logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć switch z rejestratorem w systemie monitoringu?

ptr92 07 Gru 2018 22:30 4734 9
  • #1 17611852
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 247
    Witam,
    szukałem, ale nie znalazłem podobnego tematu, jeśli był, przepraszam.
    Zacznę od tego, że nie mam zbyt dużego doświadczenia z sieciami komputerowymi. Projekt miałem robić z osobą która ma w tym doświadczenie, jednak ostatecznie zostałem sam. W internecie jest wiele informacji o konfiguracji sieci, więc myślę, że podołam.
    System monitoringu będzie zawierał 8 kamer IP o rozdzielczości 2MPx-5MPx z zewnętrznym zasilaniem. 5 kamer będzie obsługiwał jeden switch, 3 kamery drugi.
    Póki co zakupiłem jedną sztukę GTS-A1-10-82 z 8 wejściami LINK i 2 UPLINK.
    Mam też rejestrator z możliwością nagrywania 8 kanałów w jakości 5MPx, z jednym wejściem RJ-45, HDMI, VGA
    Przewody z kamer przeciągnąłem do miejsca zamontowania switch'a, końcówki zarobiłem i teraz nasuwa mi się pierwsze pytanie:
    1. Rozumiem, że kamery podłączam po kolei do swich'a w miejsca oznaczone LINK, a jak połączyć swich z rejestratorem? wykorzystać wejście UPLINK w switchu?
    2. Póki co robię projekt z jednym switch'em. ale jeśli będę chciał podłączyć kolejny switch, to również wykorzystać wejścia UPLINK?
    3. Który port wykorzystać w switch'u, aby podpiąć go do istniejącej już sieci? LINK czy UPLINK?
    Rejestrator będzie znajdował się ok 30m od biura, w którym chciałbym, aby był wyświetlany obraz z kamer na TV, obok którego znajdują się stacjonarne komputery. Czy jakość będzie zadowalająca, jeśli do wyświetlenia obrazu na TV użyję jednego z komputerów (połączenie komputer-rejestrator(a raczej switch) mogę zrobić za pomocą przewodu. Nie obciąży to zbytcio komputera? Jakiego programu użyć? Czytałem, że niektórzy wykorzystują do tego TVbox
    PS projekt robię oczywiście w swojej firmie, bo mogło zabrzmieć, że ktoś mi to zlecił;)
  • Pomocny post
    #2 17611882
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Sam switch ok, będzie to działać.

ptr92 napisał:
    1. Rozumiem, że kamery podłączam po kolei do swich'a w miejsca oznaczone LINK, a jak połączyć swich z rejestratorem? wykorzystać wejście UPLINK w switchu?
    Kamery podłączasz do portów PoE(od 1 do 8).
    Żółta lampka(PoE) oznacza, że do kamery dociera napięcie, a zielona(LINK), że jest komunikacja pomiędzy switchem, a kamerą.
    Uplink służy do podłączenia rejestratora lub innego switcha/routera/laptopa.

ptr92 napisał:
    2. Póki co robię projekt z jednym switch'em. ale jeśli będę chciał podłączyć kolejny switch, to również wykorzystać wejścia UPLINK?

Jak wyżej, chociaż pod PoE też możesz podpiąć, ale zalecany Uplink.

ptr92 napisał:
    3. Który port wykorzystać w switch'u, aby podpiąć go do istniejącej już sieci? LINK czy UPLINK?

Popatrz dobrze na opisy switcha - one wskazują za co odpowiadają wybrane porty. Powinieneś podpiąć do Uplinka.

Co do wyświetlania obrazu to najlepiej jakbyś położył osobną skrętke(najlepiej kat6, na drodze rejestrator-telewizor)) pod takie urządzenie: HDMI+USB-EX-60, aczkolwiek da radę na PC z tym, że może to obciążyć komputer(jaki to sprzęt?).
    Jakie kamery i rejestrator wybrałeś? Program zależny jest od rejestratora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17611914
    ptr92
    Poziom 19  
    kamery zewnątrzne: IP2301_5MPXpoe, wewnątrznych jeszcze nie wybrałem
    rejestrator: IPREJW32PREMIUM
    Komputer nie pamiętam, jutro sprawdzę. W tym momencie trochę muli przy włożymy dysku 2TB i zapisie z 3 kamer 2MPx.
  • #4 17611927
    dawidedziu
    Skąd kolego wytrzasnąłeś te wynalazki? Bez urazy dla Twojej osoby, ale nie inwestuj w to - szkoda nerwów, czasu, pieniędzy na to. Kompresja H.264 - to było kilka lat temu. Firma jak na moje NoName. Obejrzyj produkty np Hikvisiona, Bcsa czy Dahuy.

Komputer to najlepiej na SSD, dedykowanej grafice, przynajmniej i3, minimum 6GB RAM.

Najlepiej załóż w/w konwerter HDMI(najwygodniejsze do obsługi).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17611947
    ptr92
    Poziom 19  
    czyli moje połączenia przy jednym switchu to (jeśli chcę obraz przesyłać siecią)
    kamery -> switchA PoE
    switchA UPLINK -> rejestrator
    switchA UPLINK -> sieć
    komputer z obrazem kamer -> sieć

docelowo będę musiał zastosować switch'a który połączy mi dwa switch'e
    kamera --> switchA/B PoE
    switchA UPLINK --> switchC PoE
    switchB UPLINK --> switchC PoE
    switchC UPLINK --> sieć
    switchC UPLINK --> rejestrator

Dodano po 9 [minuty]:

dawidedziu napisał:
    Skąd kolego wytrzasnąłeś te wynalazki? Bez urazy dla Twojej osoby, ale nie inwestuj w to - szkoda nerwów, czasu, pieniędzy na to. Kompresja H.264 - to było kilka lat temu. Firma jak na moje NoName. Obejrzyj produkty np Hikvisiona, Bcsa czy Dahuy.

Komputer to najlepiej na SSD, dedykowanej grafice, przynajmniej i3, minimum 6GB RAM.

Najlepiej załóż w/w konwerter HDMI(najwygodniejsze do obsługi).

Ktoś mi polecił tą stronę. Obecnie używam ich kamer do monitoringu i nie mam na co narzekać. Rejestrator już mam, kupiłem też jedną kamerę na próbę.
  • #6 17611974
    dawidedziu
    Jeśli chodzi o te połączenia to tak jak napisałeś.

No co kto lubi... Aczkolwiek internet milczy na temat tej firmy(mi już tutaj by się zapaliła lampka, że coś może być nie tak), rejestrator też szału nie robi jeśli chodzi o jego specyfikację. Skoro jesteś zadowolony to nie wnikam.

Napisałeś, że założysz 8 kamer łącznie, a kupiłeś rejestrator na 32 kamery, po co 4krotnie większy?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17611977
    ptr92
    Poziom 19  
    Jestem zadowolony, bo może nie mam porównania, ale jak na kamery 2MPx parę razy mnie uratowały przed klientem, który próbował zrzucić na mnie winę porysowania (mocniejszego) samochodu. Jutro podłączę tę kamerę i zobaczę czy spełni oczekiwania. Liczę, że takie rzeczy jak źle spasowany zderzak, brak zaślepek na śrubach od kół, czy delikatne przytarcia będzie widać.
    W opisie wpisali:
    "32 kamer dla rozdzielczości 1.3 MPX
    8 kamer o rozdzielczości 5 MPX (2592 x 1920)"
  • #8 17611984
    dawidedziu
    A więc tym się kierowałeś.
    Wystarczyło zakupić rejestrator 8 kanałowy z firm, które wyżej wymieniłem albo nawet już 16kanałowy i pewnie pozostało by Ci coś jeszcze w kieszeni. Zakupiłeś, więc już po "kłopocie".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17613254
    ptr92
    Poziom 19  
    Udało się wszystko podłączyć. Dzięki za pomoc.
    Tak wygląda obraz z jednej kamery: Jak podłączyć switch z rejestratorem w systemie monitoringu?
    Myśle że spełniła oczekiwania. Muszę jeszcze trochę naswietlacz przestać, żeby nie świecił w środek, a bardziej na ogrodzenie, bo w takim ustawieniu on chyba kamerze bardziej przeszkadza niż pomaga
  • #10 17614323
    dawidedziu
    ptr92 napisał:
    Muszę jeszcze trochę naswietlacz przestać, żeby nie świecił w środek, a bardziej na ogrodzenie, bo w takim ustawieniu on chyba kamerze bardziej przeszkadza niż pomaga

I jak zamierzasz to zrobić? Fizycznie musisz kamerę podnieść do góry, co jednoznacznie zmieni scenerię - mniej placu, więcej płotu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu switcha do rejestratora w systemie monitoringu z 8 kamerami IP o rozdzielczości 2MPx-5MPx. Został zakupiony switch GTS-A1-10-82 z 8 portami LINK i 2 UPLINK. Odpowiedzi sugerowały, aby kamery podłączać do portów PoE, a rejestrator do portu UPLINK switcha. Użytkownik rozważał również przyszłe rozszerzenie systemu o dodatkowe switche. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości sprzętu, z zaleceniem rozważenia produktów renomowanych marek, takich jak Hikvision, BCS czy Dahua. Użytkownik ostatecznie podłączył system i był zadowolony z jakości obrazu z kamery.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA