logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiennik ciepła LB31-30: Różnice przepustów i wpływ kierunku wody

xedex 01 Gru 2018 12:03 7839 11
REKLAMA
  • #1 17597478
    xedex
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Mam pytania odnośnie wymiennika ciepła typ LB31-30.

1. Czy w nowym , wymienniku "przepust" w obu obwodach jest taki sam?, Tzn czy strona grzewcza ma taki sam przepust co strona ogrzewana? Piszę celowo przepust mając tu na uwadze jakby opór dla pompy.

2.Czy kierunek wpływu wody z pieca do wymiennika jest krytyczny (obwody grzewczy i ogrzewany są przeciwprądowo)?
    Instalacja działa przeciwprądowo, zasilanie wchodzi z pieca do góry wymiennik (pompa wyciąga z pieca) a wyjście na grzejniki też jest u góry pompa wyciąga z wymiennika w kierunku do grzejników.

Tyle że (nie wiem czy to problem jest) wymiennik jest jakby obrócony do góry nogami, tzn. woda z pieca zamiast wpływać do K1 wpływa do K4. A wg instrukcji:

K1 -Wlot czynnika grzewczego
    K4 wylot czynnika grzewczego
    K3 wlot ogrzewanego
    K2 Wylot ogrzewanego

3. Czy to może mieć znaczenie? Czy kierunek wpływ z pieca do K1 lub wpływ z pieca do K4 jest obojętny? Czy najważniejsze by oba obwody działały przeciwprądowo.
    Wymiennik ciepła LB31-30: Różnice przepustów i wpływ kierunku wody

Pytania moje stąd że grzejniki na dole są zimniejsze ok 15 stopni różnicy (otwarty zawór termost., odpowietrzone, po godzinie, góra grzejnika 50 dół 35).
    Usiłuje ustalić czy wymiennik się zapchał czy to wina złego podłączenia. Pompy chodzą ok mają założone nowe kondensatory, osiągają moc nominalną, przy zakręcaniu zaworu słychać jak zwalniają.

Ostatnie:
    Czy w sprawnej instalacji, po obróceniu wymiennika o 180 stopni, wszystko powinno działać poprawnie? (wnioskuje tak gdyby przepusty w obu obwodach były takie same, i kierunek nie miał znaczenia).
    pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17598613
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Są programy doborowe ogólnie dostępne https://www.secespol.com/strefa-klienta/cairo-pro-1-2.html, jak umiesz obsługiwać PC to sobie poradzisz. Wymiennik płytowy powinien być symetryczny, przepływy mogą zmienić się z czasem z powodu zabrudzenia. Nawet w tej karcie masz podaną pojemność każdej strony, skądś się ona wzięła. Instalacja to typowo ma mieć dt=15oC, mniej bywa w podłogówce, w starych grawitacyjnych było 20-25oC. Jakby woda wpływała i wypływała o tej samej temperaturze to znaczy, że grzejnik nie oddaje ciepła.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 17598826
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1973
    Kierunek przepływu powinien być zachowany zgodnie z zaleceniami producenta.
    Płyty, z których wykonany jest wymiennik mają przetłoczenia, które kierują przepływ po całej jego powierzchni. Jeśli woda będzie płynąć pod w drugą stronę przetłoczenia nie rozprowadza jej po całej powierzchni, a dodatkowo stworzą większe opory przepływu.
  • REKLAMA
  • #4 17599084
    xedex
    Poziom 5  
    Piracik: Czy przy odwrotnym kierunku "wydajność" wymiany spadnie aż tak drastycznie? Czy z wymiennika zrobi się coś ala zawór Tesli? (genialny skąd inąd) czy jakoś to by hulało?

Generalnie problem w systemie jest taki, że bardzo łatwo zagotowuje się woda w piecu. A na kaloryferach w domu 40 stopni. Przy czym Różnica między dołem a górą grzejnika to 5 stopni. Natomiast po obróceniu wymiennika o 180 stopni, tak by K1 i K4 było na stronie grzewczej znowuż to grzejniki są gorące ładnie, przykładowo 55 stopni u góry grzejnika, ale na dole tylko 35 (odpowietrzone, ciśnienie w układzie 1,5 Atm, mocna pompka 110W).
    To mi pozwala przypuszczać, że przy pierwotnym montażu K2,K3 do pieca, była dobra cyrkulacja w grzejnikach (stąd różnica tylko 5 stopni) ale słaba w obwodzie pieca.

Wg mnie po prostu jedna strona jest zabita, przez co nie ma odbioru ciepła z kotła, lub kierunek ma aż tak drastyczny wpływ na cyrkulację - stąd to zagotowywanie wody.

Postaram się sprawdzić "zatkanie" wymiennika ilością wody wchodzącej do strony grzewczej i ogrzewanej tzn kładę na stole wlewam wodę do pełna i potem menzurka ile cm3.Nie wiem czy ewentualne powietrze tam zebrane nie zafałszuje pomiaru.

Instalację swego czasu wykonywał dziadek, ktoś zweryfikował instalację ale widzę że zamienili wloty z wylotem. Rotacja nic nie daje, trzeba by przekrosować rury.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17599097
    kaczakat
    Poziom 34  
    @piracik ma rację, nie miałem na myśli symetrii gdzie jest wlot i gdzie wylot, to jest opisane i max. wydajność wymiennika jest zachowana przy zachowaniu tego kierunku. Kierunek przepływu ciepła nie ma znaczenia w sensie, że nie ważne po której stronie płyty jest czynnik ogrzewany, a po której grzewczy. Taki pomiar pojemności może nic nie pokazać w domowych warunkach, a jak wymiennik ma ponad 10 lat to i tak go warto wyczyścić chemicznie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17599105
    xedex
    Poziom 5  
    Czy wyjściem z tej sytuacji ( takim najwygodniejszym bez przeróbek rur) nie było by obrócenie kierunku pompy PIECa ? ( nie było by przeciwprądu). Pompki z układu domowego//pec gazowy// obrócić no raczej nie można, bo wtedy oba naraz by nie mogły pracować. Nie wiem tak myślę tylko.
  • Pomocny post
    #7 17599269
    piracik
    Odwrócenie kierunku przepływu przez kocioł drastycznie obniży jego sprawność.
  • Pomocny post
    #8 17601354
    kaczakat
    Poziom 34  
    Nie napisałeś ile lat pracuje ten wymiennik i w jakiej instalacji. Teoretycznie można przez niego przepchnąć z 50kW i wtedy te opory, kierunek, sprawność mają jakieś wymierne wartości. Jeśli używasz go w domku jednorodzinnym z kotłem pracującym na dzisiaj z wydajnością 10-20kW to straty przepływu powinny być śmieszne - 2-4kPa z każdej strony przy DT 20oC. Odwrócenie kierunku przepływu nie wpłynęło by tak znacznie na straty. Jeśli masz kocioł faktycznie 50kW to najlepiej zamień rury, jak masz 20kW to najpierw go wyczyść, może przepływ był wolny, częste gotowanie wody i zabił się kamieniem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 17610257
    xedex
    Poziom 5  
    Pracuje toto z 6 lat, to u rodziny. Wymiennik podobnież gotowali latem w occie (taki domowy sposób). Piec ciężko powiedzieć z 1,3m wysokości i na szerokość z 50-60. W każdym razie wezwali już fachowców. Jak coś zrobią i efekty to dopiszę.
  • #10 17611561
    piracik
    xedex napisał:
    Wymiennik podobnież gotowali latem w occie (taki domowy sposób).

Przy dużej ilości kamienia tego octu potrzeba byłoby w dziesiątkach litrów.

Taki wymiennik najlepiej przepłukać pod przepływem z użyciem czegoś solidniejszego. np. kamix
  • #11 17656537
    xedex
    Poziom 5  
    W związku z drążeniem tematu. Zasięgłem rady działu technicznego Ceespola. Dla niezorientowanych - PRODUCENT. Wpływ zamiany wlot z wylotem żaden. Podstawowy warunek przeciw-prądowo i to wszystko.

Także rady kolegów z forum...cóż. Nie wiadomo komu ufać. Chociaż Bardziej jednak producentowi.
    Stary wymiennik był zapchany, do jednego obwodu wchodzi 0,7L do drugiego połowa tej wartości. Wyczuwalny opór ustami. Do nowego wchodzi po 0,8L. Więcej niż podają w specyfikacji ale po tyle samo.
  • #12 17747708
    xedex
    Poziom 5  
    Wymiennik nowy rozwiązał problem, nie było powodem wcale zamiana kierunków.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wymiennika ciepła LB31-30, w tym różnice w przepustach obwodów oraz wpływ kierunku przepływu wody. Użytkownicy zwrócili uwagę, że kierunek przepływu powinien być zgodny z zaleceniami producenta, aby uniknąć zwiększonego oporu i obniżonej wydajności wymiany ciepła. Zmiana kierunku przepływu może prowadzić do problemów z cyrkulacją, co skutkuje przegrzewaniem wody w piecu. Użytkownik zauważył, że wymiennik był zapchany, co wpływało na jego wydajność. Po konsultacji z producentem, ustalono, że kluczowe jest utrzymanie przeciwprądowego przepływu, a zamiana wlotu z wylotem nie ma znaczenia. Nowy wymiennik rozwiązał problemy z cyrkulacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA