logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Historia przeglądania a router

Zuzannna001 03 Gru 2018 20:50 68745 14
REKLAMA
  • #1 17603217
    Zuzannna001
    Poziom 2  
    Ocena: 15
    Mam router TP-LINK TD-W9970 lub W8968 I zastanawiam się, czy w razie włamania i zawirusowania trojanem hacker może przejrzeć na nim historię przeglądania stron internetowych z urządzeń połączonych z tym routerem. Czy mają one taką opcję? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 17603324
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    Oczywiście, że można na każdym routerze śledzić zdalnie transmisję. Nawet Zuziu są sposoby, gdzie nie trzeba routera, żeby podglądnąć co inne osoby na innym komputerze przeglądają w sieci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17603569
    Zuzannna001
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź
  • #4 17605750
    Zuzannna001
    Poziom 2  
    IC_Current napisał:
    Oczywiście, że można na każdym routerze śledzić zdalnie transmisję. Nawet Zuziu są sposoby, gdzie nie trzeba routera, żeby podglądnąć co inne osoby na innym komputerze przeglądają w sieci.
    Mam jeszcze jedno pytanie, czy istnieje sposób na skasowanie na trwałe historii przeglądarek z urządzeń podłączonych do routera? W sensie wyzerowanie pamięć przeglądanych stron w routerze?
  • Pomocny post
    #5 17605754
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8304
    Sam router nie przechowuje historii odwiedzanych stron. Przynajmniej nie te modele. Router w danym momencie posiada jedynie w pamięci wpisy aktualnie trwających połączeń (tablica NAT - musi wiedzieć, do którego komputera w sieci lokalnej mają trafić pakiety z odpowiedzią) i to raczej tyle.
  • REKLAMA
  • #6 17606871
    Zuzannna001
    Poziom 2  
    Czyli jeśli przywócę urządzenie do ustawień fabrycznych to na routerze będą widoczne te połączenia, czy to też się kasuje?
  • Pomocny post
    #7 17607164
    jprzedworski
    Ocena: 828
    Zuzannna001 napisał:
    na routerze będą widoczne te połączenia?
    Domowe routery nie przechowują żadnej historii połączeń! Czy przywracasz fabryczne ustawienia czy nie, nie da się po jakimś czasie tego odczytać, bo nie mają takiej pamięci. To musiałby być dysk HDD albo SSD.
    IC_Current napisał:
    można na każdym routerze śledzić zdalnie transmisję
    Można śledzić ale podczas pracy. Żeby to potem sobie spokojnie przejrzeć, trzeba by to gdzieś specjalnie zapisać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17607626
    przeqpiciel
    Ocena: 238
    Zuzannna001 napisał:
    Czyli jeśli przywócę urządzenie do ustawień fabrycznych to na routerze będą widoczne te połączenia, czy to też się kasuje?

Nie wiem przed kim chcesz schować historię odwiedzonych stron, ale ... bodajże i to na 99% dostawca Internetu jest zobligowany do przechowywania odwiedzonych stron przez okres 12 miesięcy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17608136
    m.jastrzebski
    Ocena: 865
    Zuzannna001 napisał:

Z gniazdka wystarczy wyłączyć. Skasuje się informacja o aktualnie trwających połączeniach. Bo informacji o wczorajszych połączeniach tam już nie ma.
  • #10 17608252
    jprzedworski
    przeqpiciel napisał:
    dostawca Internetu jest zobligowany do przechowywania odwiedzonych stron przez okres 12 miesięcy
    Było 24, ale chyba obniżono do 12. I nie tylko historię odwiedzanych stron, ale wiele innych danych - loginy, lokalizacje, adresy IP itd.
  • #11 17608256
    przeqpiciel
    Ocena: 238
    jprzedworski napisał:
    przeqpiciel napisał:
    dostawca Internetu jest zobligowany do przechowywania odwiedzonych stron przez okres 12 miesięcy
    Było 24, ale chyba obniżono do 12. I nie tylko historię odwiedzanych stron, ale wiele innych danych - loginy, lokalizacje, adresy IP itd.

Chyba należy dodać, że dane na potrzeby służb, a nie że rodzic będzie kontrolować dziecko.
  • #12 17608725
    m.jastrzebski
    jprzedworski napisał:
    przeqpiciel napisał:

Nie loguje się historii odwiedzanych stron, a już zpewnością nie loginów, bo i jak?

Z grubsza: IP źródłowy i docelowy, porty, i czas.
    Dane są przechowywane 12 miesięcy i ani dnia wiecej.

"Art. 180c. 1. Obowiązkiem, o którym mowa w art. 180a ust. 1, objęte są dane niezbędne do:
    1) ustalenia zakończenia sieci, telekomunikacyjnego urządzenia końcowego, użytkownika końcowego:
    a) inicjującego połączenie,
    b) do którego kierowane jest połączenie;
    2) określenia:
    a) daty i godziny połączenia oraz czasu jego trwania,
    b) rodzaju połączenia,
    c) lokalizacji telekomunikacyjnego urządzenia końcowego."
  • #13 17608912
    jprzedworski
    Z tymi loginami przesadziłem. Ale co szkodzi postraszyć. ;-)
    Ale odwiedzane strony są logowane skoro:
    m.jastrzebski napisał:
    Art. 180c. 1. Obowiązkiem, o którym mowa w art. 180a ust. 1, objęte są dane niezbędne do ustalenia: ..... b) do którego kierowane jest połączenie

Technicznie banalnie proste. Np. Barracuda Web Security Gateway ma w standardzie piękne logowanie wszelkich wejść na strony. W formie URL. A to produkt dostępny dla wszystkich administratorów, więc tym bardziej dla ISP. Takich produktów jest zresztą wiele. Inna rzecz, czy ISP ma możliwość gromadzenia tak wielu danych - to już idzie chyba w petabajty w ich przypadku.
  • #14 17608918
    m.jastrzebski
    jprzedworski napisał:
    Z tymi loginami przesadziłem. Ale co szkodzi postraszyć. ;-)
    Ale odwiedzane strony są logowane skoro:
    m.jastrzebski napisał:
    Art. 180c. 1. Obowiązkiem, o którym mowa w art. 180a ust. 1, objęte są dane niezbędne do ustalenia: ..... b) do którego kierowane jest połączenie

Technicznie banalnie proste. Np. Barracuda Web Security Gateway ma w standardzie piękne logowanie wszelkich wejść na strony. W formie URL. A to produkt dostępny dla wszystkich administratorów, więc tym bardziej dla ISP. Takich produktów jest zresztą wiele. Inna rzecz, czy ISP ma możliwość gromadzenia tak wielu danych - to już idzie chyba w petabajty w ich przypadku.

Tylko że zaden ISP nie zrobi tego czego nie musi bez względu na to czy jest to proste czy trudne. Zaloguje IP i port i tyle. Ty płacisz więcej podatków niż trzeba?
  • #15 17609087
    jprzedworski
    m.jastrzebski napisał:
    Zaloguje IP i port i tyle
    IP docelowego serwera WWW to też informacja gdzie zaglądał klient. Może bez szczegółów, ale często wystarczy.
    Poza tym określenie "do którego kierowane jest połączenie" jest mało precyzyjne i może być różnie interpretowane. Nie jestem prawnikiem ani ISP, ale od dawna toczy się dyskusja, co należy/można gromadzić. Klient ma prawo choćby do różnych reklamacji. Tu jest artykuł GIODO, więc organu bardzo oficjalnego, sprzed 6 lat, i tam wyraźnie jest mowa o rejestrowaniu historii przeglądanych stron. Nie ja to więc wymyśliłem. https://www.giodo.gov.pl/pl/1520001/4552
    Tu jest mowa o planach przepisów (pisane w 2012r.). Co z tego jest obecnie, nie wiem.
    Myślę jednak, że nie ma co dalej o tym dyskutować, bo wychodzimy z ram tematu. Kijkiem Wisły nie zawrócimy. Pozdrawiam i znikam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zastanawia się, czy router TP-LINK TD-W9970 lub W8968 może przechowywać historię przeglądania stron internetowych z urządzeń podłączonych do niego, w przypadku włamania lub zainfekowania trojanem. Odpowiedzi wskazują, że domowe routery nie przechowują historii odwiedzanych stron, a jedynie aktualne połączenia (tablica NAT). Przywrócenie ustawień fabrycznych nie wpływa na historię, ponieważ routery nie mają pamięci do jej przechowywania. Z kolei dostawcy Internetu są zobowiązani do przechowywania danych o połączeniach przez 12 miesięcy, co obejmuje IP, porty i czas połączenia, ale nie szczegółowe logi odwiedzanych stron.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA