logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować klawiaturę w VAIO PCG-4121EM bez wymiany panelu?

siemen8 10 Gru 2018 23:11 855 6
REKLAMA
  • #1 17618793
    siemen8
    Poziom 10  
    Witam,

Chcialbym zwrocic sie o pomoc w wymianie klawiatury w laptopie VAIO PCG 4121 EM.
    Usterka wydawala sie błacha, bo nie działał jeden klawisz w klawiaturze, zdecydowalem sie na jego calkowita wymiane, mialem wczesniej doswiadczenie w wymianie klawiatur ale tutaj napotkalem na problem.
    Klawiatura nie byla montowana w ramce ani na sruby po całem dlugosci, znajduja sie tam tylko 2 sruby, reszta mocowana była na "wpinki" plastikowe zgrzewane, nie wiem dokladnie jak to opisac.
    W każdym bać razie teraz klawiatura nie trzyma sie prawidlowo i wciskajac klawisze poprostu wpada do srodka.

Poprosze o podpowiedz jak prawidlowo zamontować klawiature bez wymiany calego panelu.

z gory dziekuje za podowiedz

PS:
    przykladowe zdjecie obrazujace jak to wyglada

http://www.insidemylaptop.com/images/Sony-Vaio-VPCSA/disassembly-22.jpg
  • REKLAMA
  • #2 17618843
    Aress124
    Poziom 28  
    Ocena: 214
    Jak nie urwałeś tych plastikowych "nitów" przy wyciąganiu starej klawiatury to dociskając nową do obudowy musisz przytopić te "nity" żeby trzymały klawiaturę.
    Jak nie ma już czego przytapiać to pozostało chyba tylko spróbować przykleić tą klawiaturę do obudowy. Nie robiłem tak nigdy, nie wiem jak to się sprawdzi.
  • REKLAMA
  • #3 17618890
    siemen8
    Poziom 10  
    Aress124 napisał:
    Jak nie urwałeś tych plastikowych "nitów" przy wyciąganiu starej klawiatury to dociskając nową do obudowy musisz przytopić te "nity" żeby trzymały klawiaturę.
    Jak nie ma już czego przytapiać to pozostało chyba tylko spróbować przykleić tą klawiaturę do obudowy. Nie robiłem tak nigdy, nie wiem jak to się sprawdzi.

Tez o tym myslałem aby to przykleić ale wczesniej chcialem zaczerpnac informacji od osob ktore moze sie z tym zetknely.
    Co do pinow to nie wiem jak mozna zdemontowac klawiature nie urywajac ich ... tak to producent wymyślił ;/
  • REKLAMA
  • #4 17619034
    Aress124
    Poziom 28  
    Wymiana takiej klawiatury jest dosyć ciężka, trzeba podgrzewać te nity np gorącym powietrzem i wyciągać wtedy klawiaturę. Wtedy łatwiej wychodzi i większa szansa że się nie urwie i będzie się go dało przytopić na nowej klawiaturze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17619048
    KRY5PIN
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    Ja to robię tak. Najpierw przy demontażu ostrym nożykiem ucinam wystające elementy/ łebki tych plastików z palmrestu. Potem po założeniu nowej lutownicą grotową wciskam w każdy otworek i siłą rzeczy wypływa trochę plastiku.
  • #6 17620160
    Aress124
    Poziom 28  
    Tylko trzeba uważać żeby się na wylot nie przetopić.
  • #7 17620598
    siemen8
    Poziom 10  
    KRY5PIN napisał:
    Ja to robię tak. Najpierw przy demontażu ostrym nożykiem ucinam wystające elementy/ łebki tych plastików z palmrestu. Potem po założeniu nowej lutownicą grotową wciskam w każdy otworek i siłą rzeczy wypływa trochę plastiku.

No to teraz wiem ze sp... sprawę, bede próbować narazie na tasme 2 stronna i najpierw ja podłączę i zobaczymy czy działa, dam znać jak poszło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w wymianie klawiatury w laptopie VAIO PCG-4121EM, gdzie napotkał problem z mocowaniem nowej klawiatury. Klawiatura nie jest przymocowana na śruby w całej długości, a jedynie w dwóch miejscach, reszta mocowania opiera się na plastikowych "nitach", które mogą się urwać podczas demontażu. Użytkownicy sugerują, aby przy demontażu podgrzać nity gorącym powietrzem, co ułatwi ich usunięcie, oraz aby po założeniu nowej klawiatury przytopić nity, aby zapewnić stabilność. Alternatywnie, proponowane jest użycie kleju lub taśmy dwustronnej jako tymczasowe rozwiązanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA