Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Magnat edition four 1000W - Zapala się protect a po chwili gaśnie wszystko

21 Lis 2018 15:43 414 3
  • Poziom 10  
    Witam,
    Tydz temu montowałem zestaw: wzmacniacz Magnat edition four 1000w + Tubę Magnat 800w + kondensator 1F (z miernikiem napięcia) w samochodzie klienta.
    Wszystkie kable były poprowadzone więc wystarczyło podłączyć. Na drugi dzień klient dzwoni, że wzmacniacz przestał grać, na chwile zapala się kontrolka protect po czym gaśnie, NIE zapala się kontrolka power (obie kontrolki zgaszone).
    Zaleciłem sprawdzenie bezpiecznika, napięć i napięcia na kablu remote. Wszystko w porządku - około 14,2v (na odpalonym samochodzie).
    Klient skonsultował się z jakimś znajomym który prowadził mu kable po czym zadzwonił i powiedział, że sygnał wejściowy poprowadzony jest bezpośrednio z tylnych głośników - brawo dla instalatora.
    Powiedziałem, żeby odesłał mi wzmacniacz to na niego popatrzę. Wzmacniacz dotarł, podłączam zasilanie i - działa! Podłączyłem audio i wszystko gra na wszystkich 4 kanałach oraz po zmostkowaniu kanałów.
    Wzmacniacz zostawiłem na 3-4h żeby sobie grał cicho a ja zająłem się swoimi sprawami. Jak wróciłem, wzmacniacz był wyłączony, cały czas był podłączony pod akumulator i prostownik (14v). Po odłączeniu napięcia i podłączeniu objawy tak jak opisywał klient - zapala się protect po czym wszystko gaśnie. próbowałem kilka razy odłączać całkowicie napięcie oraz samo remote - bez zmian. Wymiana bezpiecznika też nie pomogła
    Pomogło dopiero wypięcie bezpiecznika gdy wzmacniacz był pod napięciem - zapaliła się kontrolka protect, po podłączeniu wzmacniacz wstał i już działa jakąś godzinę.
    Czy ktoś spotkał się z takim problemem gdzie wzmacniacz nie dawał żadnych oznak życia?
    Bezpiecznik odpada ponieważ po wypięciu bezpiecznika świeci się protect.

    Coś mogło się uszkodzić poprzez podanie sygnału wejściowego bezpośrednio z głośników? Jeżeli tak to co i dlaczego nie zapala się kontrolka protect tylko gaśnie wszystko?
    Pomiary odpadają ponieważ wzmacniacz działa tylko boje się, że jak go odeślę to znów coś padnie.
    Klientowi zaleciłem podłączenie wzmacniacza przez Konwerter poziomu sygnału audio HIGH-LOW.
    Wcześniej wzmacniacz grał bez zarzutu, miałem go ponad pół roku. Problem pojawił się u klienta.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 21  
    Cześć, kto montował , klient, Ty czy znajomy klienta? Edition 4 to słaby wzmacniacz jeżeli chodzi o zasilenie subwoofera. ma raptem 160W RMS w mostku i chyba 4 x 55 W, skrzynia/tuba Magnata o max 800W ma około 250RMS. Masa nie poszła czasem przez RCA? Sygnał z tylnych głośników podłączony do wzmacniacza przez Hi-Lo czy bezpośrednio z głośników?

    Sztywniutko.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 10  
    Wydawało mi się, że wszystko wyżej opisałem ale ok, jeszcze raz.

    Klient przyjechał po sprzęt i poprosił o jego montaż. Instalacje już miał przygotowaną przez jakiegoś znajomego, miał też już zamontowany jakiś wzmacniacz NO NAME ze składaną tubą i to mu jako tako grało.
    Już po montażu klient odjechał po czym zadzwonił na drugi dzień z informacją, że sprzęt się spalił. Przyznał się też, że kable RCA doprowadzone do bagażnika są podłączone bezpośrednio z tylnych głośników bez żadnego konwertera. Odesłał mi sam wzmacniacz z prośbą o jego sprawdzenie i naprawę. Jak wzmacniacz dotarł i jak go podłączyłem do zasilania to wzmacniacz się uruchomił. Podłączyłem go pod domową kolumnę i tak wzmacniacz chodził 3h na 5% mocy po czym się całkowicie wyłączył (nie świeciła żadna kontrolka). Wzmacniacz udało mi się uruchomić po kilkukrotnym wypięciu i wpięciu bezpiecznika 30A w gnieździe z boku wzmacniacza. Od tamtej pory wzmacniacz działa jednak mam obawy, że znów może się "zawiesić" bez możliwości uruchomienia.
    darens napisał:
    Edition 4 to słaby wzmacniacz jeżeli chodzi o zasilenie subwoofera. ma raptem 160W RMS w mostku i chyba 4 x 55 W, skrzynia/tuba Magnata o max 800W ma około 250RMS.

    Subwoofer jest mocniejszy ale to nie przeszkadza (gorzej jak by było na odwrót).
    darens napisał:
    Masa nie poszła czasem przez RCA?

    Zaraz po podłączeniu wzmacniacz grał dobrze oraz nie zauważyłem, żeby głośniki w drzwiach mu przestały grać więc wydaje mi się, że masa i gorąca żyła były dobrze podłączone.
    darens napisał:
    Sygnał z tylnych głośników podłączony do wzmacniacza przez Hi-Lo czy bezpośrednio z głośników?

    Bezpośrednio.
  • Poziom 21  
    M4J3R0 napisał:
    Subwoofer jest mocniejszy ale to nie przeszkadza (gorzej jak by było na odwrót).


    A słyszałeś o przesterowaniu głośnika, na odwrót było by lepiej bo można skorygować wzmocnienie.

    M4J3R0 napisał:
    Zaraz po podłączeniu wzmacniacz grał dobrze oraz nie zauważyłem, żeby głośniki w drzwiach mu przestały grać więc wydaje mi się, że masa i gorąca żyła były dobrze podłączone.


    Chodziło mi o masę zasilającą wzmacniacz.

    M4J3R0 napisał:
    Bezpośrednio.


    No tu jest mistrzostwo.