logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu na TV Philips po podłączeniu Xbox One X przez Samsung HW-K950

Andrast 16 Lis 2018 15:31 1860 7
REKLAMA
  • #1 17563747
    Andrast
    Poziom 9  
    Witam serdecznie.
    Mam problem dotyczący podłączenia Xbox'a One X do Telewizora poprzez soundbar Samsung HW-K950 aby otrzymać dzwięk dolby atmos.
    Niestety spędziłem już przy tym ponad 6h i nic nie potrafie zdziałać.
    Telewizor to Philips 65US7601.
    Używam kabli 2.0 (zwykłych też używałem) Podpinam wszystko według instrukcji tzn:
    Xbox HDMI out do HDMI 1 w soundbarze, Soundbar przez HDMI OUT do TV HDMI (akurat tutaj obojętne bo mój telewizor ma wszystkie HDMI ARC ).
    I niestety nie mam obrazu (komunikat brak sygnału ).
    Wszystko już probowałem przywrócić do ustawień fabrycznych.
    Probowałem różne rozdzielczości itp itd.
    Nikt na infolini samsunga i microsoftu nie spotkał się z tym.
    W internecie też nikt wcześniej nie miał problemu tego typu.
    Pomocy!
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 17563864
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Parę pytań :
    1 - Jak jest stan (włączona/wyłączona) funkcji EasyLink w telewizorze?
    2 - W trakcie prób, kiedy Xbox był podłączony do subwoofera, jaki napis był na wyświetlaczu subwoofera?
    3 - Czy dla celów testowych mógłby kolega podłączyć Xbox do telewizora pozostawiając połączenie pomiędzy TV a subwooferem? Innymi słowy, wykorzystać inne gniazdo HDMI w TV.
    a - czy jest obraz z konsoli w TV?
    b - dźwięk z konsoli gdzie się pojawia - sound-bar czy głośniki telewizora?

Proszę odpowiedzieć w miarę możliwości precyzyjnie :)
  • REKLAMA
  • #3 17567680
    Andrast
    Poziom 9  
    1. Włączony easy link.
    2.nie było w sumie. Byl ten tryb który dawałem...tzn hdmi 1 itp
    3.tak jasne tak na początku był podłączony xbox.
    Wszystko działa wtedy tj:
    a jest obraz z konsoli.
    B. Jest dźwięk z konsoli poprzez soundbar Ale bez dźwięku atmos który staram się uzyskać podlaczajac Xboxa poprzez soundbar...

Dzięki wielki za zainteresowanie czekam na odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 17568607
    Polon_us
    Poziom 42  
    Na miejscu kolegi wyłączyłbym EasyLink, jak również ustawienia ARC i HDMI-CEC - zarówno telewizor i subwoofer.
    Przy tym połączeniu (konsola -> sound-bar -> TV) te funkcje wprowadzają tylko chaos.
    Po tym zabiegu wskazane jest kompletne odłączenie od sieci zasilającej na parę minut obu urządzeń.
    I następnie ponownie przetestować połączenie konsola -> sound-bar -> telewizor.

Na początek ustawiłbym w miarę niską rozdzielczość w konsoli.
    Również można sprawdzić ustawienia danego wejścia HDMI w telewizorze.
    Upewnić się, że o ile są jakieś ustawienia rozdzielczości, to należy je ustawić na Auto.
  • #5 17568761
    Andrast
    Poziom 9  
    Witam.
    Wyłączyłem easy link.
    Ustawienia ARC i Cec chyba nie ma w tym phililsie. Nie potrafię tego znaleźć.
    Po resecie zamiast hdmi arc mam D.in i nie działa soundbar teraz nawet z telewizorem.
    Konsola tez niestety nie daje obrazu ani dźwięku.
    Soundbar dopiero zaczyna działać na tv z easy link bez tego nie potrafię to włączyć...
    Czekam na dalsze podpowiedzi. Może cos jest kurczę uszkodzone

Dodano po 28 [minuty]:

Udało mi się włączyć trybem awaryjnym Xboxa poprzez soundbar! Tzn przycisk Power oraz przycisk wysuwaną płyty.
    Problem polega na tym, że dziala to tylko w rozdzielczości 640 x 480 I każda Możliwa zmiana pokazuje czarny ekran i brak sygnału.
    Tak samo nie mogę w aplikacji Dolby Atmos w aplikacji oraz w ustawieniach jest napisane sprawdź swój odbiornik audio. Wystąpił problem z użyciem tego ustawienia. Upewnij się że Twój odbiornik audio obsługuje. Również upewnij się, że wybrane zostało, comajmniej jedno ustawienie dźwięku. Oba ustawienia nie mogą być włączone.
    A robię wszystko jak należy.

Kolejna rzecz. Jak włączam netflix też jest brak sygnału...podejrzewam że zmienia rozdzielczość.

Jeszcze dodam że co chwilę zrywa obraz...na parę sekund i znowu wraca w tej śmieszne rozdzielczości.
  • REKLAMA
  • #6 17569150
    Polon_us
    Poziom 42  
    Jeżeli na wyświetlaczu sound-bar widoczne jest "D. In" oznacza to, że albo ARC jest włączone lub wejście cyfrowe audio tego urządzenia.
    Jest oczywiste, że w takim przypadku podłączenie konsoli nie będzie działało.
    Proszę przeczytać instrukcję tego sound-bar i upewnić się, że Anynet+ w tym ustrojstwie jest wyłączone!
    Tak samo EasyLink w TV.
    Kolega musi doprowadzić do sytuacji, że na wyświetlaczu sound-bar będzie widoczny napis "HDMI1" lub "HDMI2" w zależności, gdzie ta konsola jest podłączona.

Bez tego wszelkie próby nie mają sensu.
    Andrast napisał:
    Udało mi się włączyć trybem awaryjnym Xboxa poprzez soundbar!

Tego nie rozumiem ...
    Co to oznacza "włączanie konsoli poprzez sound-bar"?
    heh, kolega tak miesza w tym wszystkim, że zaczynam gubić się ...
    Czy kolega odłączył urządzenia od sieci na parę minut po zmianie ustawień?
    Wbrew pozorom to jest istotne ...
  • #7 17569189
    Andrast
    Poziom 9  
    Więc tak.
    Mam podejrzenia że mój xbox jest zepsuty.
    Nie chce włączyć się tą rozdzielczość 4k A na xboxie znajomego wszystko tak samo i ustawia się na 4k
    Chyba że ktoś może ma sposób na naprawienie tego?
    Tak wyłączyłem wszystko na kilka minut. Zero skutku.
    Pozdrawiam.
  • #8 17569391
    Polon_us
    Poziom 42  
    Cóż, jak kolega dojdzie do ładu z konsolą, to prosze pamiętać co napisałem powyżej.
    W szczególności, EasyLink, Anynet i wskazanie wyświetlacza sound-bar.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z brakiem obrazu na telewizorze Philips 65US7601 po podłączeniu konsoli Xbox One X przez soundbar Samsung HW-K950, w celu uzyskania dźwięku Dolby Atmos. Po podłączeniu Xboxa do soundbara i następnie do telewizora, na ekranie pojawia się komunikat "brak sygnału". Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym przywrócenia do ustawień fabrycznych, zmiany rozdzielczości oraz wyłączenia funkcji EasyLink i ARC, jednak problem nadal występuje. W trakcie testów, podłączenie Xboxa bezpośrednio do telewizora działa, ale dźwięk Dolby Atmos nie jest dostępny. Użytkownik podejrzewa, że konsola może być uszkodzona, ponieważ nie może ustawić rozdzielczości 4K, podczas gdy inna konsola działa poprawnie.
REKLAMA