logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki bezpiecznik do lamp choinkowych 230V, 63W? Bez oznaczeń.

waldi_lab 13 Gru 2018 12:51 1563 7
REKLAMA
  • #1 17624151
    waldi_lab
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Nadchodzą święta a więc jak co roku lampki choinkowe nie działają aczkolwiek w zeszłym roku jak byly zwijane to działały. Uszkodzony jest bezpiecznik niestety nie posiada on żadnych oznaczeń ani na płytce drukowanej ani na sobie. Może ktoś się orientuję co to może być.

Jaki bezpiecznik do lamp choinkowych 230V, 63W? Bez oznaczeń.

Podam jeszcze kilka danych może będą pomocne

230V ~50Hz ; 63W
    Żarówki 9V ; 0,07A
    Lampki mają cztery linie 4x0,15A

Nie wiem czy dobrze przeliczyłem Watt na Amper wyszło 0.27391304348 A.
    Czy jak zastosuje bezpiecznik 300mA to będzie to odpowiedni bezpiecznik do zabezpieczenia modułu sterowania tymi lampkami.
  • REKLAMA
  • #2 17625084
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2095
    waldi_lab napisał:
    będzie to odpowiedni bezpiecznik do zabezpieczenia modułu sterowania tymi lampkami.

A gdzie ten bezpiecznik jest umiejscowiony, Przed tym modułem, czy za nim (patrząc na kierunek zasilania), jeśli przed zasilaniem, to raczej nie zabezpiecza tego modułu, jeśli za to owszem może zabezpieczyć ten układ przed przeciążeniem.
  • REKLAMA
  • #3 17625141
    waldi_lab
    Poziom 10  
    Bezpiecznik jest umiejscowiony na płytce drukowanej i jest w sekcji zasilania prądem zmiennym 230V. Generalnie jest to jedna puszka która niby jest szczelna ale i tak wodą się dostała i nastąpiło zwarcie i trochę się ścieżki spalił ale jak to wszystko wyczyscilem i polutowalem w miejsce bezpiecznika na czas testu dałem zworke to lampki działają ale chciałem tam dac bezpiecznik bo jak znowu wodą się dostanie A nie będzie bezpiecznika to się całkowicie spalą.

Jaki bezpiecznik do lamp choinkowych 230V, 63W? Bez oznaczeń. Jaki bezpiecznik do lamp choinkowych 230V, 63W? Bez oznaczeń.
  • REKLAMA
  • #4 17633105
    waldi_lab
    Poziom 10  
    Jakieś sugestie co do wartości tego bezpiecznika?
  • REKLAMA
  • #5 17633156
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Gdybyś miał miernik z zakresem do pomiaru prądu zmiennego, to byś ustalił jaki prąd płynie w obwodzie ~230V. Miernik trzeba włączyć w szereg z bezpiecznikiem lub zamiast niego.
  • #6 17633526
    waldi_lab
    Poziom 10  
    Posiadam tylko zwykły najbardziej popularny miernik jest na nim amperomierz ale tylko prądu stałego więc lipa.
  • #7 17633540
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Wstyd się przyznać, ale ja też nie mam miernika na pomiar prądu AC.
    Gdybyś miał różne bezpieczniki, to mógłbyś podłączyć sobie oprawkę bezpiecznika (taką typową np. SP-7) i zmieniać bezpieczniki wartościami w dół, aż do przepalenia się tego najmniejszego. Wtedy przyjąć, że ten nieco większy, który nie uległ przepaleniu, będzie odpowiedni.
  • #8 17633556
    waldi_lab
    Poziom 10  
    Też wpadłem na taki pomysł z oprawką bezpiecznika zrobię tak jak sugerujesz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lampkami choinkowymi 230V, 63W, które przestały działać z powodu uszkodzonego bezpiecznika bez oznaczeń. Bezpiecznik znajduje się na płytce drukowanej w sekcji zasilania. Po zwarciu spowodowanym wodą, użytkownik tymczasowo zastosował zworkę, aby lampki działały, ale poszukuje odpowiedniego bezpiecznika. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące pomiaru prądu w obwodzie oraz testowania różnych wartości bezpieczników, aby znaleźć odpowiednią. Użytkownik nie ma miernika do pomiaru prądu zmiennego, co utrudnia ustalenie właściwej wartości bezpiecznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA