logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro 2001 - Gdzie szukać bezpiecznika po wymianie stacyjki?

tmbrzoskowski 21 Lis 2018 08:42 5850 6
REKLAMA
  • #1 17574500
    tmbrzoskowski
    Poziom 6  
    Uszkodziła mi się stacyjka, kupiłem zamiennik, zamontowałem ale nie ma napięcia. Po przekręceniu nie zapala się nawet zapłon.Przy demontażu musiałem użyć większego śrubokręta co mogło spowodować zwarcie jeśli w dobrym kierunku myślę. Gdzie szukać przyczyny?

1.Gdzie znaleźć bezpiecznik odpowiedzialny za napięcie w stacyjce?
  • REKLAMA
  • #2 17574655
    aden86
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    załóżmy, że klemy aku są ok. wchodzisz na dowolną przeglądarkę i wpisujesz np. lokalizacja bezpieczników ...podajesz namiary autka. jednak wcześniej upewniłbym się, że napięcie na pewno nie dochodzi do zacisków stacyjki. wystarczy zwykła probówka 12v lub dowolny miernik. uważaj, żeby dobrze masowała jedna z końcówek probówki czy miernika.
    Jeżeli napięcie +12v dochodzi nie ma sensu poszukiwać uszkodzonych bezpieczników. postaraj się odnaleźć schemat stacyjki na wyszukiwarce podając jej namiary. sprawdź czy nowy kluczyk współpracuje z immo. jeżeli tak, to będzie konieczna przekładka części elektronicznych do nowego.
  • REKLAMA
  • #3 17574666
    tmbrzoskowski
    Poziom 6  
    Bezpieczniki wiem gdzie są, nie wiem gdzie jest ten odpowiedzialny za napięcie w stacyjce. Przecież upewniłem się,że nie ma napięcia na stacyjce bo kilkakrotnie sprawdziłem próbówką. Po co mi schemat stacyjki? Jaka współpraca z immo, przecież zapłonu nie ma. Mam pestkę immo w starych kluczykach, więc tylko groty przełożę tylko najpierw potrzebny jest prąd.
  • REKLAMA
  • #4 17574698
    aden86
    Poziom 11  
    nie denerwuj się, vivarki nie miałem więc wskazuję ci jak to powinien robić amator się przy każdym tego typu przypadku. sprawdź bezpieczniki tak: jeżeli próbnik zaświeci z jednej musi też świecić z drugiej strony bezpiecznika. ostatecznie wyjmuj kolejno bezpieczniki i sprawdzaj optycznie - na oko. najlepiej jednak mieć jakiś prosty miernik lub probówkę posiadającą sygnalizację przejścia.
    przepraszam ruszam do pracy. sprawdzę wyniki za kilka godzin i odezwę się. powodzenia

Dodano po 5 [godziny] 17 [minuty]:

nie widzę wpisów więc sądzę, że opanowałeś problem. jeśli nie to jestem w domu do jutra rana.
  • #5 17576225
    tmbrzoskowski
    Poziom 6  
    Problem stacyjki i zapłonu rozwiązany(przyczyna bezpiecznik główny 60A), ale pojawił się inny problem. Stacyjka reaguje tylko na zapłon,auto odpala,ale co najgorsze nie działają szyby i nawiewy, co poszło nie tak?​​​​​​​
  • REKLAMA
  • #6 17576898
    aden86
    Poziom 11  
    myślę,że wszystko poszło dobrze. jeżeli zwarcie niestety dotarło do głównego zabezpieczenia szansa, że chwyciło inną gałązkę jest dosyć duża. poszukaj bezpiecznika oznaczonego 'window' lub nieznane ci opisy bezpieczników sprawdź fizycznie. pamiętaj, że prąd zwarcia jest ogromny. przy nieprawidłowo dobranych wartościach bezpieczników pełne zwarcie może narobić niezłych szkód. najlepiej zakup sobie próbnik, który kosztuje kilkanaście zł. z sygnalizacją dźwiękową i optyczną przejścia. (np. PHASER 777) dotykając palcami jednej dłoni badanego bieguna po urządzeniu trzymanym w drugiej dłoni powinno nastąpić wskazanie przejścia dźwiękiem i diodą. brak sygnału gwarantuje uszkodzenie badanego bezpiecznika, włókna żarówki, kabelka.... możesz sprawdzić nim tak istnienie 12v jak obecność napięcia sieci np. na przedłużaczu bez rozkręcania końcówek i dotykania styków. jeżeli będziesz pewny, że wszystkie bezpieczniki są ok, taką awarię można zlokalizować już tylko poprzez program komputerowy. ale na razie zbadaj bezpieczniki i zrób to dokładnie.
  • #7 17580926
    jacek1 27
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Wywaliło jeszcze jakiś inny bezpiecznik. Kontrolka i sprawdzasz wszystkie po załączonej stacyjce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem napięcia w stacyjce Opel Vivaro po wymianie stacyjki. Po sprawdzeniu bezpieczników okazało się, że uszkodzony był główny bezpiecznik 60A, co spowodowało problemy z działaniem stacyjki oraz innych komponentów, takich jak szyby i nawiewy. Użytkownicy doradzili, aby sprawdzić napięcie na zaciskach stacyjki oraz przetestować wszystkie bezpieczniki, w tym te oznaczone jako 'window'. Wskazano również na konieczność użycia miernika lub próbników do diagnozowania problemów elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA