logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podejrzanie słaby zasięg INT-RX-S oraz MPT-350

--MaR-- 11 Gru 2018 20:31 2136 15
  • #1 17620568
    --MaR--
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich.
    Dołożyłem sobie w domu INT-RX-S wraz z dwoma pilotami w celu sterowania oświetleniem podłączonym do Integry.
    Centrala wraz z modułem doklejonym do obudowy metalowej znajduje się na strychu (dachówka ceramiczna). Będąc przed domem (w linii prostej nie ma nawet 10 metrów) próbuję zapalić oświetlenie, jednak dopiero po przyłożeniu do brody i dłuższym przytrzymaniu centrala reaguje.
    Producent twierdzi, że INT-RX-S z pilotami MPT-350 zapewni zasięg nawet do 400 metrów w terenie otwartym. W terenie zamkniętym liczyłem, że ze 100 metrów spokojnie złapie - niestety nawet z 10 metrów ledwo łapie zasięg.
    Czy macie jakiś sposób na zwiększenie zasięgu tego odbiornika? Modyfikacja anteny? Może spróbować go odkleić od obudowy metalowej i przykręcić gdzieś nieco dalej od niej? Może w jakiś sposób można przedłużyć antenę?

Dodatkowe pytanie: Czy system ABAX będzie się gryzł z Zamel Exta Free? Nadajnik ABAX'a mam koło centrali, natomiast chciałbym dołożyć jeszcze odbiornik Zamela obok, żeby z centralki móc sterować kilkoma obwodami bezprzewodowo.
    Pozdrawiam.
  • #2 17620611
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    --MaR-- napisał:
    Może spróbować go odkleić od obudowy metalowej i przykręcić gdzieś nieco dalej od niej?

Odsuń od obudowy powinno pomóc.

--MaR-- napisał:
    Dodatkowe pytanie: Czy system ABAX będzie się gryzł z Zamel Exta Free? Nadajnik ABAX'a mam koło centrali, natomiast chciałbym dołożyć jeszcze odbiornik Zamela obok, żeby z centralki móc sterować kilkoma obwodami bezprzewodowo.

Są na tą sama częstotliwość więc mogą się wzajemnie zakłócać.
  • #3 17620637
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1421
    Popatrz czy fale radiowe nie "patrzą" na odbiornik przez ściany i stropy budynku.
  • #4 17620708
    --MaR--
    Poziom 10  
    kood napisał:
    Odsuń od obudowy powinno pomóc.

W wolnej chwili spróbuję i zobaczymy czy będzie lepiej. Około 50 cm starczy, czy lepiej na 2-3metry?

kood napisał:
    Są na tą sama częstotliwość więc mogą się wzajemnie zakłócać.

Mogą, ale nie muszą, prawda? 😃

Zbych034 napisał:
    Popatrz czy fale radiowe nie "patrzą" na odbiornik przez ściany i stropy budynku.

Owszem, sygnał "przecina" strop, ale wydaje mi się że mimo wszystko nie powinno aż tak drastycznie zasięgu zmniejszać. :)
  • Pomocny post
    #5 17620720
    kood
    --MaR-- napisał:
    Około 50 cm starczy,

Powinno wystarczyć.

--MaR-- napisał:

Mogą, ale nie muszą, prawda?

Jak będą nadawać w tym samym czasie to będą sobie przeszkadzać.
  • #7 17620751
    --MaR--
    Poziom 10  
    bhtom napisał:
    Po co stosowałeś sterowanie na 433MHz skoro piszesz, że masz Abax-a?

Dwa piloty abax'a wyszłyby drożej niż MPT-350 wraz z INT-RX-S. Niedługo będę chciał pozbyć się pilotów NICE i zintegrować je z tymi od Integry.
    Niby niewiele, ale 4 piloty dla domowników + 2 dodatkowo dla rodziny - biorąc pod uwagę abax'a wyszłoby to stanowczo za drogo. :)

Dodano po 3 [minuty]:

kood napisał:
    Jak będą nadawać w tym samym czasie to będą sobie przeszkadzać.

Z tego co pamiętam, to ABAX wysyła sygnał co 12-36 sekund, więc nie ma stałej transmisji. Pomędzy odbiornikiem a nadajnikiem zamela również nie byłoby cały czas komunikacji - będzie to do oświetlenia na zewnątrz, więc nie będzie zapalane co kilka minut, tylko raz a na dłuższy czas. :) Myślę, że w tym wypadku nic się nie stanie. :) Jak Wy myślicie?
  • #8 17623425
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

--MaR-- napisał:
    Dwa piloty abax'a wyszłyby drożej niż MPT-350 wraz z INT-RX-S.

Czasami, po prostu, nie opłaca się oszczędzać, co widać w Twoim przypadku... Piloty MPT-350 pracują na częstotliwości 433 MHz, którą to częstotliwość zakłóci zwykła chińska stacja pogodowa.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 17623657
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 17624359
    --MaR--
    Poziom 10  
    bhtom napisał:
    Czasami, po prostu, nie opłaca się oszczędzać, co widać w Twoim przypadku... Piloty MPT-350 pracują na częstotliwości 433 MHz, którą to częstotliwość zakłóci zwykła chińska stacja pogodowa.

Zgadza się. Gdybym miał zamontować czujki bezprzewodowe, to na pewno nie byłyby na 433 MHz, ale to jest pilot jedynie do oświetlenia i ewentualnie bramy wjazdowej w przyszłości. :)

norbert.s. napisał:
    Bardzo ważne jest to, żeby antenka była wyprostowana i nie dotykała żadnych elementów.

I prawdopodobnie to jest właśnie winowajca całego zamieszania. Jutro jak będę miał chwilkę to wdrapię się na strych i sprawdzę. Jeśli to nie pomoże, to odsunę go kilka metrów od centrali.

Orientujecie się, czy są jakieś uniwersalne odbiorniki, które obsłużą piloty MPT-350? Przydałby mi się taki do bramy i ewentualnie do czegoś jeszcze. :) Z tego co wiem, to Proxima miała coś takiego do pilotów MPT-300, jednak nie wiem jak jest z MPT-350.
    Chciałbym, aby każdy pilot był dopisany zarówno do centralki jak i odbiornika przy bramie - to chyba nie będzie problem.
  • #12 17624395
    --MaR--
    Poziom 10  
    bhtom napisał:
    Przecież Satel też ma w ofercie odbiorniki. Poczytaj w specyfikacjach, które współpracują z Twoimi pilotami, a na pewno coś wybierzesz.

Owszem, ma. Problem w tym, że jedynymi odbiornikami, z którymi współpracuje pilot MPT-350 (perfecta) jest MTX-300 oraz INT-RX-S.

Cytat:
    MPT-350 to pilot przeznaczony do sterowania pracą systemów bazujących na centralach PERFECTA 16-WRL i PERFECTA 32-WRL. Jest obsługiwany także przez kontrolery: INT-RX-S, MTX-300 i VERSA-MCU.
  • #13 18127620
    --MaR--
    Poziom 10  
    Cześć,
    Odkopuję temat, gdyż dopiero teraz znalazłem chwilę, żeby zrobić to raz a dobrze.
    Generalnie zrobiłem wtedy tak jak mi Kolega @kood podpowiedział - odsunąłem zarówno ACU-120 jak i INT-RX-S od centrali o ok. 2m i powiesiłem poraźnie na przewodzie przyklejając do klamki do szklanego włazu na dach. Dotychczas wszystko było okej, ale po przyczepieniu folii paraizolacyjnej zasięg pilotów drastycznie pogorszył się do tego stopnia, że stojąc przy wejściu do domu muszę trzymać pilota dobre 5-7 sekund z pilotem przyłożonym do brody, żeby wyzwolić daną akcję.
    Niestety nie mogę "wyrzucić" ani INT-RX-S ani ACU-120 na dach, także ta opcja odpada. Mogę jedynie spróbować znieść INT-RX-S na piętro, albo wymienić oryginalną antenę kawałkiem drucika o odpowiednich parametrach.

Oprócz tego jest jeszcze problem z Abaxem - w biurze znajduje się INT-KWRL, jednakże biuro znajduje się jakieś 10m od domu, a 20m od okienka, przy którym jest Abax. Biuro to nic innego jak pawilon blacha-styropian-blacha, a ściana od strony domu jest cała przeszklona (drzwi + 2 okna), a zaraz na sąsiedniej ścianie jest INT-KWRL. Niestety po wejściu do biura i zamknięciu drzwi możemy zapomnieć że jest klawiatura. Przy otwartych drzwiach jakoś tam działa (tylko wtedy, kiedy stoimy przynajmniej 1m od niego). Co lepiej w tej kwestii zrobić? Zmienić położenie ACU-120? Założyć ARU-100? Dorobić podkładkę dystansową do INT-KWRL żeby anteny nie były 0.5cm od blachy, tylko z 1.5cm?
  • #14 18130093
    --MaR--
    Poziom 10  
    Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł co można zrobić? Na pewno rozważę każdą propozycję. ;)
  • #15 18130181
    kood
    Pierwsze co to przesuwanie urządzeń i sprawdzenie zasięgu, czasami kilka cm robi robotę.

Przejście na abax2 zarówno z pilotami jak i klawiaturą zapewne rozwiązało by te problemy ale to trzeba trochę zainwestować.
  • #16 18130294
    --MaR--
    Poziom 10  
    kood napisał:
    Pierwsze co to przesuwanie urządzeń i sprawdzenie zasięgu, czasami kilka cm robi robotę.

Myślę, że nie będzie problemem przeniesienie INT-RX-S na piętro, jednakże problemem dalej będzie zasięg ACU-120, który jest dosyć kiepski. Spróbuję go ustawić w innym miejscu, jednakże wątpię że coś to da. Jutro przelecę wszystko ARF-100 i zobaczę raz jeszcze w czym jest problem - może rzeczywiście dorobienie podkładek dystansowych pod INT-KWRL miałoby sens...

kood napisał:
    Przejście na abax2 zarówno z pilotami jak i klawiaturą zapewne rozwiązało by te problemy ale to trzeba trochę zainwestować.

Pewnie tak, jednak wszystko zostało zrobione pod koniec 2018 roku, ze względu na to, że wymagane było uzbrojenie obiektu, a abax2 wyszedł kilka miesięcy temu, także w tej chwili jest to koszt x2. :/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zasięgiem odbiornika INT-RX-S oraz pilotów MPT-350, które mają działać w zasięgu do 400 metrów w terenie otwartym, ale w jego przypadku zasięg jest znacznie ograniczony, nawet na krótkich odległościach. Użytkownicy sugerują odseparowanie odbiornika od metalowej obudowy, co może poprawić sygnał, oraz sprawdzenie, czy sygnał nie jest zakłócany przez inne urządzenia pracujące na tej samej częstotliwości 433 MHz. Dodatkowo, poruszany jest temat ewentualnych zakłóceń z systemem ABAX oraz możliwości integracji różnych pilotów. Użytkownik planuje przetestować różne ustawienia odbiornika oraz rozważa modyfikację anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA