logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta sieciowa Qualcomm Atheros AR8171/8175 - nie mogę uzyskać 500mb prędkości

Miki1346 08 Gru 2018 21:13 3531 3
REKLAMA
  • #1 17613729
    Miki1346
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Hej,

Właśnie wykupiłam nowy, lepszy, ładniejszy, szybszy pakiet internetowy w UPC (500mb), ale ogólna prędkość na speedtestach nawet koło górnej granicy nie leżała. Łączę się przez Connect Box, bo Horizon podobno sam nie dźwiga takich prędkości.
    Sprawa wygląda tak: dwa komputery: Lapek z kartą sieciową Qualcomm Atheros AR8171/8175 i WIFI Qualcomm Atheros AR 956x oraz stary macbook z portem Gigabit Ethernet i Interfejsem sieci bezprzewodowej Wi-Fi AirPort Extreme2 zgodny ze specyfikacją IEEE 802.11n; zgodny ze standardami IEEE 802.11a/b/g (cokolwiek by to nie znaczyło). Jak rozumiem z nazwy karty laptopa, to na kablu powinien ładnie ciągnąć do 1gb, a mac wifkę do 300mb, a ethernetem również do 1gb.
    Na wifi prędkość to w zasadzie ok 60mb, na macu jakby trochę więcej, bo po 120 czasami łapie, ale nie daje mi spokoju fakt, że po podłączeniu kabla skrętki (ma na pewno mniej niż 15m) prędkość jest w zasadzie taka sama. Co prawda, kiedy podłączam tym 40cm kablem, który był "w zestawie" (choć ten drugi też podpinał technik UPC), to nawet ze dwa razy się zdarzyło, że prędkość była ok 350mb, to jednak wciąż "trochę" mniej niż 500.

Już trochę świruje, bo nie chcę nakręcać afery, jeśli wina leży po mojej stronie i sprzęt po prostu nie ma możliwości przerobić 500mb, albo coś jest źle ustawione... Ale skoro na krótkim kablu ma przebłyski dobrego połączenia, to chyba możliwości są? Martwi mnie, że na laptopie nie mam opcji przestawienia szybkości i dupleksu na 1gb, nawet po aktualizacjach sterowników (ostatnie są z 2013, choć na stronie pobiera je jako 2016 - pewnie data uploadu), bo gdzieś wyczytałam, że to może pomóc.

Psioczyłam na multimedie, a teraz mam w zasadzie to samo, co u nich...
    Macie może jakiś pomysł, jak poprawić jakość tego połączenia? W przyszłym tygodniu chyba będę do nich dzwonić, ale chcę się upewnić, że to na pewno nie jest jakaś głupota, którą ja mam ustawioną w systemie (Win 8 64- bit i OS High Sierra).
    (Czytałam, że upgrade biosu może pomóc, ale jeszcze go nie robiłam)
  • REKLAMA
  • #2 17613776
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17613800
    Miki1346
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Oczywiście wiem, że nawet na kablu nie jestem w stanie uzyskać tego, co oferuje dostawca i spadek będzie, ale mieszkam w centrum i spadek, szczególnie po kablu, to z tego co się dowiadywałam - mogą być groszowe sprawy, rzędu kilku, do MAX kilkudziesięciu mb. Na pewno prędkość docelowa nie powinna być 1/10 tego, co jest w umowie ;)

Do tej pory w multimedii miałam "do 60mb" i w zasadzie na wifi było spokojnie 50. Gdyby nie to, że mieli regularne przerwy w dostawach i nie dało się z nimi skontaktować, to byłoby prawie ok.
  • #4 17613822
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Z Wifi to daj sobie spokój, 60 Mb/s to dobry wynik na N. Ale na kablu to powinna być full prędkość. Skoro idzie 350 Mb/s to łączy się na gigabit.
REKLAMA