logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać flasha do Nokii 3310 na Windows XP? Problemy z komunikacją kabli

Strunawrx 01 Wrz 2005 17:49 1505 9
REKLAMA
  • #1 1784020
    Strunawrx
    Poziom 18  
    Na poczatek do moderatorów aby się nie denerwowali że było to już klepane setki razy ale nigdzie tego nie znalazłem

Mój problem polega na tym że nie moge wgrać żadnego flasha do telefonu wyskakują mi takie komunikaty i niewiem co jest nie tak.
    Na kompie mam XP posiadam dwa kabelki flashera dejana i mbus/fbus ten drugi działa normalnie komunikuje się telkiem sprawdzałem w LogoManager i przy liczeniu sum kontrolnych wyskakują takie same błędy

Może ktoś wie jak mi pomóc i wie co i jak skonfigurować aby to zadziałało
    Za pomoc z góry dziękuje
    Załączniki:
    • Jak wgrać flasha do Nokii 3310 na Windows XP? Problemy z komunikacją kabli 2.JPG (32.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wgrać flasha do Nokii 3310 na Windows XP? Problemy z komunikacją kabli 1.JPG (33.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1784040
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic348513.html

Spróbuj wgrać innego flasha. Może masz tylko partial.
    No i jeszcze jedno zasadnicze pytanie.
    Czy Ty tym kablem wgrywałeś już jakiś soft?. Może poprostu masz niesprawny kabel.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1784367
    ptasznikos
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Spróbuj użyć geoflashera (w załączniku). Z knokiem bardzo często są problemy.
    Załączniki:
    • GeoFlasher.rar (292.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 1784924
    tomikos2
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    po pierwsze wgraj sobie userport jak nie masz do windowsa xp jest to potrzebne przy zmianie flasha do tego uzyj jeszcze programu rolisa, ja nim wszytsko wgrywam i idzie super.
    Załączniki:
    • rolis478.zip (1.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • user_port.zip (14.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1785027
    Strunawrx
    Poziom 18  
    Do Panów Moderatorów przepraszam za domyślniki słów niecenzuralnych.

No i rzuciłem tego user porta i rolisa ale teraz rolis staje na tym jak trzeba wcisnąć w telku power i dalej nie idzie niewiem co mam zrobić kiedyś flashowałem na tych kablach nokie 3210 i szło bez problemu wgranie flasha i policznie sumek też poleciało bez problemo a tu się coś pierd... nieda sie niczym zrobić mam dwie 3310 i jedą 3410 i na każdej jest ten sam problem więc nie leży problem w telefonie tylko w kompie instalowałem już wszystko wg poradnika do dct 3( jak ktoś potrzebuje to na PW pisać "wiele ciekawych rzeczy") i zmieniałem w biosie i nic to nie daje wkur... sie zapodam na PC 98 i w tedy zobacze bo widze że wy mi pomagacie jak możecie ale nic to nie daje instalowałem XP od nowa żeby mieć bez komplikacji ale nic dalej to samo trzeba se kupić tornado i bez prolemów będzie bo ileż można na tym sie pierdzielić.

Pozdrawiam Strunawrx (kochajcie subaru bo to piękny wóz)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1785147
    ptasznikos
    Poziom 18  
    Jesli mam byc szczery to tornado tez sprawia wiele problemów przy dct3... :) Rozbierz wtyczke i sprawdz czy wszystkie piny są polutowane.
  • REKLAMA
  • #7 1785165
    Strunawrx
    Poziom 18  
    Rozbierałem już wiele razy i sprawdzałem tak jak mówie problem leży w PC bo innego wyjścia nie widze
  • #8 1785653
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    dlaczego od razu wszyscy myślą że to może być wina SWa pomyśleliście o HW przeceiż 3310 mają to do siebie że lubi im kość flesha albo ramu paść
    moja rada: wygrzej kość flesha i ramu, ale uwazaj na MAD-a bo jak go przegrzejesz to ci kulki z pod niego uciekna(jest klejony )
  • Pomocny post
    #9 1785710
    ptasznikos
    Poziom 18  
    A czytales wszystkie posty?
    Strunawrx napisal ze ma dwie 3310 i jedną 3410 i na kazdym z tych telefonów jest to samo. Raczej jest małe prawdopodobieństw ze wszystkie są uszkodzone.
    Sprawdz jeszcze ustawienia LPT w biosie. Najlepiej ustaw na ECP.
  • #10 1786081
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Sprawdź jeszcze na innym telefonie. Tak by była podpięta inna końcówka, albo idź do kogoś na inny komputer, a najlepiej zrób i jedni, i drugie razem. Wtedy sprawa Ci się wyjaśni.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wgrywania flasha do telefonu Nokia 3310 na systemie Windows XP, gdzie pojawiają się błędy komunikacji i sum kontrolnych podczas próby flashowania za pomocą kabli flasher Dejana oraz mbus/fbus. Kabel mbus/fbus komunikuje się z telefonem, lecz proces flashowania i weryfikacji sum kontrolnych kończy się niepowodzeniem. Zalecane jest sprawdzenie kabla pod kątem uszkodzeń, użycie innego oprogramowania do flashowania, np. Geoflashera lub Rolisa, oraz instalacja sterownika Userport niezbędnego w Windows XP. Problemy mogą wynikać z konfiguracji portu LPT w BIOS-ie (zalecane ustawienie ECP) lub z uszkodzenia sprzętowego kości flash i pamięci RAM w telefonie, które można próbować naprawić przez delikatne podgrzanie. Wskazane jest także testowanie na innym komputerze lub innym telefonie, aby wykluczyć uszkodzenie sprzętowe lub problem z komputerem. Pomimo prób i reinstalacji systemu XP, problem nadal występuje, co sugeruje możliwe ograniczenia sprzętowe lub konieczność użycia innego sprzętu do flashowania, np. kabla Tornado, choć on również może sprawiać problemy przy DCT3.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA