logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja Systemu Windows 10. - Instalacja Systemu windows 10 na inny dysk.

szpaku122 10 Gru 2018 22:46 2970 5
REKLAMA
  • #1 17618707
    szpaku122
    Poziom 2  
    Witam posiadam system operacyjny windows 10 pro zrobiłem update z windows 7 na 10 za darmo miałem taką opcje dlatego nie mam płytki ani pendrive z windowsem. Problem w tym że zakupiłem dysk ssd 240 gb i chce zainstalować system na ssd z hdd a jak robie back up'a w windows 10 to nie mam wyboru dysku da się zrobić to w biosie albo jakoś innaczej nie zależy mi na plikach bo chce zrobić formata.
  • REKLAMA
  • #2 17618813
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Możesz sklonować HDD na SSD i wtedy nie utracisz danych. Możesz zainstalować od początku W10 (klucz do windowsa powinien siedzieć w BIOS i sam się aktywuje) i ręcznie przekopiować dane na nowy dysk.
  • REKLAMA
  • #3 17618995
    szpaku122
    Poziom 2  
    Borygo123 napisał:
    Możesz sklonować HDD na SSD i wtedy nie utracisz danych. Możesz zainstalować od początku W10 (klucz do windowsa powinien siedzieć w BIOS i sam się aktywuje) i ręcznie przekopiować dane na nowy dysk.
    tak klucz jest przypisany tylko że nie mam dostępu przy back up'ie zmienić dysku.
  • REKLAMA
  • #4 17618998
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 369
    Uaktualniałeś z 7 do 10. Możesz zainstalować nowy dysk i przeprowadzić instalację Windows 10 na "czysto" na nowym dysku. Podczas instalacji, jak instalator "Krzyczy" o klucz klikasz na "nie mam klucza" następnie wybierasz wersję swego Windowsa Prof lub Home (to jest ważne). Po zainstalowaniu, Windows sam się aktywuje. Aktywacja znajduje się na serwerach Microsoftu. Możesz sklonować dyski Link TUTAJ masz instrukcję.
    Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17619008
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Zacznijmy od początku - pomijając na teraz kwestię backupu i braku rozpoznania dysku.
    Ma Pan dwie możliwości: czystą instalację (tu: https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 narzędzie do utworzenia instalatora systemu) lub przeniesienie systemu na nowy dysk (klonowanie, o którym mowa poście nr 2).
    Pierwsza opcja jest prosta i oczywista - tak jak instalacja każdego Windowsa od niepamiętnych czasów (cześć plików osobistych może Pan zachować używając Historii plików dostępnej z poziomu ustawień lub wysyłając je do chmury z uzyciem np. OneDrive). Z drugą opcją jest inaczej, bo ona przeniesie całą zawartość partycji systemowej + ew. rozruchowej na nowy dysk, a może być krucho z miejscem (brak danych o obecnej wielkości i zajętości systemowej).
    Teraz o backupie - dysk "rozdziewiczony" - system plików i litera zostały nadane? To pierwszy "podejrzany" w sprawie braku możliwości wskazania go. Drugim są szczegóły na temat samego SSD. To wszystko jednak "drobiazg", bo robienie backupu na dysku, który ma być użyty do odtworzenia na nim systemu jest co najmniej opcją dziwną - to już lepiej zrobić kopię na innej partycji bieżącego dysku systemowego i z tego miejsca ja przywracać na SSD (o kwestii wielkości dysku/partycji i zajętości miejsca trzeba pamiętać tak samo jak w wypadku klonowania). Wydaje mi się jednak, iż to o co Pan pyta i jak sprawę opisuje sugeruje, że najbezpieczniej dla Pana będzie wybrać czystą instalację i późniejszą konfigurację potrzebnych programów (przy okazji pozbędzie się Pan "śmieci"). Tak czy inaczej bardziej szczegółowe informacje znajdzie Pan na forum (raczej nie w Hardware) i na ich podstawie całą operację będzie Pan mógł przeprowadzić.

PS
    Kwestie związane z modelem dysku , sposobem jego podłączenia itp. pomijam.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 17619723
    szpaku122
    Poziom 2  
    Dziękuje za pomoc kończę temat. :D
REKLAMA