0_fachman
    Level 2  
    Witam,
    jest to mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich serdecznie.
    Mam problem z podłączonym bojlerem elektrycznym 80L przyłączonym do kotła dwufunkcyjnego. Jako że instalacja była nieznacznie modernizowana w ostatnim czasie, postanowiłem zasilić bojler ciepłą wodą z kotła - CWU. Wyglada to mniej więcej tak:
    Podłączenie bojlera elektrycznego do kotła dwufunkcyjnego
    Problem polega na tym, że przy niemal każdorazowym poborze wody CWU (umywalka/prysznic) - niezależnie czy zimnej czy ciepłej, bojler wydaje z siebie denerwujący dźwięk (wycie), jak by z powodu różnicy ciśnień - dobijania ciśnienia. Jak odkręcę kurek maksymalnie to odgłos szybko mija ale jak ujście - baterie np. przy umywalce ustawie na środek (zimna/ciepła) bojler niemal cały czas "wyje".
    Z góry przepraszam za łopatologiczne podejście do tematu - żaden ze mnie fachowiec a dość niepozorny problem chyba ciężko mi wytłumaczyć/zrozumieć.
    Dodam, że piec dwufunkcyjny ma wbudowany zbiornik wyrównawczy/membranowy bodajże 8L, ale mogę sie mylić. Zimna woda do ujść typu umywalka/prysznic odchodzi zaraz za licznikiem z przewodu/rury która dalej idzie do wejścia pieca jak za załączonym schemacie poglądowym.
    Wydja się, że muszę zastosować reduktor ciśnienia przed wejściem wody do kotła - dodam że kocioł działa z ciśnieniem roboczym 1,3 bar.
    Czy ktoś z forumowiczów może wyjaśnić mi co się dzieje i gdzie jest problem? Postaram sie odpowiedzieć na dodatkowe pytania. Proszę o pomoc.
    Zutket
    Level 36  
    Powiem tak. Z tego rysunku nie wiele wynika. Sam przerabiałeś instalację :?: Z opisu wynika, że nie wiele znasz się hydraulice. Może lepiej i bezpieczniej będzie, jak zlecisz to komuś bardziej obeznanemu w temacie. Jak to się może skończyć, to dzisiaj media rano podały czym grozi eksplozja bojlera.
    mumines
    Level 12  
    Witam próbuję zrozumieć ideę która ci przyświecała by wykonać w ten sposób instalację.
    Temat reduktora ciśnienia na razie odłóż, ciśnienie robocze kotła, jest niezależne od ciśnienia instalacji wody użytkowej. Ciśnienie które pokazuje ciśnieniomierz jest ciśnieniem w instalacji co.
    Jeżeli jest możliwe zrób zdjęcia, przyłącza bojlera, to dużo wyjaśni.
    BUCKS
    Level 39  
    0_fachman wrote:
    Wyglada to mniej więcej tak:

Przyjąłeś błędne założenia.
    1,25 bar na kotle to dotyczy tylko instalacji c.o. z wodą kotłową i nie ma to nic wspólnego z ciśnieniem w obiegu c.w.u.
    Zwykle kocioł 2 funkcyjny ma wymiennik płytowy w którym następuje wymiana ciepła pomiędzy wodą kotłową, a wodą wodociągową i w efekcie uzyskujesz c.w.u..
    Inaczej mówiąc na wejściu z.w.u. do kotła będziesz miał 4-6 bar, dodatkowo dojdą jakieś straty na samym wymienniku płytowym, więc wyjście c.w.u. z kotła będzie miało mniejsze ciśnienie niż z.w.u.

0_fachman wrote:
    Dodam, że piec dwufunkcyjny ma wbudowany zbiornik wyrównawczy/membranowy bodajże 8L, ale mogę sie mylić.

Ma ale jest on tylko dla obiegu c.o. i nie ma związku z c.w.u.
    Nie jestem specem ale być może naczynie przeponowego dla wody użytkowej rozwiąże Twój problem, przy okazji jak dla mnie przydałby się jakiś zawór zwrotny jeśli go nie ma, aby nie było cofki wody w stronę kotła.

0_fachman wrote:
    Wydja się, że muszę zastosować reduktor ciśnienia przed wejściem wody do kotła

Ja chyba bym wolał reduktor na wejściu z.w.u. do mieszkania/domu, aby w całej instalacji ciśnienie nie przekraczało przyjętej wartości np. 3-4 bar, wtedy przed skokami ciśnienia chronisz całą instalację domową, a nie tylko kocioł.
    U mnie ciśnienie zimnej wody wodociągowej w mieszkaniu ma 2 bar, więc nie muszę stosować żadnych reduktorów, bo już mam je zredukowane.
    Nie pozostaje Ci chyba nic innego jak skonsultować sprawę z dobrym hydraulikiem i skorzystać z jego usług.
    0_fachman
    Level 2  
    Witam, dziękuję za zainteresowanie. Rozpisałem sie na początku więc pominąłem kilka istotnych informacji.
    1. Zamysł - kocioł jest w piwnicy, bojler w łazience na parterze - bojler utrzymuje stałą temperaturę wody 50C i używa prądu tylko do wyrównania temperatury. Z Kotła płynie już ogrzana woda (ok 45C) więc bojler nie zużywa dużo prądu do utrzymania zadanej temperatury. Dodatkowo krócej czekam na ciepłą wodę w ujściach - taki był plan.
    2. W moim domu mieszka kilka rodzin - czyli podział głównego przyłącza - problem w tym, że nawet jak sąsiad odkręca wodę to mój bojler lekko/chwilowo wyje - co świadczy chyba o tym, że wina leży po stronie ciśnienia wody (różnic) w całej instalacji - to jest dla mnie dość zagadkowe.
    3. Moja instalacja jest w sumie prosta - sam też wykonałem zmiane w podłączeniu wyjścia c.w.u. z kotła do wejścia bojlera.
    Poza 3 punktami odbioru których nie widac na rysunku - (łazienka+ubikacja, kuchnia) jest tylko obieg zamknięty c.o. składający sie z 6 grzejników i wspomnianego kotła dwufunkcyjnego.
    4. Kocioł: Ariston Clas Evo 24:

C.O. - obieg zamknięty
    c.w.u - z załączonego schematu U: wyjście do bojlera; E: wejście z "głównej rury" od licznika.
    5. Fakt, nie mam wiedzy w temacie instalacji sanitarnych/wodno-kanalizacyjnych ale mam nadzieje że z waszą pomocą znajdę problem, ostatecznie wezwę speca na konsultację. Większość instalacji wykonałem sam (remont) i wszystko wydawało się działać bez zarzutu. Pomyśł na takie połączenie kocioł+bojler podsunął mi serwisant kotła - i sprawdza sie - jednak wspomniany odgłos jest bardzo uciążliwy,szczególnie wieczorami/w nocy nie wspominając, że wskazuje na złe działanie instalacji i być może narażanie jej elementów. Mam nadzieję, że nie jest to sytuacja zagrażająca życiu (wybuch bojlera) - nie zauważyłem nigdy wzrostu ciśnienia na wyjściu z bojlera (krany/prysznic) a cała instalacja działa tak od stycznia - z tym dokuczliwym odgłosem przy otwieraniu/zamykaniu ujść c.w.u. - nie jest to też słyszalne za każdym razem...

Dodano po 16 [minuty]:

Zastanawiam się jeszcze nad działaniem zaworu bezpieczeństwa który jest założyłem na wejściu bojlera. Wygłąda na to, że kocioł odcina dopływ wody wiec prawdopodobnie bojler w razie zagotowania (usterki termostatu/grzałki) nie będzie mógł cofnąć wody do instalacji, bo blokuje go kocioł - czy dobrze ruzumuje?

Dodano po 10 [godziny] 30 [minuty]:

Co do zdjęcia bojlera (model Galmet elektornik 80L) - poglądowo:
    Po lewej stronie - wyjście ciepłej wody z bojlera na punkty poboru.
    Po prawej, wejście do bojlera do którego podłączone jest wyjście c.w.u. z kotła - ciepła woda z kotła.
    Co do sugestii zaworu zwrotnego "żeby nie było cofki na kocioł" to chyba będzie to niebezpieczne w przypadku potencjalnej usterki bojlera i zagotowania wody - taki zawór chyba nie pozwoli wodzie cofnąć sie do instalacji - nie wiem tylko czy już w tym momencie kocioł nie jest takim ograniczeniem. I co stanie się z kotłem w razie takiej usterki, zakładając moje podłączenie... (dodam że na wejściu bojlera mam zawór bezpieczeństwa 3 bar).

Dodano po 8 [godziny] 39 [minuty]:

Problem rozwiązany,
    za sugestią serwisanta kotła, sprawdziłem zawór bezpieczeństwa, który montowałem na wejściu do bojlera. Okazało się, że jest on winowajcą i z powodu niedrożności przepływ wody powodował drgania i te denerwujące odgłosy. Zawór już wymieniony i przepływ wody jest bezgłośny. Swoją drogą, nie spodziewałem sie, że przez dwa lata zawór potrafił tak zarosnąć, a raczej stalowy (ocynk) trójnik przed nim. Trójnik również dwuletni, a skorodowany i zarośnięty w środku dość mocno... również wymieniony.
    Temat zamykam, dziekuję za sugestie i zainteresowanie.
    Pozdrawiam !