logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Hotpoint-Ariston LFF 8M121 CX EU - nie zawsze pobiera wodę

mikusz 12 Gru 2018 08:32 3018 2
REKLAMA
  • #1 17621347
    mikusz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Zmywarka czasami pobiera wodę i pracuje normalnie, ale najczęściej po włączeniu obojętnie jakiego programu odpompowywuje wodę, potem zaczyna pracować chyba pompa myjąca (na sucho). Taki cykl powtarza 3 razy i błąd F15. Dodam, że jak zaskoczy normalnie to myje pięknie i słychać, że ma konkretne ciśnienie wody w komorze. Dodam, że wyczyściłem pompę myjącą oraz wymieniłem na nowy wąż z zaworem Aqua Stop. Zupełnie wygląda to, że nie może z jakiegoś powodu pobrać wody, a gdy się to uda pracuje normalnie.
    Proszę o pomoc.

Dodam jeszcze, że po włączeniu wyświetla się symbol zapchanego spustu wody. Przy czym wszystko jest drożne, pompa działa bez zarzutu, czujnik OWI czyściutki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17622981
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17626424
    mikusz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Właśnie kolego. Wyjąłem pompę, rozebrałem i moim oczom ukazał się niewiarygodny widok. Otóż wytarły się panewki z premedytacją zrobione najprawdopodobniej z grafitu. Nie da się nawet dorobić nowych np: z mosiądzu, gdyż nie można zdjąć śmigła z osi wirnika. Pozostaje więc zakup nowej pompy.
    Dziękuję za podpowiedź.
    Pozdrawiam i zamykam temat.
REKLAMA