logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przenoszenie licencji Windows 10 z uszkodzonego laptopa na nowy komputer stacjonarny

boruurob 24 Paź 2021 12:06 15375 22
REKLAMA
  • #1 19671683
    boruurob
    Poziom 12  
    Ocena: 97
    Prawie 3 lata temu kupiłem laptopa z Windowsem 10 na pokładzie. Laptop się popsuł (system działa - mechanicznie uszkodziły się zawiasy klapy). Złożyłem reklamację, której sprzedawca nie uznał - sprawa jest w sądzie. Komputer więc leży nieużywany
    Teraz chcę złożyć stacjonarkę. Czy można Windowsa z tego nieużywanego laptopa przenieść na nową stacjonarkę?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19671912
    boruurob
    Poziom 12  
    Co mi da ten obraz skoro Windows jest przypisany do BIOSu?
  • #4 19671925
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3926
    Kucz aktywacyjny trzeba sobie wykupić. System możesz zainstalować bez klucza.
    Bo przekładanie dysku z laptopa do PCta nic ci nie da.
  • #5 19683457
    boruurob
    Poziom 12  
    kurcze czegoś tu nie rozumiem sorry.
    Raz już kupiłem Windowsa. Razem z laptopem. Ale zapłaciłem za OS. Teraz chcę użyć tego Windowsa co kupiłem na innym komputerze i nie mogę? Tzn, że po aktywacji WIndowsa na jednym komputerze nie można już go nigdy użyć na innym? A na tym poprzednim zdeaktywować?
  • Pomocny post
    #6 19683500
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3926
    Musisz wykupić nowy klucz jak raz zainstalujesz system Win 10 i wprowadzisz klucz aktywacyjny zapisuje się w pamięci SPI laptopa. Jeśli instalujesz system na innym laptopie musisz mieć nowy klucz aktywacyjny,

Moderowany przez sylweksylwina:

Raportowano: treść raportu - szkodliwa porada.

W faktycznie muszę stwierdzić że jest to wprowadzanie w błąd. Windows nie zapisuje po aktywacji nic w pamięci SPI laptopa. Jeżeli laptop kupiony został bez systemu to żadnego klucza w SPI nie ma i nie będzie miał. Po kupnie, zainstalowaniu i aktywowaniu systemu powiązanie naszego sprzętu z licencją będzie miało miejsce tylko i wyłącznie po stronie serwerów microsoftu.

• #8 19695224
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    boruurob napisał:
    a tu piszą, że można zmienić płytę itp. Więc równie dobrze cały komputer można przebudować. https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/p...f04c-145b-6ead-fb3fc72b6665#ID0EBD=Windows_10

Tak i jest napisane "Aby dokonać aktywacji systemu Windows, musisz posiadać licencję cyfrową lub klucz produktu." - Ty nie posiadasz klucza cyfrowego, ani tez klucza produktu - posiadasz klucz przypisany do sprzętu zapisany w biosie i nie możesz go wyciągnąć i dać do innego sprzętu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 19696180
    pavpaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    boruurob napisał:
    Prawie 3 lata temu kupiłem laptopa z Windowsem 10 na pokładzie. Laptop się popsuł (system działa - mechanicznie uszkodziły się zawiasy klapy). Złożyłem reklamację, której sprzedawca nie uznał - sprawa jest w sądzie. Komputer więc leży nieużywany
    Teraz chcę złożyć stacjonarkę. Czy można Windowsa z tego nieużywanego laptopa przenieść na nową stacjonarkę?

Zależy jaka licencja, czy OEM czy retail. Retaila można instalować na 100% innym sprzęcie, pod warunkiem że na starym juz nie będzie uzywany.

Typ licencji można sprawdzić w wierszu poleceń komendą slmgr /dli
  • #10 19696348
    Bródka
    Poziom 42  
    pavpaw napisał:
    Zależy jaka licencja, czy OEM czy retail. Retaila można instalować na 100% innym sprzęcie, pod warunkiem że na starym juz nie będzie uzywany.

I jak chcesz usunąć licencje z pierwotnego laptopa i używać ją na innym ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19696388
    pavpaw
    Poziom 16  
    Nie chcę, nie korzystam na laptopie z Windowsa.

Co konkretnie w procesie przenoszenia jakiego typu licencji jest nieklarowne? Jaki scenariusz masz na myśli?
  • #12 19696408
    Bródka
    Poziom 42  
    pavpaw napisał:
    Nie chcę, nie korzystam na laptopie z Windowsa.

Co nie zmienia faktu że nie możesz przenieść wbudowanego klucza w UEFI z laptopa na inne urządzenie, a wiec używanie go na innym sprzęcie będzie nielegalne, pomijać fakt czy w ogóle Windows się aktywuje na wyciągniętym kluczu
    pavpaw napisał:
    Co konkretnie w procesie przenoszenia jakiego typu licencji jest nieklarowne? Jaki scenariusz masz na myśli?

Wbudowany klucz którego nie da się przenieść/usunąć
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #13 19696440
    pavpaw
    Poziom 16  
    Obecnie funkcjonują już licencje cyfrowe, przypisywane do konta microsoft. W takim przypadku nie trzeba "wyciągać" klucza, w ogóle do instalacji i aktywacji klucz nie jest potrzebny.
  • #14 19696445
    Bródka
    Poziom 42  
    pavpaw napisał:
    Obecnie funkcjonują już licencje cyfrowe, przypisywane do konta microsoft

Nie z nowym sprzętem, co chcesz przypisać do konta ms skoro fizycznie klucz jest w biosie UEFI. Licencja cyfrowa owszem jak kupisz klucz ESD
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19696455
    pavpaw
    Poziom 16  
    Nie wiem do czego zmierzasz, skoro twierdzisz, że w Twoim scenariuszu się nie da, to widocznie się nie da, sam wiesz lepiej.

Co nie znaczy, że w ogóle jest to niemożliwe.

Można np. mieć laptopa od producenta z win8.1 i zrobić upgrade do 10 kanałem retail. W tym procesie użytkownik ma licencję cyfrową oraz klucz przypisany do sprzętu. Później korzysta z licencji cyfrowej przypisanej do konta. Sprawdzałem w praktyce.

Cytat:
    If you got Windows 10 by...

Upgrading to Windows 10 for free from an eligible device running a genuine copy of Windows 7 or Windows 8.1

Activation method: Digital license

If you associated or signed onto a Microsoft Account or associated your MSA with your digital license, that will be your MSA containing the digital license.
  • #16 19697097
    Bródka
    Poziom 42  
    pavpaw napisał:
    Nie wiem do czego zmierzasz, skoro twierdzisz, że w Twoim scenariuszu się nie da, to widocznie się nie da, sam wiesz lepiej.

Do tego że ten sposób jest nielegalny, na podstawie czego chcesz udowodnić ze masz legalny system, gdzie jest faktura zakupu ?
    pavpaw napisał:
    Można np. mieć laptopa od producenta z win8.1 i zrobić upgrade do 10 kanałem retail. W tym procesie użytkownik ma licencję cyfrową oraz klucz przypisany do sprzętu. Później korzysta z licencji cyfrowej przypisanej do konta. Sprawdzałem w praktyce.

Ten sposób również działa na pirackich kopiach tylko nadal nie jest to legalne
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 19697386
    pavpaw
    Poziom 16  
    Bródka napisał:
    pavpaw napisał:

Do tego że ten sposób jest nielegalny, na podstawie czego chcesz udowodnić ze masz legalny system, gdzie jest faktura zakupu ?

W ogóle nie chcę, bo nie mówimy o moim systemie. Napisałem - sam wiesz lepiej.

Bródka napisał:
    pavpaw napisał:

Ten sposób również działa na pirackich kopiach tylko nadal nie jest to legalne

Nie wiem jak to działa na piratach i nie ma to znaczenia dla problemu - którym jest to, że podobno na OEM nie można wgrać windowsa bez klucza, co jest bzdurą, o czym świadczy cytowany z oficjalnej witryny MS fragment o możliwości aktywacji przy użyciu licencji cyfrowej. Po staremu, jak kupisz BOX (retail) i wgrasz na komputer z oemem - w czym tu oem przeszkadza.
  • #18 19697550
    Bródka
    Poziom 42  
    pavpaw napisał:
    W ogóle nie chcę, bo nie mówimy o moim systemie. Napisałem - sam wiesz lepiej.

Skoro wiem lepiej jak Ty to nazwałeś to dlaczego nie potrafisz merytorycznie odpowiedzieć na moje pytania tylko dalej brniesz w swoje "wiesz lepiej" ?
    pavpaw napisał:
    Nie wiem jak to działa na piratach i nie ma to znaczenia dla problemu

Ma znaczenie, możność aktywacji nie oznacza, że używasz go zgodnie z licencją...
    pavpaw napisał:
    Po staremu, jak kupisz BOX (retail) i wgrasz na komputer z oemem - w czym tu oem przeszkadza.

W niczym, bo masz nowy klucz
    pavpaw napisał:
    podobno na OEM nie można wgrać windowsa bez klucza, co jest bzdurą, o czym świadczy cytowany z oficjalnej witryny MS fragment o możliwości aktywacji przy użyciu licencji cyfrowej.

Gdzie napisałem że nie można wgrać bez klucza ?
    Napisze raz jeszcze - nie można używać klucza wyciągniętego z UEFI z jednego laptopa na innym, bo z pierwotnego laptopa nie usuniesz licencji, wiec użytkujesz klucz na dwóch urządzeniach jednocześnie co jest niezgodnie z licencją i nie ma znaczenia czy jest włączony ten laptop czy też nie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #19 19697844
    pavpaw
    Poziom 16  
    Bo mnie pytasz o sprawy, które nie są relewantne dla tej sytuacji. Nic nie pisałem o wyciąganiu klucza, tylko poruszyłem kwestie licencji cyfrowych retail, a się pan przyczepiłeś tego oema i uefi jakby to był złoty graal jakiś. Sam stawiasz tezę i sam z nią dyskutujesz.

>> nie można używać klucza wyciągniętego z UEFI z jednego laptopa na innym, bo z pierwotnego laptopa nie usuniesz licencji, wiec użytkujesz klucz na dwóch urządzeniach jednocześnie co jest niezgodnie z licencją i nie ma znaczenia czy jest włączony ten laptop czy też nie

1. Jakiego wyciągniętego klucza? Kupiłeś system, to masz klucz, jak nie na pudełku, to na mailu (o ile MS łaskawie go wreszcie wyśle; tak czy owak przy zakupie przez neta, na stronie jest podany)
    2. A jak nie będziesz mieć na tym laptopie zainstalowanego Windowsa, to jakim cudem użytkujesz Windowsa na tej samej licencji na dwóch urządzeniach?
    3. Po co chcesz usuwać licencję, jak masz OEM, którego nie możesz migrować na innego kompa?

Na foto jak odinstalować klucz, co tak naprawdę nie jest niezbędne, jako że w licencji, ostatnie zdjęcie jest napisane, o korzystaniu z oprogramowania. Jak zrobisz formata, to nie korzystasz z oprogramowania - nic tu nie ma o czyszczeniu płyty głównej. Na fotce z "wstępnie zainstalowanym" to jest OEM. Ostatnia to jest RETAIL (to co sprzedają w sklepach jako box albo kupujesz w wersji cyfrowej np. od MS).

Ponadto uderzam się w pierś, że faktycznie myślałem, że oem po upgrade przez retail, jest traktowany jako samodzielne oprogramowanie. A tak nie jest, no ale to jest bug microsoftu, jak robisz upgrade, nie masz do wyboru czy chcesz oem, czy retail, samo instaluje retail (przynajmniej tak było kiedyś).

Przenoszenie licencji Windows 10 z uszkodzonego laptopa na nowy komputer stacjonarny Przenoszenie licencji Windows 10 z uszkodzonego laptopa na nowy komputer stacjonarny Przenoszenie licencji Windows 10 z uszkodzonego laptopa na nowy komputer stacjonarny
    Przenoszenie licencji Windows 10 z uszkodzonego laptopa na nowy komputer stacjonarny
    Przenoszenie licencji Windows 10 z uszkodzonego laptopa na nowy komputer stacjonarny
  • #20 19698153
    Bródka
    Poziom 42  
    pavpaw napisał:
    Bo mnie pytasz o sprawy, które nie są relewantne dla tej sytuacji. Nic nie pisałem o wyciąganiu klucza, tylko poruszyłem kwestie licencji cyfrowych retail, a się pan przyczepiłeś tego oema i uefi

Nie ciebie, odpowiadam autorowi tematu, nie Ty jesteś tu stroną, a jedynie osoba która twierdzi że się da usunąć klucz z biosu
    pavpaw napisał:
    1. Jakiego wyciągniętego klucza? Kupiłeś system, to masz klucz, jak nie na pudełku, to na mailu (o ile MS łaskawie go wreszcie wyśle; tak czy owak przy zakupie przez neta, na stronie jest podany)

W laptopie ?
    To ileż razy mam Ci pisać, klucz jest zaszyty biosie NIE DA się go usunąć czy wyczyścić bez ingerencji producenta w mobo
    pavpaw napisał:
    2. A jak nie będziesz mieć na tym laptopie zainstalowanego Windowsa, to jakim cudem użytkujesz Windowsa na tej samej licencji na dwóch urządzeniach?

Kupujesz osobno klucz na licencji cyfrowej i nie możesz go używać na dwóch innych komputerach
    pavpaw napisał:
    3. Po co chcesz usuwać licencję, jak masz OEM, którego nie możesz migrować na innego kompa?

Serio ?
    A myślałem że jednak mogę bo nawet dzięki uni mamy taka możliwość w Europie, problem jest inny - dotyczy to kluczy zakupionych właśnie na zasadzie klucza cyfrowego czy też naklejki. W przypadku przeniesienia licencji z laptopa nie jest to możliwe - lata temu można było po zakupie sprzętu zwrócić się do producenta laptopa o zwrot gotówki za system operacyjny dodany do systemu, obecnie ja się to ma z wymogiem iż każdy nowy laptop mu się mieć system - nie wiem, nie sprawdzałem
    pavpaw napisał:
    Na foto jak odinstalować klucz, co tak naprawdę nie jest niezbędne, jako że w licencji, ostatnie zdjęcie jest napisane, o korzystaniu z oprogramowania. Jak zrobisz formata, to nie korzystasz z oprogramowania - nic tu nie ma o czyszczeniu płyty głównej. Na fotce z "wstępnie zainstalowanym" to jest OEM. Ostatnia to jest RETAIL (to co sprzedają w sklepach jako box albo kupujesz w wersji cyfrowej np. od MS).

To foto czysci klucz z rejestru zainstalowanego systemu, nie z biosu. Naprawdę to tak trudno załapać że od Windowsa 8 indywidualne klucze produktu dostarczone do sprzętu są zaszywane w biosie ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #21 19698199
    pavpaw
    Poziom 16  
    To nie ma znaczenia co jest w bios, licencja dotyczy użytkowania oprogramowania windows. Bios to nie windows, człowieku zlituj się. Masz screen z umowy licencyjnej która obowiązuje.

Liczy się to skąd pochodzi system, to jest kryterium. Produkt samodzielny albo nie. OEM nie przenosisz, retail (w tym box) można. Jak nie wierzysz to zadzwon na infolinię ms PL.

Spokojnej nocy, bez pękania żyłek :)
  • #22 19705590
    boruurob
    Poziom 12  
    hmm... szczerze to nie wiem czy mam OEM retail czy jeszcze inny jakiś typ. Co wiem to:
    - cytat ze strony MS: W przypadku wprowadzenia istotnych zmian sprzętowych urządzenia, takich jak wymiana płyty głównej, system Windows nie będzie już mógł znaleźć licencji odpowiadającej Twojemu urządzeniu i będzie trzeba ponownie aktywować system Windows, aby mógł on działać.
    Aby dokonać aktywacji systemu Windows, musisz posiadać licencję cyfrową lub klucz produktu
    - widzę ten klucz w ustawieniach systemu w panelu informacje o systemie.
    skoro piszą, że w razie zmiany płyty głównej możliwe jest aktywowanie go na urządzeniu to rozumiem to w ten sposób, że nie ma znaczenia czy jest od zapisany w BIOSie czy w innym miejscu płyty głównej. Wię jeżeli zmieniam płytę główną z laptopa na płytę główną stacjonarki to powyższa zasada ma zastosowanie.
    Nie rozumiem gdzie tu jest problem skoro piszą to na stronach MS
  • #23 19745775
    boruurob
    Poziom 12  
    Zakończając i podsumowując dyskusję: Da się przenieść licencję.
    Właśnie z córką złożyliśmy komputer. Wszystko z nowych komponentów. Nieużywany od dłuższego czasu laptop zakupiony razem z Windowsem (czyli z licencją OEM).
    Tu cytat ze strony Morele (OEM a Box):
    Decydując się na Windows 10 OEM, musisz zwrócić uwagę na to, że kiedyś licencja wiązała się na stałe w jednym urządzeniem, konkretnie jego płytą główną. Teraz wybierając system Windows 10, certyfikat łączy się również z kontem Microsoft. To ułatwienie z uwagi na opcję ewentualnej ponownej instalacji na innym komputerze. Jednak musisz spełnić jeden warunek, najpierw dezaktywować usługę, aby działała na nowym sprzęcie

podjęte kroki:
    - na komputerze córki dodałem konto administratora gdzie zalogowałem się kontem microsoft, tym samym, którym logowałem się na starym laptopie (sprawdzić to można w panelu urządzenia na stronie microsoftu po zalogowaniu się)
    - w panelu "Aktywacja" kliknąłem "problemy z aktywacją" i otrzymałem komunikat, że aktywacja nie powiodła się.
    - kliknąłem w "rozwiązywanie problemów z aktywacją" i "aktualizuj licencję po zmianie sprzętowej". Wyświetliło się okienko z komputerami przypisanymi do mojego konta microsoftowego. Na liście był "stary laptop" - obok należało zaznaczyć "używam teraz tego komputera". Kliknięcie OK. 15 sekund i informacja "Aktywacja powiodła się"
    - sprawdziłem jeszcze raz w panelu "Aktywacja" - jest taka informacja: "System Windows został aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej połączonej z Twoim kontem Microsoft"

Jeżeli ktoś uważa, że jest to nielegalne to odsyłam na stronę Microsoft do lektury wątku: Ponowne aktywowanie systemu Windows po zmianie sprzętowej

a koledzy Bródka i Pedros050 na przyszłość prośba: jak nie jesteście czegoś pewni to nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Bo dużo nie brakowało, a po pierwszych postach z tego wątku wydałbym niepotrzebnie kilka stów na kolejnego Windowsa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość przeniesienia licencji Windows 10 z uszkodzonego laptopa na nowy komputer stacjonarny. W odpowiedziach wyjaśniono, że klucz aktywacyjny Windows 10 OEM jest przypisany do BIOS laptopa i nie można go przenieść na inny sprzęt. Użytkownik musi wykupić nowy klucz, aby zainstalować system na nowym komputerze. W przypadku licencji retail istnieje możliwość przeniesienia, pod warunkiem, że na starym urządzeniu nie będzie już używana. W dyskusji podano również, że licencje cyfrowe mogą być przypisane do konta Microsoft, co ułatwia ponowną aktywację systemu na nowym sprzęcie po dezaktywacji na starym. Użytkownik ostatecznie stwierdził, że udało mu się przenieść licencję, korzystając z konta Microsoft.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA