logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór telewizji naziemnej w Kaskach? Antena, wzmacniacz AMS ARA02A

Mahasiah 01 Wrz 2005 11:18 2276 2
REKLAMA
  • #1 1782994
    Mahasiah
    Poziom 11  
    Chcialbym poprosic doswiadczonych forumowiczów o rade.Zaznaczam, ze czytalem juz inne posty,ale zaden nie opisywal takeij sytuacji,a chcialbym sie w miare upewnic i dobrze poinformowac.
    Mieszkam we wsi Kaski niedaleko Grodziska Maz.,Żyrardowa i Sochaczewa (ok 50km na zachod od W-wy). W domu mam 3.Dwa na pierwszym piętrze i jeden na parterze.Poza tym mam jedna antene szerokopasmowa (z płytką), wzmacniacz/rozgałęziacz firmy AMS - ARA02A,jednak odbiór telewizji naziemnej pozostawia wiele do zyczenia - praktycznie zaden kanał nie jest odbierany porawnie. Ostatnio przybylo mi nieco kasy i chcialbym zrobic to porzadnie i tak,zeby w najblizszej przyszlosci nie musiec tego ruszac i sie o to martwic.Co powinienem zrobic?
    Pierwszy telewizor jest w odległości ok. 8m od anteny, drugi ok. 10, trzeci - 12m.Odleglosci mierzac dl. przewodu.Antena jest zamocowana na wys ok 5 metrów.
    Wiem napewno, ze punkt rozgalezienia powinien byc jak najblizej anteny odbiorczej.Wiem jaki kabel koncentryczny jest potrzebny. Moze doradzilibyscie mi jakies anteny,wzmacniacze (ten AMS wydaje sie jakis dziwny:\).
    Mam jeszcze jedno pytanie.Wiem, to nie ten dzial,ale moze wiecie,zebym nie musial rozpoczynac kolejnego postu. Czy moze jest jakis sposob,by majac antene satelitarna rozdzielic jej sygnal i moc odbierac ja jak kablowke na wszystkich 3 telewizorach.Bo zrobienie tego za tunerem uniemozliwia wybor kanalu.
    Jestem w tym troche zielony dlatego prosze o rade. Gdyby byly jakies niejasnosci,chetnie wyjasnie dokladniej.
    Z gory dziekuje za odpoweidzi i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1783065
    inatel
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam!
    Na tej stronie są ciekawe przykłady instalacji TV SAT http://www.dipol.com.pl/ , a żeby odbierać programy z satelity (na każdym telewizorze inny program) to niestety do każdego telewizora musi być osobno tuner satelitarny.Można jedynie zamontować jedną czaszę i konwentor z np. trzema wyjściami.
  • #3 1783452
    Mahasiah
    Poziom 11  
    Dzieki, bylem na tej stronce,ale tam jest taka masa produktow, ze niebardzo wiem co wybrac tak, zeby pasowalo do tej akurat sytuacji.Poza tym chcialbym, zeby nie kosztowalo to 1000 zl.Tak do ok 200-300 byloby ok:).
REKLAMA