logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Wyświetlacz AFFA3 NAV z Megane II a sterowanie z kierownicy (Android)

MrxPL 20 Lis 2018 13:51 2658 8
REKLAMA
  • #1 17572613
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam, mam pytanie dotyczące Megane II z 2003 a konkretniej wyświetlacza AFFA3 NAV i radia Cabasse Auditorium Tronic ze zminiarką na 6CD i tunerem w bagażniku. Chciałbym zamiast tego wyświetlacza zainstalować stację multimedialną z Androidem coś jak :

https://www.aliexpress.com/item/Octa-8-Core-A...-Fluence-2002-2008-car-audio/32813058482.html

Słyszałem że jest problem ze sterowaniem z kierownicy przy tym wyświetlaczu. Jest on dość rzadki i co za tym idzie, sterowanie z kierownicy działa głównie jak ktoś miał wcześniej ten prostszy wyświetlacz. Czy ktoś może to potwierdzić?

Jest też teoria że można go wymienić na ten prostszy AFFA2 i wtedy podłączyć taką stację. Znalazłem kilka takich tematów o przerabianiu ale nikt niepisał szczegołowo co z czym połączyć.

Dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 17573120
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Według mnie masz wyświetlacz ze złączem zielonym dwurzędowym a potrzebujesz takiego ze złączami szarym i czerwonym jednorzędowym lub czerwonym dwurzędowym. I jak dobrze pamiętam to w tych modelach nie było aż tak źle z wymianą wyświetlacza na inny typ bo dało się fragment wiązki podmienić. Najlepiej kupić taki z fragmentem instalacji między wyświetlaczem a radiem, a może nawet z pilotem aby nie ciąć przewodów. W wersji optymistycznej przy takiej podmianie pozostanie tylko podłączenie zasilania oraz czujnika temperatury, chociaż zdaje się właśnie to też było na złączu.
  • #3 17840183
    MarcinEvanda
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Zapytam czy da radę tak wyciągnąć wiązkę, by nie pruć całości instalacji? Mam radio Becker z nawigacją i wyświetlacz Affa3 NAV potrafi już szwankować. Chciałbym jakoś przygotować się na jego awarię i zebrać zestaw zastępczy. Czy w ogóle możliwe jest by to radio podpiąć pod zwykły wyświetlacz z Tuner List jakich pełno po parę groszy na allegro?
  • REKLAMA
  • #4 17840509
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1709
    MarcinEvanda napisał:
    Czy w ogóle możliwe jest by to radio podpiąć pod zwykły wyświetlacz z Tuner List jakich pełno po parę groszy na allegro?

Nie da rady.
  • #5 17840574
    MarcinEvanda
    Poziom 8  
    Czyli zostaje w razie czego wymienić odtwarzacz na Tuner List i wyświetlacz na pasujący? Da radę to zrobić jakoś tak by nie pruć całej wiązki? Szczególnie zależało by mi na sterowaniu z pilota. Czy może łatwiej było by już iść w Update List?
  • #6 17840937
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    MarcinEvanda napisał:
    Da radę to zrobić jakoś tak by nie pruć całej wiązki? Szczególnie zależało by mi na sterowaniu z pilota. Czy może łatwiej było by już iść w Update List?

Jedno i drugie jest do przeróbki instalacja.

Radio - wyświetlacz to pół biedy.

Wyświetlacz - sterowanie pod kierownicą będzie wiecej roboty.
  • REKLAMA
  • #7 17841673
    MarcinEvanda
    Poziom 8  
    Czemu sterowanie to będzie problem? Przecież chyba wystarczy wymiana pilota?
  • REKLAMA
  • #8 17841766
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    MarcinEvanda napisał:
    Przecież chyba wystarczy wymiana pilota?

Nie trzeba.
  • #9 17842375
    MarcinEvanda
    Poziom 8  
    Możesz podpowiedzieć coś więcej? Mam dwa pomysły. Jeśli Affa3 lub radio padnie to:
    1. wymieniam radio na jakieś zwykłe, olewam pilota a w daszku próbuję włożyć wyświtlacz Tuner List by była godzina i temperatura. Da tak radę?
    2. Próbuję włożyć Tuner List lub Update List wraz z wyświetlaczem i podłączyć pilota.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość wymiany wyświetlacza AFFA3 NAV w Renault Megane II z 2003 roku na stację multimedialną z Androidem. Wskazuje na problemy ze sterowaniem z kierownicy, które mogą wystąpić przy tej wymianie, oraz sugeruje, że prostszy wyświetlacz AFFA2 mógłby być lepszym rozwiązaniem. Odpowiedzi wskazują, że wymiana wyświetlacza i radia jest możliwa, ale może wymagać modyfikacji instalacji elektrycznej. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że podmiana wiązki może być konieczna, a także omawiają różne opcje, takie jak użycie wyświetlacza Tuner List lub Update List. Problemy ze sterowaniem z kierownicy są podkreślane jako bardziej skomplikowane do rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA