logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogólny schemat blokowy układów mikroprocesorowych-potrzebny

Krzysiekmad15 02 Wrz 2005 19:15 7299 7
REKLAMA
  • #1 1786844
    Krzysiekmad15
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Pewnego dnia Pan w szkole poprosił o przyniesienie na następną lekcję ogólnego schematu blokowego układu (systemu) mikroprocesorowego. czy ktoś ma może taki schemat. Dodam że tą lekcję mam 5.IX.05. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1786922
    alfam17
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Z tego co gdzieś tam wyczytałem to schemat takiego systemu mikroprocesorowego słada się mniej więcej:

urządzenia wejścia: np

-klawiatura numeryczna
    i alfanumeryczna
    -czujniki temperatury, ciśnienia
    -czytniki kodów
    |
    |
    |
    mikrokontroler(uP)
    |
    |
    |
    urzadzenia wyjścia:
    -wyświetlacze lde/lcd
    -plotery/drukarki
    -elementy wykonawcze (przekażniki itp)
    itp

a schemat sobie domaluj
    a pozatym skorzystaj z google i wpisz system mikr. a shemat napewno znajdziesz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1786935
    Krzysiekmad15
    Poziom 15  
    Szukałem w googlach ale nie znalazłem ale dzięki za to.
  • #5 1786954
    alfam17
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Wkońcu nie wiem czy chodzi o ogólny schemat blokowy systemu mikroprocesorowego, czy schemat blokowy układów wewnętrznych mikrokontrolera. A na tej 3 stronie to jest raczej schemat blokowy budowy wewnętrznej. Jeśli hodzi o system to porysuj sobie bloczki tak jak ci wcześniej pisałem: centralnie umieść uP, po lewej urządzenia wejścia a po prawej urządzenia wyjścia, no chyba z tym potrzafisz sobie poradzić
  • #6 1786970
    Krzysiekmad15
    Poziom 15  
    Z tym nie bedzie problemu. Z korzystam z waszych podpowiedzi i napisze jak poszło na lekcji, ale czekam na kolejne schematy :).
  • Pomocny post
    #7 1788380
    desa
    Poziom 14  
    Wydaje mi sie ze chodziło ci o to.

PS jesli mozesz to napisz gdzie chodzisz do szkoly.

Jesli chcesz to wo dobrej jakosci to napisz na maila i wysle.
    Załączniki:
    • Ogólny schemat blokowy układów mikroprocesorowych-potrzebny schemat4.jpg (42.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ogólny schemat blokowy układów mikroprocesorowych-potrzebny schemat1.jpg (51.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1791339
    Krzysiekmad15
    Poziom 15  
    A szkoła do jakiej uczęszczam do Technikum Elektryczno Elektroniczne nr 2.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła prośby o ogólny schemat blokowy systemu mikroprocesorowego potrzebnego na lekcję. Wskazano, że typowy schemat obejmuje centralnie umieszczony mikrokontroler (uP) z urządzeniami wejścia po lewej stronie, takimi jak klawiatura numeryczna, czujniki temperatury, ciśnienia czy czytniki kodów, oraz urządzeniami wyjścia po prawej stronie, np. wyświetlacze LED/LCD, plotery, drukarki i elementy wykonawcze (przekaźniki). Zwrócono uwagę, że w dokumentacji mikrokontrolerów Atmel, np. Atmega8, na stronie 3 znajduje się schemat blokowy budowy wewnętrznej, który może być pomocny. Podkreślono różnicę między schematem systemu mikroprocesorowego a schematem wewnętrznym mikrokontrolera. Użytkownik potwierdził, że samodzielnie narysuje schemat blokowy według podanych wskazówek. Zaproponowano również możliwość przesłania schematu w dobrej jakości na maila.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA