logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 3 2013 – podłączenie panelu kontrolek z Megane 2, różnice w pinach

AMIGAnTOMEK 16 Mar 2026 18:13 147 2
REKLAMA
  • #1 21863873
    AMIGAnTOMEK
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Kupiłem sobie do swojej Meganki 3 z 2013 r. stację na Androidzie, oczywiście na Ali :D Podłączona i działa, mam jednak problemy z pełnym podłączeniem.
    1. Nie działa sterowanie spod kierownicy, ale tutaj to raczej wina złego CAN-busa i wiązki, bo ja mam taka super ekstra bieda edition, gdzie nie ma nawet wyświetlacza z zegarkiem, tylko kontrolki zapięcia pasów i włączenia poduszki, gdyż radio to agc-1220rf, posiadające własny wyświetlacz, i tu się pojawia nietypowość, bo ono chyba nie jest połączone z pilotem przy kierownicy po szynie CAN, a normalnie 8-pinową wtyczką z 6 przewodami

Tył samochodowego modułu złącz trzymany w dłoni; widoczne trzy gniazda i numer 9714417560.
    Zbliżenie wnęki deski rozdzielczej auta z wiązką przewodów i wtyczką w niebieskim okręgu
    zamówiłem inny CAN-bus z wiązką pasującą do tych wtyczek i mam nadzieję, że to załatwi sprawę.
    Ale pojawił się inny problem. Jako że nie chciałem zostawiać odłączonego radia, a tym bardziej dziury po nim, dokupiłem panel sterujący. No i oczywiście musiałem kupić nie do Megi3, bo pod takie radio nie było, więc kupiłem pasujące od Megi2.

Tył panelu samochodowego z dwoma wiązkami przewodów i złączami na białym tle

Panel sterowania radiem samochodowym z pokrętłem i przyciskami oraz widoczna poniżej wiązka przewodów

Podłączony i działa, ale no właśnie. Jak widać, ma kontrolki niezapiętych pasów oraz od poduszki pasażera. Moja meganka oryginalnie ma identyczne kontrolki, więc liczyłem na plug&play, niestety przeliczyłem się. Moja płytka kontrolek ma 8-pinowe gniazdo i 5 podłączonych linii
    Zbliżenie dłoni trzymającej czarną, wielopinową wtyczkę w samochodzie.
    Dłoń trzyma czarną wtyczkę z kilkoma przewodami w kabinie samochodu[/url>
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/4688369300_1773680997.jpg]Zielona płytka PCB z czarnym złączem i diodami LED, sfotografowana na tkaninie

Podłączenie od Megi2 ma tylko 4 piny i kabelki

Białe złącze elektryczne z czterema przewodami trzymane w dłoniach, zbliżenie
    Zbliżenie na białą wtyczkę elektryczną trzymaną w dłoni, z widocznymi metalowymi stykami.
    No i teraz pytanie: czy da się to spiąć, żeby działało?
    Niestety, nigdzie nie mogę znaleźć rozpiski gniazdek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21863894
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3606
    Podpiąć na pewno się da ale trzeba przeprowadzić reverse engineering obu paneli, rozrysować sobie połączenia diod i wiązki (wtyczek). W obwodach kontrolek poduszek są zazwyczaj dodatkowe rezystory bo sterownik SRS rejestruje błąd odpięcia takiego panelu.
    W ostateczności, przy zbyt dużych różnicach w budowie można zrobić "pająka", Twoja płytka i kabelki do diod led bezpośrednio do nowego panela
  • #3 21863909
    AMIGAnTOMEK
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    No, taki reverse engineering jest raczej niemożliwy, bo nie mam dostępu do panelu z M2, więc nie ma jak podejrzeć, ale rozwiązanie z kabelkami do diod już prędzej się uda. Liczę jednak, że ktoś ma rozpiskę sygnałów i da się to połączyć "normalnie". Ale dzięki za pomysł, będzie jako rozwiązanie ostateczne 😃
REKLAMA