logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VUW + calormatic vrt350f - Utrata połączenia

Chronos83 09 Gru 2018 11:23 1530 1
  • #1 17614636
    Chronos83
    Poziom 1  
    Posiadam kocioł grzewczy Vaillant turbotec pro VUW PL 202/3-3 M R1 i do tego sterownik Vaillant calormatic vrt350f.
    Regulator traci połączenie z kotłem, kasują sie na nim ustawienia, data, temperatury. A temperatura jest zawsze wyższa niż ustawiona. Polecono mi wymiane regulatora, ale niekoniecznie Vaillantowski.
    Jest coś godnego uwagi, nie za drogiego?
    Bo kompletnie nie wiem jak wybrać inny.
  • #2 17616408
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Jeśli ma to być regulator podłączany pod styki 7-8-9 lub eBUS to pozostaje tylko i wyłącznie oryginał Vaillanta.
    Jeśli zdecydujesz się na regulator podłączany pod styki 3-4 to wtedy może to być dowolny typu ON/OFF. Ja ze starym Vaillantem używam np. Salus RT510RF z ustawioną histerezą 0,5 stopnia.
    Tylko zwykły regulator ON/OFF nie komunikuje się z kotłem, więc stracisz tryby pracy i opcje wymagające komunikacji z kotłem.
    Regulator ON/OFF tylko zastępuję zworę, która jest fabrycznie na stykach 3-4. Włączenie grzania oznacza zamknięcie obwodu, czyli jest to symulacja zwory, a wyłączenie grzania oznacza otwarcie obwodu czyli symuluje brak zwory.
REKLAMA