logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć switch POE na odległości 30-50m między budynkami?

vulture30 25 Sie 2020 22:28 1137 10
  • #1 18889020
    vulture30
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Cześć,
    planuję zrobić monitoring w kilku budynkach z rejestratorem. "Problem" w tym, że budynki są od siebie oddalone o kilkadziesiąt metrów. Między budynkami jest puszczona skrętka. W załączniku schemat blokowy. Najważniejsze dla mnie czy w ogóle koncepcja jest dobra i sprzęt pozwalający na nagrywanie obrazu dobrej jakości.

1. Czy dobra jest koncepcja aby w każdym budynku dać switch POE i połączyć skrętkę od switcha do switcha? Czy zda to egzamin przy takich odległościach?
    2. W planach jest aktualnie 14 kamer. Potem jeszcze ze dwie poprzez most wifi (te na górze szkicu).
    3. Wstępnie zestaw wygląda tak:
    -REJESTRATOR IP KENIK KG-NVR40216 + DYSK WD PURPLE 4TB WD40PURZ
    - 4x SWITCH POE GETFORT 4FE x POE + 2FE UPLINK WATCHDOG HI-POE 65W POE+
    - KAMERA IP KENIK KG-2130T-I-G (2.8mm)
    - KAMERA IP KENIK KG-2140TVF-G
    - KAMERA IP KENIK KG-2130D-I-G (2.8mm)
    4. Możliwe, że będą także kamery o wyższej rozdzielczości ale to jeszcze muszę przeanalizować budżetowo i sprawdzić jak wypadną powyższe.
    Załączniki:
    • Blokowy.pdf (171.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18889176
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    vulture30 napisał:
    Czy dobra jest koncepcja aby w każdym budynku dać switch POE i połączyć skrętkę od switcha do switcha? Czy zda to egzamin przy takich odległościach?

Standardowy switch PoE działa do 100m - także koncepcja jak najbardziej jest ok.

Co do sprzętu Kenik - wiem tyle, że istnieje - jedni chwalą, inni odradzają. Switche ok - podpinasz je UpLink'ami pomiędzy sobą(z tym, że w "Budynek 3" masz 5 kamer, także kup switcha 8xPoE).

Dysk 4TB to takie minimum przy takiej ilości kamer - wg mnie lepszy byłby 8TB, ale wiele zależy od ustawień nagrywania w rejestratorze i ilości potrzebnych dni wstecz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18889210
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5396
    vulture30 napisał:
    Między budynkami jest puszczona skrętka.

Skrętka jest żelowana?
    vulture30 napisał:
    SWITCH POE GETFORT 4FE x POE + 2FE UPLINK WATCHDOG HI-POE 65W POE+

Te switche, mają porty RJ45 tylko 100Mb!
    100Mb to tylko około 12MB realnego transferu - na moje, sam streaming z kamer zapcha cały link a Ty jeszcze jak rozumiem, chcesz łączyć te switche "kaskadowo", więc switch najbliżej rejestratora będzie najbardziej obciążony.
    vulture30 napisał:
    Możliwe, że będą także kamery o wyższej rozdzielczości

Zatem tym bardziej zapchasz streamingiem te switche.

Musisz pomyśleć o switchach PoE ale już z portami 1Gb - pozwoli to zachować nadmiarowość samego linku i da pewien zapas przepustowości takiej sieci.
    Dodatkowo warto pomyśleć o UPS chociaż w miejscu rejestratora.
  • #4 18890820
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    KOCUREK1970 napisał:

vulture30 napisał:
    Możliwe, że będą także kamery o wyższej rozdzielczości

Zatem tym bardziej zapchasz streamingiem te switche.

Nie straszcie chłopaka ;).
    W zestawieniu dał kamery 2MPx, sugerowany strumień dla 12kl/s w H.264 to 2Mb/s a w H.265 - 1Mb.
    12kl/s to prawie płynny ruch. Teoretycznie mógłby dać kamery 4MPx ale oczywiście bez szarżowania z kl/s.
    http://www.internec.pl/files/instrukcje/zalec...lywnosci_bitowej_dla_kamer_Internec_IP_PL.pdf
    Ale... Nie wiemy nic o specyfice obserwowanego terenu, warunkach oświetleniowych, dynamice sceny...
    Jeśli warunki będą "trudne", a Autorowi będzie zależeć na zachowaniu szczegółów obrazu, to bitrate poszybuje w górę.
    I przy analizie całości nie można zapomnieć o rejestratorze, który to posiada max.wejściowy bitrate na poziomie 160Mb/s.
  • #5 18890918
    dawidedziu
    Alpha napisał:
    W zestawieniu dał kamery 2MPx, sugerowany strumień dla 12kl/s w H.264 to 2Mb/s a w H.265 - 1Mb.
    12kl/s to prawie płynny ruch. Teoretycznie mógłby dać kamery 4MPx ale oczywiście bez szarżowania z kl/s.

Z tego co pamiętam - sprawdzałem przy dodawaniu kamery 4MPix, to jedna kamera zabiera ze strumienia rejestratora ~6Mb. Także bez większych obaw🙂
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18890936
    vulture30
    Poziom 12  
    OK,
    Odnośnie dysku to kierowałem się kalkulatorem i wyszło mi, że nawet jakby miał kamery 4MP to 4TB starczy na 7dni nagrań. Pomyśle nad większym. Przy całości te 500zł więcej to nie problem.
    Jak połączyć switch POE na odległości 30-50m między budynkami?

A jeśli nie Kenik tylko półka wyżej to jakiego producenta byście polecili?
    Obejrzałem kilka porównań i raczej pójdę w minimum 4MP. Może narazaie kosztem ilości kamer ale 2MP to w moim wypadku zdecydowanie za mało. Kamery będą miały do ogarnięcia zwykle kilkanaście lub kilkadziesiąt metrów.

Skrętka jest żelowana. NEKU Kabel skrętka kat.6 UTP zewn. żel Cu
    Odnośnie transferu to także kierowałem się powyższym kalkulatorem i wyszło, że zostanie jeszcze połowa łącza na otoczkę transmisji i zapas, ale wole być po bezpiecznej stronie i nie zamknąć sobie drogi rozbudowy więc zmienię switch na Gb (np SWITCH GIGABIT POE 4+2 PULSAR SG64). Pulsar jest ok czy w podobnych pieniądzach jest cos lepszego?

Jeszcze jedno pytanie:
    Jakbym chciał w którym budynku udostępnić internet po wifi to co i gdzie byście wpięli? Czy dać router w kaskadę zamiast switcha POE i switch POE do jednego z portów routera czy raczej jakiegoś Access pointa podłączyć do switcha POE?

Z góry dzięki za wskazówki
  • #7 18891243
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    vulture30 napisał:
    NEKU Kabel skrętka kat.6 UTP zewn. żel Cu

Kabel już położony? Bo jeśli na tym schemacie ot całkowite długości kabli (od switcha do switcha) lepiej by było osobno skrętki z domu do budynków. Dom -> budynek 1, Dom -> bydynek 2, Dom -> budynek 3 i w domu wiekszy switch.
    A jeśli ja bym robił to położył bym światłowód który raczej wyjdzie taniej niż UTP cat6.

vulture30 napisał:
    A jeśli nie Kenik tylko półka wyżej to jakiego producenta byście polecili?

Dahua, BCS, Hikvision.

vulture30 napisał:
    Pulsar jest ok

Jest OK.
    vulture30 napisał:
    Czy dać router w kaskadę zamiast switcha POE i switch POE do jednego z portów routera czy raczej jakiegoś Access pointa podłączyć do switcha POE?

AP do switcha.
  • #8 18891271
    vulture30
    Poziom 12  
    kood napisał:
    Kabel już położony? Bo jeśli na tym schemacie ot całkowite długości kabli (od switcha do switcha) lepiej by było osobno skrętki z domu do budynków. Dom -> budynek 1, Dom -> bydynek 2, Dom -> budynek 3 i w domu wiekszy switch.
    A jeśli ja bym robił to położył bym światłowód który raczej wyjdzie taniej niż UTP cat6.

Tak, kabel już położony, zakopany. Musiała być szybka decyzja przy okazji innych prac. Jak widać, mogła być lepsza, ale muszę użyć tego co mam.
  • #9 18891279
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    vulture30 napisał:
    Obejrzałem kilka porównań i raczej pójdę w minimum 4MP. Może narazaie kosztem ilości kamer ale 2MP to w moim wypadku zdecydowanie za mało.

Lepsze dobre 2Mpx niż oszukane/byle jakie 4Mpx - różnicy na pierwszy rzut oka i tak nie widać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19210201
    vulture30
    Poziom 12  
    Cześć, po "małej" przerwie chciałbym wrócić do tematu.

Mój zestaw nieco ewoluował. Chciałbym Was prosić o komentarz.
    Schemat blokowy w pierwszym poście. Budynki to hale/garaże o wysokości od 3m do 5m.

- Rejestrator IP 16 kanałowy Hikvision DS-7616NI-K2 Hikvision
    - Dysk do monitoringu CCTV 3,5 cala 6TB WD Purple
    - Kamera tubowa IP DS-2CD2T45FWD-I5 (2.8 mm) 4 MpixHikvision
    - Switch PoE SG-64 6-PORTOWY PULSAR - w każdym budynku ( wiem, że na blokowym mam tez i 5 kamer na budynek ale myśe ze 4 kamery jednak wystarczą)

1. Czy ktoś by tu coś pozmieniał, żeby bylo lepiej/bardziej optymalnie?
    2. Czy jest z Hika niedroższa kamera, które będzie lepsza do wnętrza typu garaż/hala. Zastanawiam się czy dać wszędzie tą tubową czy do wnętrza jednak kopułkę. Chociaż szukałem np kopułki z lepszym kątem ale raczej cieżko.
    3. Być może dla oszczędności w ostatnich budynkach dałbym switch 100Mb ale to jeszcze zobacze.
  • Pomocny post
    #11 19210275
    dawidedziu
    Tak na szybko:
    vulture30 napisał:
    Czy ktoś by tu coś pozmieniał, żeby bylo lepiej/bardziej optymalnie?

vulture30 napisał:
    DS-2CD2T45FWD-I5

Zobacz model DS-2CD2047G1-L(2.8mm).

vulture30 napisał:
    Czy jest z Hika niedroższa kamera, które będzie lepsza do wnętrza typu garaż/hala. Zastanawiam się czy dać wszędzie tą tubową czy do wnętrza jednak kopułkę. Chociaż szukałem np kopułki z lepszym kątem ale raczej ciężko.

Zależy jak duże jest to pomieszczenie, ale możesz założyć np model DS-2CD2345FWD-I(2.8mm) - osobno oświetlacz i osobno sama kamera.

Reszta sprzętu raczej ok.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować monitoring w kilku budynkach oddalonych o 30-50m, wykorzystując skrętkę i switch'e PoE. W dyskusji potwierdzono, że koncepcja jest dobra, ponieważ standardowy switch PoE działa do 100m. Zasugerowano jednak użycie switch'y z portami 1Gb, aby uniknąć problemów z przepustowością, zwłaszcza przy 14 kamerach. Użytkownik rozważał różne modele kamer i rejestratorów, w tym sprzęt marki Kenik oraz Hikvision. Wskazano na potrzebę większego dysku twardego oraz rozważenie zastosowania kamer o wyższej rozdzielczości. Użytkownik ostatecznie zmienił zestaw na rejestrator Hikvision i kamery tubowe, a także rozważał różne modele kamer do wnętrz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA