logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilny internet radiowy w grach online - skoki pingu

veb21 29 Lis 2018 17:20 372 7
REKLAMA
  • #1 17593853
    veb21
    Poziom 2  
    Witam, mieszkam na wsi i posiadam radiówkę, ostatnimi czasy internet jest strasznie niestabilny(?) co strasznie przeszkadza w grach online, jak testuje speedtestem to prędkość jest normalna i ping też, ale jak testuje ping w cmd to strasznie dziwnie to wygląda, w załączniku przesyłam jak to wygląda i czy to jest normalne że np czas jest raz 15ms, a za chwilę 100ms?
    Załączniki:
    • testt.txt (37.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17593945
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    veb21 napisał:
    Witam, mieszkam na wsi i posiadam radiówkę, ostatnimi czasy internet jest strasznie niestabilny(?) co strasznie przeszkadza w grach online, jak testuje speedtestem to prędkość jest normalna i ping też, ale jak testuje ping w cmd to strasznie dziwnie to wygląda, w załączniku przesyłam jak to wygląda i czy to jest normalne że np czas jest raz 15ms, a za chwilę 100ms?

Weliminuj problem po swojej stronie. Podłacz się do anteny od dostawcy internetowego kablem bezpośrednio do komputera. Żadnych swoich routerów czy WiFi po drodze. Wtedy sprawdz. Jak ping taki sam, zgłaszaj do dostawcy. Acz z lokalnymi radiówkami to bywa często tak, że usłyszysz, że sprawdzili i jest OK.
  • REKLAMA
  • #3 17594160
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    Nie masz kolego zapuszczonego jakiegoś programu p2p, typu torrent ??? To powoduje straszne dziwne zachowanie sie pingów i dziwne skoki szybkości łącza. Przy testowaniu szybkości powyłączaj wszystkie tego typu programu.
  • REKLAMA
  • #4 17595087
    veb21
    Poziom 2  
    Mam podłączony kabel bezpośrednio, nie mam żadnego routera, z torrentow też nie korzystam, a właśnie nie wiem czy zgłaszać to do dostawcy bo prędkość mam normalną taka jak na umowie i zaraz będą właśnie gadać że wszystko okej jest :/
  • #5 17595251
    jprzedworski
    Ocena: 828
    veb21 napisał:
    co strasznie przeszkadza w grach online
    Jak na radiówkę ping jest bardzo ładny, choć czasem coś wyskoczy. Radiówka polega na tym, że jest jakaś stacja bazowa do której są podłączeni klienci dookoła. Jeśli kilku na raz coś odbiera i przesyła, stacja się może nie wyrobić. Jak nadaje to nie odbiera i odwrotnie. To przełączenie następuje dość szybko, ale czasem wystarczy aby było opóźnienie, jeśli jest wielu aktywnych klientów. Zanim obsłuży pięćdziesięciu w kolejce i dojdzie do ciebie, jest "dziura" w pingu.
    W dodatku gry obciążają oba kierunki naraz, upload jest z reguły wolniejszy.
    Jakie parametry ma to łącze?
  • #6 17595369
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    jprzedworski napisał:
    Jak na radiówkę ping jest bardzo ładny, choć czasem coś wyskoczy. Radiówka polega na tym, że jest jakaś stacja bazowa do której są podłączeni klienci dookoła. Jeśli kilku na raz coś odbiera i przesyła, stacja się może nie wyrobić.
    No ja przepraszam. Usprawiedliwiasz tzw druciarstwo? Owszem statystycznie u WISPów tak niestety często jest ale to nie znaczy że musi. Bardzo łatwo goniąc za zyskiem powiesić stację bazową o zbyt słabych parametrach która nie wyrabia obiciążenia, sprzedać za dużo lub za dużych pakietów, puścić linki przez drzewa. Sam się kiedyś z takim użerałem udowadniałem mu że nie jestem koniem.
  • REKLAMA
  • #7 17595773
    jprzedworski
    Ocena: 828
    m.jastrzebski napisał:
    No ja przepraszam. Usprawiedliwiasz tzw druciarstwo?
    Nie usprawiedliwiam. Wręcz przeciwnie. Napisałem "jak na radiówkę", bo wiem jak to zwykle wygląda, a wygląda gorzej niż na załączonym wydruku pinga. 15-20 (dość regularne) milisekund do wp.pl w radiówce to nie jest często widziane w takich instalacjach. Nasz autor i tak ma szczęście. ;-) I pewnie u dostawcy wiele nie wywalczy, skoro bywa jeszcze gorzej. A że pewnie nie ma w swojej okolicy większego wyboru ...
    veb21 napisał:
    mieszkam na wsi
    LTE w grach też chyba niezbyt się sprawdza. Nie wiem, nie gram.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z niestabilnym pingiem podczas gier online, mimo że testy prędkości wskazują na normalne wartości. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby podłączyć komputer bezpośrednio do anteny dostawcy, eliminując routery i WiFi, oraz sprawdzić, czy nie działają programy P2P, które mogą wpływać na stabilność połączenia. Zwracają uwagę, że w przypadku radiówki ping może być niestabilny z powodu obciążenia stacji bazowej przez wielu użytkowników. Użytkownik potwierdza, że nie korzysta z routera ani torrentów, ale obawia się zgłaszać problem do dostawcy, ponieważ prędkość jest zgodna z umową. Wskazano również, że w przypadku radiówki ping 15-20 ms jest rzadkością, a problemy mogą wynikać z niewłaściwej konfiguracji stacji bazowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA