Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 3008 (1.6 VTi, 2011) - kontrolki hamulców i trójkąt z wykrzyknikiem

fakto 25 Lis 2018 20:37 342 12
  • #1 25 Lis 2018 20:37
    fakto
    Poziom 3  

    Witam serdecznie,
    to mój pierwszy post na forum, gdyż niestety mam taki problem:
    po wymianie akumulatora włączył się autoalarm, wyłączyłem go dopiero po otwarciu drzwi kluczykiem.
    Potem alarm działał już ok, ale świecą się kontrolki dwie od hamulców (ręczny auto i druga) oraz pomarańczowy trójkąt z wykrzyknikiem.
    Zapalają się od razu po otworzeniu drzwi.
    Po włożeniu kluczyka do stacyjki przekręciłem i poczekałem około minutę (zgodnie z innymi postami na forum), ale zapłonu nie ma, słychać tylko "cyk" i tyle. Próbowałem kilka razy. Po takiej sytuacji za każdym razem kontrolki pozostają i sygnał pika ciągle aż do zamknięcia drzwi z pilota.

    Poczytałem trochę, na jutjubie też szukałem, ale nic identycznego nie znalazłem póki co...a do pracy na 7.00 rano trzeba 15 km dojechać...
    Pomóżcie świeżakowi:)

    Z góry dzięki za każdą odpowiedź!

    Pozdrawiam!

    0 12
  • #2 25 Lis 2018 20:42
    migmig85
    Poziom 23  

    Czy zrobiłeś jazdę próbną ??

    0
  • #3 25 Lis 2018 20:45
    fakto
    Poziom 3  

    ???
    Auto nie odpala, jest jakaś blokada zapłonu, cyk i koniec.

    0
  • #4 25 Lis 2018 20:53
    ta_tar
    Poziom 27  

    Spróbuj zamknąć auto, załączyć alarm i chwilę poczekać. Następnie odblokować alarm i spróbować odpalić silnik.

    0
  • #5 25 Lis 2018 20:57
    fakto
    Poziom 3  

    ta_tar napisał:
    Spróbuj zamknąć auto, załączyć alarm i chwilę poczekać. Następnie odblokować alarm i spróbować odpalić silnik.

    robiłem wiele kombinacji z otwieraniem zamykaniem, kluczykiem, z pilota i za bardzo nie mam już pomysłu. Teraz auto jest zamknięte dłuższy czas. A podchodziłem do tematu już dwa razy dziś. Co za cholera z tą elektroniką?

    0
  • #6 25 Lis 2018 21:03
    ta_tar
    Poziom 27  

    Może autoalarm blokuje ci możliwość uruchomienia silnika. Spróbuj jeszcze raz odpiąć akumulator i zobaczysz czy masz taki sam efekt jak za pierwszym razem. Zrób to jak nie będziesz miał zazbrojonego alarmu.

    0
  • #7 25 Lis 2018 21:13
    fakto
    Poziom 3  

    też myślę, że to może alarm, wczoraj jeździłem i nie ma mowy o problemie z hamulcami czy coś takiego...

    0
  • #8 26 Lis 2018 20:51
    fakto
    Poziom 3  

    podbijam, problem pozostaje, dodam tylko, że w rozmowie z ASO powiedzieli, żeby zrobić hard reset tak:
    - otworzyć drzwi kluczem i klapę maski,
    - zamknąć drzwi kluczem,
    - odłączyć akumulator na min. dwie godziny i zamknąć klapę,
    - po dwóch godzinach otworzyć drzwi kluczem i podnieść maskę,
    - włączyć akumulator i odczekać 10 minut (nie otwierać żadnych drzwi w tym czasie)
    - odpalić auto...

    ...ale niestety bez zmian, blokada zapłony, kontrolki od hamulców i skoro to nie pomogło, to może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł (oczywiści oprócz lawety);
    z góry dzięki za każdą radę,
    pozdrawiam!

    0
  • #9 26 Lis 2018 21:01
    ta_tar
    Poziom 27  

    A wiesz jaki masz zamontowany alarm? Może z instrukcji da się coś wywnioskować.

    0
  • #10 26 Lis 2018 21:06
    fakto
    Poziom 3  

    pewnie Delphi jakiś, bo w tych autach te modułu montują, ale w ASO nic o tym więcej nie chcieli powiedzieć czy co?

    0
  • #11 26 Lis 2018 23:37
    ta_tar
    Poziom 27  

    A czy przypadkiem nie masz gdzieś ukrytego przycisku autoryzacji i masz zablokowany immobilizer?

    0
  • #12 26 Lis 2018 23:58
    grzesiekw40
    Poziom 10  

    Witam. Jak dla mnie to może być wypięta lub poluzowana lub zalana wtyczka od blokady zapłonu. Tata tak miał. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba jest gdzieś na spodzie silnika. Najlepiej przepatrz wszystko. Pozdrawiam

    0
  • #13 28 Lis 2018 06:27
    fakto
    Poziom 3  

    Dzięki za podpowiedzi, wszystko co mogłem sprawdziłem. Nic nie pomogło. Autko na lawecie pojechało do majstra. Dziś ma je zobaczyć fachowiec od instalacji elektronicznych. W ASO nie mieli już innych pomysłów. CDN...

    0