logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić 13m lampki LED bez uszkodzenia programatora?

roki9006 16 Gru 2018 15:32 669 3
REKLAMA
  • #1 17631151
    roki9006
    Poziom 9  
    Witam
    Nie wiem czy odpowiedni dział ale chyba tak.
    Mam światełka świąteczne led z programatorem o długości 13m. Chciałbym je podzielić na pół i usunąć programator. O ile można znaleźć filmiki jak pominąć programator o tyle nie wiem jak poradzić sobie z podziałem lampek. Podejrzewam, że pomierzenie i przecięcie w odpowiednim miejscu to nie jest rozwiązanie :P. Z programatora wychodzi 7 przewodów, 2 to zasilanie. Same światełka są https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/09/ef/d4/sople-lampki-choinkowe-500-led-hermetyczne-dekoracje-ozdoby-rozalin-sprzedam-370702752.jpg .Podpowedzcie coś bo nie mam pojęcia z święta za tydzień. Z góry dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17631778
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Konieczne otwarcie programatora, po odłączeniu od sieci oczywiście!!
    Zrób fotografie płytki programatora z obydwu stron to coś będzie można poradzić.
    Napisz, czy po podzieleniu na pół mają być w tym samym miejscu tylko załączane oddzielnie, czy w różnych miejscach.
  • REKLAMA
  • #3 17631850
    roki9006
    Poziom 9  
    Lampki maja 13m, chce zrobić dwa komplety po 6,5m osobno zasilane.
  • #4 17632000
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Fotografia płytki programatora jest potrzebna aby znaleźć przewód wspólny do wszystkich zespołów lampek na wyjściu z programatora. Przy rozdzieleniu ten przewód wspólny do jednego z zestawów trzeba będzie dodać i odpowiednio zaizolować.
    LED muszą być zasilane napięciem stałym - trzeba będzie dodać do jednego z zespołu lampek mostek prostowniczy 400V/1A dowolny typ i zamontować w obudowie izolacyjnej oraz dodać przewód zasilający z wtyczką na 250V.
    Z ilości przewodów do programatora można wywnioskować, że zestaw składa się z 4-ch gałęzi lampek, każda w innym kolorze (o ile nie są same białe). Musisz wziąć pod uwagę, czy przy zrobieniu podziału na dwa zestawy rozkład kolorów będzie w miarę atrakcyjny = będą dwa zestawy po dwa kolory. Zrobienie dwóch jednakowych kolorami zestawów nie jest możliwe.
REKLAMA