logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić przepływ w podłogówce, żeby grzała równo?

wrobel 20 Lis 2018 11:08 2103 7
REKLAMA
  • #1 17572294
    wrobel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Dwa lata temu rozpoczęła się moja "gehenna" z podłogówką. Miało być taniej (w sensie opłat), miało być ciepło... Firma obecnie działa juz głównie w Niemczech, więc zanim dojdę prawnie do tego, to miną lata.
    Dołączam dwa zdjęcia. Jeden z instalacją, drugi z pompą (jest podobno i druga w tej instalacji). Instalacja składa się z podłogówki (na parterze) i 3 kaloryferów na pierwszym poziomie. Głównym problemem, od którego wszystko się zaczęło było to, że podłoga w jednym z pomieszczeń nie grzeje (osobna pętla). Wyłacza to pomieszczenie z użytkowania przez 4 miesiące... Oto co zrobiłem, czytając porady z forum:
    1. Odkręciłem zawory (nr 2), ustawiłem przepływy według długości pętli (max. 3l/min.) - nr 1. W tym momencie przestały grzać kaloryfery na górze (nie grzeją do tej pory). Wcześniej podłogówka miała przepływy na "0", ale działała (nierówno i bez wspomnianej pętli - ale kaloryfery na górze grzały).
    2. Na piecu CO zwiększyłem cisnienie wody do 2 bar (spadło po regulacji), ponieważ tak mi powiedziano po instalacji (znaczy, że "tak ma być").
    Dalej bez zmian:grzejniki nie grzeją (na zapas próbowałem je odpowietrzyć i nie były zapowietrzone), pętla która nie działała dalej nie działa.
    3. Zwiększyłem temp. na zaworze (nr 3) do 40 st. C.
    4. Na pompie (drugie zdjęcie) zacząłem "doświadczenia z ustawieniami". W tym wypadku informacje na forum są sprzeczne (niektórzy piszą, że przepływ ma być stały, inni że zmienny). Abstahując od tego, że nie znalazłem w żadnej z instrukcji wiadomości, kiedy na tej pompie warość jest nastawiona (to ta strona pokrętła ze "szczerbinką" czy też przeciwna).
    Do tego przy drzwiach mam "sterownik" na którym "
    można" ustawić temperaturę. Robi to zupełnie nic.
    Czy potraficie pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 17572317
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1056
    Przepływ na pompie powinien być stały. Tu odsyłam do instrukcji pompy. Pod tym niebieskim korkiem zobacz czy masz zakręcony bypass jeśli jest woda to przepływy powinny być chyba że pętle są zapowietrzone.
  • REKLAMA
  • #3 17572480
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Czy w kotle pracuje pompa ?
    Cytat:
    "Do tego przy drzwiach mam "sterownik" na którym ...."
    Czym on steruje ? Jaki sterownik ?
  • #4 17574905
    wrobel
    Poziom 11  
    janek1815 napisał:
    Przepływ na pompie powinien być stały. Tu odsyłam do instrukcji pompy. Pod tym niebieskim korkiem zobacz czy masz zakręcony bypass jeśli jest woda to przepływy powinny być chyba że pętle są zapowietrzone.

Przepływ zmieniłem (dzięki), natomiast pod niebieskim korkiem wszystko ok. Bez zmian.

Dodano po 2 [minuty]:

sp3ots napisał:
    Witam !
    Czy w kotle pracuje pompa ?
    Cytat:
    "Do tego przy drzwiach mam "sterownik" na którym ...."
    Czym on steruje ? Jaki sterownik ?

No więc "sterownik" przedstawiam na zdjęciu. Można z nim robić cokolwiek - nic to nie zmienia.

Co do pompy (domyślam się, że chodzi o tą drugą, której położenia nie znam); nie wiem. Dosyłam zdjęcia pieca w piwnicy.

Dodano po 1 [minuty]:

Ale to nie koniec; zauważyłem, że kaloryfer w garażu, obok pieca też nie grzeje. Jaka jest szansa, że zmieniając przepływy na poszczególnych pętlach zmieniłem coś tak, że kaloryfery nie grzeją?

Wiem, że te pytania są pewnie głupie i wskazują na laika, ale właśnie laikiem jestem.
  • #5 17575160
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Termometr w sterowniku wskazuje 21,5stopnia C, może jast nastawiony aby wyłączać ogrzewanie gdy temperatura przekroczy 21stopni C.

Czy steruje sterownik ?
    Gdzie jest pompa C.O. ? i co nią steruje ? ( może to element czerwono czarny, na zdjęciu obok niebieskiego zbiornika ).
    W Twoim układzie widać zależność kaloryferów od podłogówki, podłogówka grzeje, kaloryfery nie i na odwrót, gdy zakręcisz pętle podłogówki zaczynają grzać kaloryfery.
  • REKLAMA
  • #6 17575181
    wrobel
    Poziom 11  
    Według instrukcji to jest temperatura z która powinna pracować podłogówka.
  • REKLAMA
  • #7 17575581
    hajtaler
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Ta "firma" to ładnie spaprała Ci tą insalację. Ten rozdzielacz do podłogówki to nie rozwiązanie dla kotła gazowego a na paliwo stałe - trzeba podawać na niego temp 20st wyższą od zadanej na podłogówkę czyli jak chcesz zasilić podłogę temp 35 st to na kotle 55.
    Przy kotle gazowym i instalacji mieszanej(podłoga i kaloryfery) powinno vyc zamontowane sprzęgło hydrauliczne przy kotle a za nim na grzejniki osobny rozdzielacz plus pompa i drugi rozdzielacz na podłogówkę z pompą i zaworem 3d
  • #8 17593172
    wrobel
    Poziom 11  
    Co do kaloryferów; filtr się zapchał... Prawdopodobieństwo małe, ale...
    Co do podłogówki: przyszedł fachowiec z przepływomierzy pozdejmował "kapturki" (podobno ma tak być...), wyłączył inne pętle i czekam na ożywienie tej - feralnej. Na razie bez sukcesów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik boryka się z problemem nierównomiernego ogrzewania podłogówki, gdzie jedna z pętli nie grzeje, co wyłącza pomieszczenie z użytkowania. Po zmianie przepływów na maksymalne 3 l/min, kaloryfery na górze przestały grzać. Użytkownik zwiększył ciśnienie wody w piecu CO do 2 bar, ale nie przyniosło to poprawy. Forumowicze sugerują, aby sprawdzić, czy pompa działa, oraz czy nie ma zapowietrzenia pętli. Wskazano również na możliwe błędy w instalacji, takie jak niewłaściwy rozdzielacz dla kotła gazowego. Użytkownik zauważył, że filtr mógł się zapchać, a fachowiec próbował dostosować przepływy, ale na razie bez sukcesów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA