logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja Windows 10 z laptopa na nowy PC - kroki i wątpliwości

sylvesson 03 Gru 2018 12:32 4281 3
REKLAMA
  • #1 17602261
    sylvesson
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, mam swego rodzaju problem logiczny z Windowsem 10 - mianowicie:
    Mam starego laptopa ale kupiłam nowy komputer (bez systemu) niestety pomimo wiedzy jak zainstalować windowsa wolę się upewnić czy wszystko zadziała (nie chcę potem instalować go od nowa, mieć problemów z kluczem itp) a więc.
    1. czy klucz i kopia windowsa mi starczą do reinstalacji?
    2. czy muszę wpierw zainstalować linuxa na starym lapku aby klucz uruchomił się na nowym PC? czy mogę później go zainstalować? (po reinstalacji)
    3. czy to całe połączenie cyfrowej licencjii windowsa 10 z kontem microsoft to bujda? a jeśli nie to na jakiej zasadzie działa?
    4. robiłam reinstalacje windowsa na laptopie ok. miesiąc temu- czy uda się go mimo to przenieść na drugi inny komputer?
    5. i ostatnie: czy ktoś naprawdę nie zna łatwego sposobu na reinstalkę? + czy ktoś może opisać jak to wygląda?
    Dziękuję naprawdę za każde zainteresowanie tematem - i przepraszam jeśli pomimo przeczytania regulaminu (2 razy) coś pominęłam :-)
  • REKLAMA
  • #2 17602279
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3928
    Na nowym komputerze nie będzie działa ci klucz z systemu który jest na laptopie trzeba zakupić nowy klucz. Klucz jest przypisany cyfrowo do danego modelu laptopa. Lub danego komputera.
  • REKLAMA
  • #3 17602287
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    Nie da się przenieść systemu z jednego komputera na drugi, mocno zalecana jest ponowna instalacja. W kwestii legalności tylko licencja BOX może być przenoszona na inny komputer. OEM jest przypisywany do komputera po instalacji.

Obraz systemu pobiera się ze strony MS, można go nagrać na płytę albo przygotować bootowalny pendrive i zainstalować z niego system.
  • #4 17602291
    sylvesson
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dowiedziałam się że jest to niemożliwe. dziękuję za odpowiedź!
REKLAMA