logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung HW-K950 / X-box one x - uzyskanie dźwięku dolby atmos

sadysk01 03 Sty 2019 18:37 2598 5
REKLAMA
  • #1 17673378
    sadysk01
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, wiem, że temat był przerabiane już wielokrotnie ale mimo przeszukiwań w sieci, czytaniu instrukcji itp. nie mogę opanować tematu i uzyskać dźwięku dolby atmos z mojego zestawu. Być może ktoś z Was ma identyczny zestaw lub po prostu zechce razem ze mną zgłębić ten problem. Mój zestaw to: konsola X-box one X, soundbar HW-K950 oraz tv Samsung KS-8000. Jak chodzi o przewody robiłem juz różne eksperymenty a obecnie mam połączone wszystko przez HDMI. Tzn konsolę X-box do hdmi 2. ( do hdmi 1 wpisy jest tuner tv) natomiast soundbar z tv poprzez hdmi ARC po obu stronach. Dzięki takim połączeniem wszystko działa dość poprawnie. Pilot od tv włącza i wyłącza soundbar. Obraz żyleta z wszystkich źródeł w tym również z konsoli (HDR+). Ktoś mi dzisiaj radził bym soundbar z konsolą połączył dodatkowo optyki ale jeszcze tego nie sprawdzałem. Jednak z tego co wyczytałem chyba z instrukcji soundbara to atmos idzie tylko po hdmi ?
    Aha dodam jeszcze ze źródłem atmos ma być Netflix. Rozumiem, że ten kanał ma być odpalonych z konsoli a nie tv. Próbowałem i tak i tak. Proszę pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 17673391
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17684969
    sadysk01
    Poziom 2  
    Dziękuję za link ale widziałem go już wiele razy, podpowiada li mi go również konsultanci z help desk netflix. Nic jednak nie mogę tutaj zdziałać.
    Po wejściu w ekran: Configure Xbox One for Dolby Atmos mam aktywny przycisk : go to xbox one settings oraz z listy: speaker audio: bit stream format dolby atmos for home teater. Oprocz tego jest jeszcze optical audio off orax hdmi audio bitstream ale aktywne jest jedynie w to pierwsze Kolejny ekran to : wyświetlanie i dźwięk / wyjście dzwieku. No i tutaj jest dziwnie bo powinienem wybrać hdmi wł. i 5.1 bez kompresji a ja m9ge wlaczyc tylko dźwięk hdmi bitstream wył. Wtedy puszcza mnie dalej i mogę wybrać dolby atmos for home theater (tylko hdmi) no i jak to wybiorę to od razu wskakuje komunikat: sprawdz swoj odbiornik audio - wystąpił problem z użyciem tego ustawienia. Upewnij się ze twój odbiornik audio to obsługuje. Również upewnij się ze wybrane zostało co najmniej jedno ustawienie dźwięku. Oba ustawienia nie mogą być wyłączone.
    Nie wiem czy mam tylko kłopot z ustawieniem x-boxach czy problem leży tez w ustawieniach tv ??? A może również w połączeniach kabli. Jestem juz bezsilny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17685020
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Jeżeli ten sound-bar ma dekodować sygnał Dolby Atmos, to urządzenie nadające ten dźwięk (tutaj konsola) powinno być podłączone bezpośrednio do sound-bar.

Technologia HDMI-ARC nie zapewnia zwrotnego przesłania sygnału Dolby Atmos.
    Także niech kolega wyłączy HDMI-ARC w obydwu urządzeniach i podłączy konsolę bezpośrednio do sound-bar.
  • REKLAMA
  • #5 17685653
    sadysk01
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc.

Mój błąd rzeczywiście polegał na tym ze xbox-a nie podłączyłem bezpośrednio do soundbara.
    Teraz mogę wybrać dźwięk atmos i wszystko działa jak trzeba.
    Jak chodzi o kable to wyjście z konsoli hdmi out podłączyłem do hdmi 1 in w soundbar za
    a sam soundbar z tv kablem hdmi. Gniazda po obu stronach hdmi ARC.
    Od siebie napisze ze efekty przestrzenne atmos rewelacyjne. Soundbar trzęsie pokojem 25 m kw przy 1/10 mocy :-)
  • #6 17685658
    sadysk01
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc.

Mój błąd rzeczywiście polegał na tym ze xbox-a nie podłączyłem bezpośrednio do soundbara.
    Teraz mogę wybrać dźwięk atmos i wszystko działa jak trzeba.
    Jak chodzi o kable to wyjście z konsoli hdmi out podłączyłem do hdmi 1 in w soundbar za
    a sam soundbar z tv kablem hdmi. Gniazda po obu stronach hdmi ARC.
    Od siebie napisze ze efekty przestrzenne atmos rewelacyjne. Soundbar trzęsie pokojem 25 m kw przy 1/10 mocy :-)

Dodano po 1 [minuty]:

J.W.
REKLAMA