logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa BenQ fp93gx - brak podświetlenia, wymienione tranzystory c5707

pawel45sw 12 Gru 2018 19:24 1074 24
REKLAMA
  • #1 17622623
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witajcie koledzy, mam problem dotyczący naprawy monitora jak w temacie. Otóż zwyczajnie nie ma podświetlenia. Kondensatory sprawne, próbowałem nawet podmieniać na próbę - nic nie dało. Wymieniłem 2 tranzystory c5707 przy inwerterze. Jeden był przebity całkowicie, drugi na kolektor, miernik wskazywał ok. 273mV. Tranzystory wymienione oczywiście na nowe. Sprawdziłem diody w sekcji zasilania, ale nic nie znalazłem. Nie mam już pojęcia gdzie szukać problemu. Model całego "zasilacza" to 48.l1j02. Może ktoś wie coś więcej ode mnie i pomoże?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 17628347
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Naprawa BenQ fp93gx - brak podświetlenia, wymienione tranzystory c5707 Naprawa BenQ fp93gx - brak podświetlenia, wymienione tranzystory c5707

Zgodnie z prośbą wstawiam zdjęcia. W porównaniu do większości osob na tym forum jestem zielony w elektronice, także powiedz jeszcze raz co mam pomierzyc
  • REKLAMA
  • #4 17628488
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Prawdopodobnie masz zużyte świetlówki ccfl. Czeka Cię ich wymiana.
  • #5 17628510
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    tomek122 napisał:
    Prawdopodobnie masz zużyte świetlówki ccfl. Czeka Cię ich wymiana.

Niekoniecznie, w innym modelu z podobnym zasilaczem miałem na raz 2 usterki, tzn przewód od jednego kompletu świetlówek przebijał do drugiego lub obudowy, starczyło zaizolować, potem monitor działał ale potrafił się wyłączyć po czasie, wówczas pomogła poprawa znacznej ilość lutów (dopiero za którymś razem trafiłem w te luty, które powodowały problem).

Tranzystory które wymieniłeś są po stronie pierwotnej zasilacza, czy mowa jest o tranzystorach kluczujących przy transformatorkach inwertera?
  • #6 17629486
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Mowa o tranzystorach c5707, kluczujące, były przy transformatorach inwertera. Nie widać zimnych lutów, wszystkie kondensatory sprawne. Jak już mówiłem tranzystory były przebite. Zaznaczyłem je czerwoną strzałką. Pozostałe dwa zaznaczyłem niebieską, są sprawne, mierzyłem. Naprawa BenQ fp93gx - brak podświetlenia, wymienione tranzystory c5707
  • #7 17629589
    jarrod
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Sprawdź jeszcze bezpiecznik koło kondensatora C704, oznaczony o ile widzę PF801.
  • REKLAMA
  • #8 17629854
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 735
    jarrod napisał:
    Sprawdź jeszcze bezpiecznik koło kondensatora C704, oznaczony o ile widzę PF801.

Podaj oznaczenia tych transformatorów inwertera jeśli to jest widoczne.
  • #9 17630332
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Przy bezpieczniku miernik ustawiony na sprawdzanie diod zapiszczy przez sekundę a potem pokazuje "1". Nie wiem już sam czy ten bezpiecznik jest ok czy nie. Wstawiam zdjęcie oznaczeń transformatorkow. Naprawa BenQ fp93gx - brak podświetlenia, wymienione tranzystory c5707
  • #10 17630340
    jarrod
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    pawel45sw napisał:
    Przy bezpieczniku miernik ustawiony na sprawdzanie diod zapiszczy przez sekundę a potem pokazuje "1".

Jak dla mnie bezpiecznik spalony, do wymiany. Możesz tam wstawić zwykły szklany. Sprawdź jeszcze (obejrzyj dokładnie) kondensatory przy spalonych tranzystorach kluczujących, jakakolwiek wypukłość obudowy oznacza uszkodzenie.

Naprawa BenQ fp93gx - brak podświetlenia, wymienione tranzystory c5707
  • #11 17630346
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Kondensatory są jak najbardziej ok. Pytanie tylko skąd wziąć taki bezpiecznik w niedzielę... Do najbliższego sklepu elektronicznego takiego podstawowego mam 20km a do azartu 40. Poszukam czegoś w moich gratach i w razie czego odezwę się.

Dodano po 20 [minuty]:

Dobrze koledzy, jest jakiś postęp. Podświetlenie zapala się na ułamek sekundy a potem gaśnie. Macie jakiś pomysł? Co jeszcze może być uszkodzone?
  • #12 17630418
    soniak2
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    pawel45sw napisał:
    Podświetlenie zapala się na ułamek sekundy a potem gaśnie. Macie jakiś pomysł? Co jeszcze może być uszkodzone?

A to nie będzie objawem zużytych świetlówek ? Gdy napięcie na świetlówkach będzie zbyt wysokie to włącza się zabezpieczenie i wyłącza przetwornicę ?
  • #13 17630474
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Myślę że wtedy kolory byłyby takie fioletowawe. Mogę na próbę podłączyć inną matrycę, która na pewno ma sprawne świetlówki, ale nie wiem czy to ma sens. A tak BTW, ani jeden monitor ktory widziałem nie miał świetlówek zużytych do tego stopnia ze rozlaczalo przetwornice. Jeden który dzialal jakiś czas w takim jednym lokalu miał zużyte świetlówki, ponieważ po włączeniu obraz był fioletowy przez minutę lub dwie a później było już normalnie.
  • #14 17630630
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Tak jak pisałem wcześniej, masz zużyte świetlówki. Są do wymiany.
  • #15 17630730
    elektryku5
    Poziom 39  
    pawel45sw napisał:
    Myślę że wtedy kolory byłyby takie fioletowawe. Mogę na próbę podłączyć inną matrycę, która na pewno ma sprawne świetlówki, ale nie wiem czy to ma sens. A tak BTW, ani jeden monitor ktory widziałem nie miał świetlówek zużytych do tego stopnia ze rozlaczalo przetwornice. Jeden który dzialal jakiś czas w takim jednym lokalu miał zużyte świetlówki, ponieważ po włączeniu obraz był fioletowy przez minutę lub dwie a później było już normalnie.

Ja bym podpiął samo podświetlenie pod inną matrycę, sam tak sprawdzam świetlówki, bo jest najszybciej (ewentualnie w drugą stronę - inny inwerter).
  • #16 17630760
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Miałeś rację, przyznaję ci to. Przy drugiej matrycy (16:10) świetlówki nie gasną. Sprawdzę jeszcze kable od świetlówek, ale raczej to jednak świetlówki. Dzięki wszystkim za pomoc. Jeśli ktoś ma coś do dodania to piszcie śmiało.
  • #18 17632617
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Koledzy, sukces. Najwyraźniej gdzieś było przebicie i dlatego świetlówki były rozlaczane przez zabezpieczenie. Zamienilem miejscami wtyczki przy inwerterze i działa. Dolna świetlówka przy włączeniu jest lekko fioletowa, ale na samym obrazie kolory są jak najbardziej ok. Zdaje sobie sprawę ze kiedyś będę musial je wymienić, ale najważniejsze, że działa dłużej niż cwierc sekundy. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat pozostawię przez jakiś czas otwarty, moze ktoś coś doda, może ktoś ma problem. Naprawa BenQ fp93gx - brak podświetlenia, wymienione tranzystory c5707
  • #19 17635711
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Oficjalnie zamykam temat, dziękuję wszystkim za pomoc
  • #20 17641877
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Niestety, ale byłem zmuszony odblokować temat. Sprawa na się tak, że monitor przestał działać. Odszedłem od kompa i wyłączyłem monitor. Przychodzę za 10 minut, włączam a on tylko na sekundę mrugnie i się wyłączy. W tym czasie normalnie uruchamia się matryca i podświetlenie. Dioda również gaśnie, ale tak jakby powoli traciła prąd, bo niejako przygasa do końca, a nie przestaje świecić. Sprawdzilem diody shottkyego, duży kondensator (wylewa się przez nóżkę tak jakby elektrolit, ale trzyma pojemność 102uf). Co ciekawe, gdy odłączę podświetlenie (nie świetlówki, a bezpiecznik) wszystko tak jakby działa normalnie. Stąd wnioskuję, że jest po prostu za mało prądu. Będę musiał pomierzyć jeszcze napięcia na wyjściach podczas "gaśnięcia", a tymczasem wypisujcie tutaj swoje pomysły.
  • REKLAMA
  • #21 17642449
    elektryku5
    Poziom 39  
    pawel45sw napisał:
    wylewa się przez nóżkę tak jakby elektrolit, ale trzyma pojemność 102uf

Jak kondensator daje objawy wizualne, to najpewniej go wymienić, zdarzało mi się nieraz, że multimetr pokazywał większa pojemność niż nominalna a kondensator był już napuchnięty, co jak co, ale zwykłe multimetry impedancji kondensatorów nie mierzą, a to też istotny parametr potrafiący zdyskwalifikować zepsuty kondensator.
  • #22 17642560
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Wymieniałem go. Nie miałem takiego samego, więc założyłem 150uf/450V. Nic to nie dało. Masz jeszcze jakieś pomysły?
  • #24 17690894
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Dobra, sprawy miewają się tak, że ostatecznie namierzyłem problem. Było nim zwarcie drugiej pary tranzystorów. Wymieniłem również duży kondensator i wstawiłem w końcu porządny bezpiecznik. Jak na razie mam go podłączonego pod kompa i działa. Nie blokuję tematu, bo czort go wie ile czasu tym razem podziała :E
  • #25 21837368
    pawel45sw
    Poziom 12  
    Monitor śmiga już siódmy rok. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku podświetlenia w monitorze BenQ fp93gx. Wymieniono tranzystory kluczujące C5707 przy inwerterze, z których jeden był przebity. Sprawdzono kondensatory i diody, bez efektu. Po wymianie bezpiecznika przy kondensatorze C704 (oznaczony PF801) podświetlenie zapalało się na ułamek sekundy i gasło. Podejrzewano zużycie świetlówek CCFL, co potwierdzono testem podłączenia innej matrycy z działającym podświetleniem. Ostatecznie problemem było przebicie przewodu przy inwerterze, które powodowało wyłączanie zabezpieczenia. Po zamianie miejscami wtyczek inwertera monitor działał poprawnie, choć dolna świetlówka lekko fioletowała. Po pewnym czasie monitor ponownie przestał działać – objawy wskazywały na niedostateczne zasilanie, a uszkodzony był duży kondensator elektrolityczny (wymieniony na 150µF/450V) oraz druga para tranzystorów. Po wymianie tych elementów i zastosowaniu odpowiedniego bezpiecznika monitor działał stabilnie przez wiele lat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA