logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne dźwięki z dysku Segate Archive 8 TB - analiza SMART

Youmound 13 Lis 2018 20:39 480 4
REKLAMA
  • #1 17557739
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 43
    Gdzieś od 2 dni, przy pracy dysku Segate Archive wydobywają się (nie cały czas ale co kilka minut, czasem częściej) takie dziwne dźwięki, takie jakby "chrup" czy coś.

Denerwuje mnie to szczególnie w nocy, bo śpię zwykle z włączonym kompem.
    Gdy nic nie pracuje na dysku to dysk siedzi cicho. Nie mniej ta dziwna praca mnie nie pokoi, szczególnie, że mam na nim ok. 6 TB ważnych danych ...

Wrzucam smart z dzisiaj z godziny 20:37. Coś widać tam?

Aaa i nie nagram raczej tego dźwięku. Cooler będzie zagłuszał i nie będzie słychać.
    Załączniki:
    • Dziwne dźwięki z dysku Segate Archive 8 TB - analiza SMART smart 8 TB - 13.11.2018.png (144.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17557936
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witaj
    Napewno będzie lepiej jak wrzucisz screen z innych wartości a tak trzeba to zrobić:
    Chrupie bo dysk może zapisywać dane. Jeżeli tam są naprawde ważne dane to powinieneś ten dysk w raid zrobić w razie jakiejkolwiek awarii istnieje szansa że dane przetrwają. No chyba że są to Gry,filmy i inne rzeczy które można ściągnąć z internetu.
  • REKLAMA
  • #3 17558339
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Mało mozliwe, że ciągle zapisuje / czyta. To nie jest dysk systemowy.
    Monitor zasobów nie pokazuje, że ten dysk coś robi, a pół nocy mi spokoju nie dawał.

Jest jakiś program co pokaże na wykresie np. co się dzieje z dyskiem w czasie rzeczywistym? HD Tune niestety nie pokazuje - dopiero po włączeniu testów a to bez sensu.
    Załączniki:
    • Dziwne dźwięki z dysku Segate Archive 8 TB - analiza SMART smart 8 TB - 13.11.2018 - wartości DEC10.png (147.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17560093
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    SMART nie komunikuje niczego niepokojącego. Dysk jest ok.

Spróbuj w panelu sterowania w opcjach zasilania wyłączyć dysk w czasie bezczynności =>
  • #5 17560562
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    To może powtórzę się:

Jest jakiś program co pokaże na wykresie np. co się dzieje z dyskiem w czasie rzeczywistym? HD Tune niestety nie pokazuje - dopiero po włączeniu testów a to bez sensu.

a co do tej opcji to ona wyłącza dysk systemowy a nie dodatkowy
REKLAMA