logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Magnat Special Edition Two pali bezpieczniki :(

KejkoShooter 17 Gru 2015 13:42 1740 15
REKLAMA
  • #1 15248277
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    Witam. Mam problem odnośnie wzmacniacza Magnat Special Edition Two 580W.
    Odłączyłem go dosłownie na 5 minut od zasilania, ażeby zrobić sobie troche porządek w bagażniku. Wszystko pięknie hulało, grało, śpiewało i tańczyło. Okej.
    Po uporządkowaniu syfu podpinam go od nowa, a tu nagle wywaliło bezpiecznik przy nim. Myślę okej, zakładam nowy i znowu to samo, po wyczerpaniu zapasu bezpieczników 20A (taki był oryginalny) postanowiłem poprosić Was forumowiczów o radę związaną z tym problemem. Dodam, że kable ostatnio sam zmieniałem oczywiście drogą starych kabli i wszystko tak jak wyżej wspomniałem śmigało aż cała wieś słyszała. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu :) Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 15248309
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Nie wiem po co wymieniać na siłę bezpieczniki nie usuwając przyczyny ich przepalania.
    Masz zwarcie albo tranzystorów kluczujących w przetwornicy, albo zwarte tranzystory w końcówce mocy.
  • REKLAMA
  • #3 15248318
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Ale dlaczego tak się mogło stać? Odpiąłem go tylko na moment i zaczęło się tak dziać :/ Według Ciebie zwarcie jest wewnątrz wzmacniacza, dobrze rozumiem?
  • Pomocny post
    #4 15248325
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Sprawdź czy dobrze podłączyłeś zasilanie - od chwilowego odpięcia wzmacniacza, nic mu się nie może stać. A przy szybkich podmiankach i połączeniach nieraz zdarzyło mi się odwrotnie zasilanie podłączyć... ;)
  • REKLAMA
  • #5 15248343
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Kolego Shadowix, niby taka pierdoła, a to rzeczywiście to ;) wielkie dzięki ! ;)
    Głupi ja nie pomyślałem :D

Bym był zapomniał, jest jeszcze jeden problem z tym "zestawem CarAudio" :P
    Mianowicie, gdy włączy się wzmacniacz skrzynia basowa zaczyna dudnieć, obrazowo: chodzi tak jakby ktoś co 2 sekundy uderzał w duży bęben od perkusji, strasznie to wkurza :) Tuba systematycznie dostaje napięcie i dudni, czego może być to przyczyną?
  • #6 15248409
    Shadowix
    Poziom 31  
    Problemy z masą i zakłócenia wchodzą. Masa z karoserii? Pociągnij bezpośrednio z akumulatora...
    Do tego pewnie tanie kable sygnałowe i oto efekt...
  • #7 15248414
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Tak z karoserii, ale słyszałem że masa powinna być jak najbliżej wzmacniacza żeby nie było spadków mocy, czy to nie ma żadnego znaczenia?
  • #8 15248418
    Shadowix
    Poziom 31  
    Nie tylko masa, ale i przewód "plusowy" powinny być grube i jak najkrótsze. Najlepiej ciągnięte bezpośrednio z akumulatora. Ale na tym wzmacniaczu nie odczujesz spadków mocy...
  • #10 15249505
    Shadowix
    Poziom 31  
    Przede wszystkim zmień wzmacniacz na coś mocniejszego, bo ten magnat to cienizna jakich mało ;) Coś co ma REALNE 300W na 4 omach.
  • #11 21737765
    granatnt
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>15248309 Witam, a które to są tranzystory kluczujące?
  • #12 21737898
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Wstaw zdjęcie to ci zaznaczę
  • REKLAMA
  • #14 21738452
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Płytka drukowana wzmacniacza z zaznaczonymi tranzystorami przetwornicy i sterującymi.
    Na czerwono zaznaczyłem Ci tranzystory przetwornicy, a na niebiesko te które nimi sterują.
  • #15 21739183
    granatnt
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mi się wydaje, że ten układ po prawej stronie steruje nimi, bo te mosfety sterujące tymi kluczującymi są sprawne.
  • #16 21744992
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Tak, to ten układ steruje przetwornica. Co jest sprawne, a co nie to już ty musisz wiedzieć bo sprzęt jest u ciebie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmacniacza samochodowego Magnat Special Edition Two 580W, który po ponownym podłączeniu zaczął przepalać bezpieczniki 20A. Początkowo podejrzewano zwarcie w przetwornicy lub końcówce mocy, jednak ustalono, że przyczyną było najpewniej odwrotne podłączenie zasilania po szybkim odpięciu i ponownym montażu. W dalszej części pojawił się też problem dudnienia skrzyni basowej po włączeniu wzmacniacza, co powiązano z problemami masy, zakłóceniami oraz możliwie słabymi kablami sygnałowymi. Zalecono poprowadzenie masy i przewodu zasilającego bezpośrednio z akumulatora, zastosowanie grubych i możliwie krótkich przewodów oraz wymianę kabli chinch. W późniejszym wątku omawiano identyfikację tranzystorów kluczujących i układu sterującego przetwornicą na podstawie zdjęć płytki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA