logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak flashować Nokię DCT-3 za pomocą kNok? Instrukcja dla początkujących

norbi45 25 Sie 2005 22:23 9214 11
REKLAMA
  • #1 1764628
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Jest tyle niepotrzebnych postów na temat jak wymienić oprogramowanie w Nokii DCT3, albo czemu po flashowanie nie chce przyjąć karty sim i czemu nie ma zasięgu, że napisałem dzisiaj ten mini poradnik. Jest on tylko do Nokii DCT3 i oparty wyłącznie na programie kNok.
    Jest on przeznaczony dla poczatkujących. Prościej już nie można tego opisać. Opis zawiera dużo zdjęć typu" Tu kliknij". Jeśli przypomni mi się jeszcze coś istotnego to dodam i wymienię załącznik.
    Moim celem było tylko ograniczenie banalnych pytań na tym Forum.
    Opisywany w tym poradniku program jest tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic177859.html#862058
    Jest on tutaj nawet w polskiej wersji językowej.

Proszę nie zapominać, że każdy wymienia oprogramowanie w telefonie na własną odpowiedzialność.

Plik poradnika jest w (.doc)
    Załączniki:
    • Jak flashować Nokię DCT-3 za pomocą kNok? Instrukcja dla początkujących porad.JPG (59.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FLASHOWANIE TELEFONÓW DCT3.rar (324.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2002563
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 926
    Mam pytanie, dostałem od qmpla tel, nokia 3310. Wyskakiwało Contact SERVICE, zmieniłem soft na oryginalny ale niesety nawet po ustaieniu quick FAID , IMEI Reset full factory niestety nie łapie nadal zasięgu :/ co moge zrobić, proszę o kontakt kkantorek(_at_)interia.pl
  • #3 2002593
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    dr.master tutaj napewno znajdziesz odpowiedz
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php

Przyczyn może być bardzo wiele i gwarantuje Ci ze na podanej stronce znajdziesz odpowiedz na wszystkie Twoje pytania.

Pozdarwiam
  • REKLAMA
  • #4 2224252
    Tical
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    dr.master napisał:
    Mam pytanie, dostałem od qmpla tel, nokia 3310. Wyskakiwało Contact SERVICE, zmieniłem soft na oryginalny ale niesety nawet po ustaieniu quick FAID , IMEI Reset full factory niestety nie łapie nadal zasięgu :/ co moge zrobić, proszę o kontakt kkantorek(małpa)interia.pl

Jest cos takiego jak EEPROM i moze to takze powinienes przeflashowac (najlepiej Virgin eeprom) i wtedy faid resety standardowe operacje i powinno chodzic.
  • #5 2224471
    Angelo17
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Bardzo dobry poradnik. Dzisaj bede z niego korzystał :)
  • #6 2344856
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Witam wyskakuje mi taki oto komunikat w programie Knok95:

FLS1_Initialize : cannot initialize portdriver
    Cannot initialize device

Mam kabel m/fbus (tak mnie zapewnił sprzedawca) połączony do nokii 3310, system to Win2000.

Jak podłączam kabel pod telefon i włączam program np. LogoManager lub Oxegene II to słysze jak mi głośniczek piszczy w telefonie co jakiś czas a tak to nic sie nie dzieje. W każdym programie mnie informuje że nie może wykryć telefonu (BRAK POŁĄCZENIA).

Pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #7 2345997
    flashmmx
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Do Knoka potrzebny jest Flasher Dejana pod LPT.
  • #8 2346232
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2347429
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    dobra to w takim razie powiedzcie mi jak moge ten przewód wykorzystać??
  • REKLAMA
  • #11 2348894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2348953
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Ta dyskusja nie ma sensu. Który kabelek do czego - jest napisane w poradniku wyżej tylko trzeba poczytać.

Co do programu Rolis czy kNok to oby dwa to przeżytek, bo telefony DCT-3 to już powoli przeżytek. Nie ważne który program lepszy. Ważne żeby zrobić.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy flashowania telefonów Nokia DCT-3 za pomocą programu kNok, skierowanego do początkujących użytkowników. Poradnik zawiera szczegółowe instrukcje z ilustracjami, mające na celu ograniczenie powtarzających się pytań na forum. Użytkownicy zgłaszają problemy z wykrywaniem telefonu przez program kNok, zwłaszcza przy użyciu kabli m/fbus, oraz komunikaty błędów związane z inicjalizacją portu. Wskazano, że do pracy z kNok potrzebny jest kabel Flasher Dejana pod port LPT, a kable f/mbus nie zawsze są kompatybilne z tym oprogramowaniem. Pojawiły się też sugestie dotyczące alternatywnych programów, takich jak Rolis, jednak podkreślono, że oba programy są już przestarzałe, podobnie jak telefony DCT-3. Wspomniano również o konieczności flashowania pamięci EEPROM (Virgin EEPROM) w celu rozwiązania problemów z zasięgiem i SIM. Autor poradnika podkreśla, że wymiana oprogramowania odbywa się na własną odpowiedzialność i zamyka temat, wskazując na wyczerpujący charakter swojego przewodnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA