logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung tv smart UE32F5300AW brak sygnału tv naziemnej.

marecki1311 02 Gru 2018 10:26 5502 20
REKLAMA
  • #1 17599360
    marecki1311
    Poziom 3  
    Ocena: 54
    Posiadam tv jak w tytule z wbudowanym tunerem do tv naziemnej.
    Zmieniłem mieszkanie, tutaj jest antena która poprzedniemu lokatorowi działała (ma 3 m-ce, jeszcze na gwarancji, chcę ją sobie zostawić, zdjęcie modelu poniżej) nie wiem tylko czy miał podłączony do tv, czy posiadł osobny dekoder, podłączyłem swój tv i znalazł tylko 12 kanałów (same testowe, wp, zoom, nova itp).
    Kabel jest łączony ponieważ był za krótki specjalną do tego złączką.
    Po kilku próbach zabawy z wtyczką do tv i sprawdzaniu złączki (błąd tutaj raczej wykluczam bo laikiem w tym nie jestem) zniknęło wszystko i nie znajduje już żadnego kanału, sygnał 0, błędów 2000.
    Do nadajnika (śnieżne kotły - dolnośląskie - jelenia góra) mam 15km.
    Nie mam osobnego tunera aby sprawdzić czy na tunerze będzie normalnie znajdował kanały, pytam więc w czym jest problem? proszę o pomoc, dziękuję z góry i pozdrawiam.
    Samsung tv smart UE32F5300AW brak sygnału tv naziemnej.

I opis do niej:
    https://allegro.pl/antena-tv-dvb-t-cyfrowej-telewizji-naziemnej-hd-i7534558467.html
  • REKLAMA
  • #2 17599370
    o.Tadeusz
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Antena ma wbudowany wzmacniacz, sprawdziłeś czy na końcu kabla jest napięcie zasilające i jakie? Wykręć F-kę z anteny i zmierz czy jest na niej napięcie.
    A druga sprawa - gdy włączasz wyszukiwanie programów to wybierz, aby szukał cyfrowych.
  • #3 17599373
    marecki1311
    Poziom 3  
    Ok, a jakie powinno być napięcie?
    Tak, ustawiam tylko cyfrowe.
  • REKLAMA
  • #4 17599376
    o.Tadeusz
    Poziom 13  
    Takie jak na zasilaczu w komplecie do tej anteny.
  • #5 17599378
    marecki1311
    Poziom 3  
    Nie mam żadnego zasilacza, została antena z kablem.
  • Pomocny post
    #6 17599415
    o.Tadeusz
    Poziom 13  
    I problem po części się rozwiązał. Pozostało ci kupić "separator napięcia z wyjściem typu F" oraz zasilacz. Nie wiem na jakie napięcie (od 5 do 12V), poszukaj na stronach internetowych opisujących twoją antenę lub napisz do sprzedawcy, którego link nam podałeś.
  • #7 17599417
    marecki1311
    Poziom 3  
    A mogłem jakoś uszkodzić antenę? np zwierając "plus z minusem" tzn środkowy z masą na kablu?

Dodano po 3 [minuty]:

Albo zaopatrzyć się w osobny dekoder i mniej zabawy:)
  • #8 17599435
    o.Tadeusz
    Poziom 13  
    Znalazłem w internecie ofertę sprzedaży anteny jak twoja i widać na zdjęciach, że zasilacz jest 12V.
    Zasilacz kupisz w cenie od 6,- zł do 15,-, separator max. 6 zł (ja kupowałem za 3.20 zł tu Link).
    Do tunera DVB-T też musisz podłączyć antenę...
  • #9 17599458
    marecki1311
    Poziom 3  
    Widocznie zasilacz zabrał właściciel, on chce mi tę antenę odsprzedać za 90zł, znalazłem taką oto czy się również nada?
    https://allegro.pl/antena-dvb-t-wiwa-an200-na...DE1NjQzM2I5MDc0MDBiNGJlYzJmZWNjNjYxMWZiZTk%3D

Tak wiem, mam gdzieś w kącie stary tuner dvb-t z zasilaniem anteny 5v, czy gdybym zakupił tę antenę z linku powyżej + tuner + ten separator, czy taki zestaw byłby optymalny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 17599465
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1134
    Jaki separator? Zasilacz z separatorem.
  • Pomocny post
    #11 17599559
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    marecki1311 napisał:
    gdzieś w kącie stary tuner dvb-t z zasilaniem anteny 5v, czy gdybym zakupił tę antenę z linku powyżej + tuner + ten separator

Wiwa AN200 napisał:
    Zasilanie: 5V z wyjścia antenowego tunera DVB-T (STB) lub odbiornika TV

Ta antena Wiwa jest przystosowana do zasilania napięciem 5V prosto z gniazda antenowego dekodera. Zatem żaden dodatkowy zasilacz (ani separator) nie jest Ci potrzebny.
    marecki1311 napisał:
    on chce mi tę antenę odsprzedać za 90zł

Jeżeli masz możliwość zamontowania anteny na zewnątrz i w kierunku nadajnika, sugeruję taką antenkę. Jej konstrukcja jest optymalna do odbioru wszystkich mux-ów ze Śnieżnych Kotłów.
  • #12 17599620
    marecki1311
    Poziom 3  
    _kli_ napisał:
    Jeżeli masz możliwość zamontowania anteny na zewnątrz i w kierunku nadajnika, sugeruję taką antenkę. Jej konstrukcja jest optymalna do odbioru wszystkich mux-ów ze Śnieżnych Kotłów.
    Dziękuje, myślę że skuszę się jednak chyba na tę Wiwę, aby mieć pewność lepszego wzmocnienia sygnału dla ewentualnych jego zakłóceń, ponieważ nie znam dobrze terenu w tym miejscu. Cena podobna więc....antena będzie montowana na zewnątrz.
    Pozdrawiam.
  • #13 17599645
    _kli_
    Poziom 41  
    Sugerując w/w antenę miałem na uwadze m.in. poprawny odbiór mux-8, który nadawany jest w polaryzacji pionowej. No, ale jeżeli odbierasz go obecnie na tym wyrobie antenopodobnym, to należy mieć nadzieję że i ta Wiwa da radę.
  • #14 17599685
    marecki1311
    Poziom 3  
    _kli_ napisał:
    Sugerując w/w antenę miałem na uwadze m.in. poprawny odbiór mux-8, który nadawany jest w polaryzacji pionowej. No, ale jeżeli odbierasz go obecnie na tym wyrobie antenopodobnym, to należy mieć nadzieję że i ta Wiwa da radę.

Teraz nic nie odbieram bo się okazało że nie mam do niej zasilacza:) dlatego z tym problemem tutaj napisałem.
    Czyli sugerujesz że ta którą zaproponowałeś jest lepsza od tej wiwy? Dzięki za wyjaśnienie.
  • #15 17599897
    _kli_
    Poziom 41  
    Wiwa jest jednopolaryzacyjna, a Log dwupolaryzacyjna ...
    Antena Logarytmiczna Spacetronik SPL-4VH8UF napisał:
    Idealna do odbioru kanałów z pasma UHF w polaryzacji H w zakresie kanałów 21 - 69 i MUX8 z pasma VHF nadawanego w polaryzacji V w zakresie kanałów 6 - 12

Ponadto Wiwa konstrukcyjnie przystosowana jest raczej do odbioru kanałów w paśmie UHF. Jeżeli odbiera VHF, to prawdopodobnie tylko dzięki wzmacniaczowi. W sprzyjających warunkach odbiorczych może jako tako zdać egzamin.
  • REKLAMA
  • #16 17599940
    marecki1311
    Poziom 3  
    Ok, tylko nie wiem czy ta antena (log) będzie działać bez wzmacniacza który trzeba dokupić, może się okazać że bez niego może mieć problem.
    Czyli bez sprawdzenia jednej czy drugiej się nie obejdzie, chyba że wiwa da radę to zostanie.
  • #17 17599956
    o.Tadeusz
    Poziom 13  
    @marecki1311 dlaczego ty ciągle o tym zasilaczu?! Jeśli kupujesz antenę wymagającą zasilania to zasilacz będzie w pudełku. Jeśli kupisz antenę zasilaną z TV po koncentryku to zasilacz zbędny.
    Odpal komputer, w wyszukiwarkę wpisz właściwą frazę, poszukaj ofert, poczytaj opis, spójrz na cenę i podejmij wreszcie decyzję. Antena to nie wybór żony! Można sprawdzić jak działa i szybko zmienić na inną.

Cytat o tej cud-miód antenie WIWA:

"UWAGA!
    Aby antena model WIWA AN 200 prawidłowo działała niezbędne jest by tuner DVB-T (STB) lub telewizor posiadał funkcję zasilania anteny."

Twój TV zasili wzmacniacz w antenie?...
  • #18 17599994
    marecki1311
    Poziom 3  
    o.Tadeusz napisał:
    @marecki1311 dlaczego ty ciągle o tym zasilaczu?! Jeśli kupujesz antenę wymagającą zasilania to zasilacz będzie w pudełku. Jeśli kupisz antenę zasilaną z TV po koncentryku to zasilacz zbędny.
    Odpal komputer, w wyszukiwarkę wpisz właściwą frazę, poszukaj ofert, poczytaj opis, spójrz na cenę i podejmij wreszcie decyzję. Antena to nie wybór żony! Można sprawdzić jak działa i szybko zmienić na inną.

Pisałem o wzmacniaczu (wbudowanym) a nie zasilaczu, wiwa go ma a ta (log) w standardzie nie, opcjonalnie można go dokupić.
    Tak wiem, sam napisałem że bez sprawdzenia jednej czy drugiej na miejscu się nie obejdzie.

Dodano po 3 [minuty]:

o.Tadeusz napisał:
    "UWAGA!
    Aby antena model WIWA AN 200 prawidłowo działała niezbędne jest by tuner DVB-T (STB) lub telewizor posiadał funkcję zasilania anteny."

Twój TV zasili wzmacniacz w antenie?...

Pisałem wyżej że posiadam również nieużywany od dawna tuner dvbt ( z zasilaniem) który mogę użyć do tej anteny.
    Bo mój tv nie posiada takiego zasilania.
  • Pomocny post
    #19 17600072
    _kli_
    Poziom 41  
    marecki1311 napisał:
    a ta (log) w standardzie nie, opcjonalnie można go dokupić

Do tego rodzaju anten są dedykowane wzmacniacze LG-2, ale można także dobrać szerokopasmowy wzmacniacz przelotowy o potrzebnym wzmocnieniu.
    Pamiętaj o zasadzie że budowę instalacji zaczynamy od elementów pasywnych. Nie zakładaj z góry że będzie potrzebny wzmacniacz. Tym bardziej że miejsce odbioru znajduje się ok. 15 km od nadajnika 3x100 kW + 1x8 kW.
    Najlepszym wzmacniaczem jest dobrze dobrana antena.
  • #20 17600124
    marecki1311
    Poziom 3  
    _kli_ napisał:
    Do tego rodzaju anten są dedykowane wzmacniacze LG-2, ale można także dobrać szerokopasmowy wzmacniacz przelotowy o potrzebnym wzmocnieniu.
    Pamiętaj o zasadzie że budowę instalacji zaczynamy od elementów pasywnych. Nie zakładaj z góry że będzie potrzebny wzmacniacz. Tym bardziej że miejsce odbioru znajduje się ok. 15 km od nadajnika 3x100 kW + 1x8 kW.
    Najlepszym wzmacniaczem jest dobrze dobrana antena.

Dziękuję za szczegółową i wyczerpującą odpowiedź.
    Dziękuję wszystkim którzy pomogli mi w tym temacie.
    Pozdrawiam.
  • #21 17736373
    marecki1311
    Poziom 3  
    Zmiana anteny pomogła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Samsung UE32F5300AW z wbudowanym tunerem do telewizji naziemnej, który po przeprowadzce nie odbiera sygnału. Antena, która wcześniej działała, nie zapewnia odpowiedniego odbioru, a po podłączeniu telewizora użytkownik znalazł jedynie 12 kanałów testowych. Problemy związane są z brakiem zasilacza do anteny, co skutkuje brakiem sygnału. Użytkownik rozważa zakup nowej anteny oraz tunera DVB-T. Wskazówki dotyczące zasilania anteny oraz wyboru odpowiedniego modelu anteny zostały podane przez innych uczestników dyskusji. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup nowej anteny, co poprawiło odbiór sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA