logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie zasobnika cwu do pieca Thema Codens F AS 18

Suderman 17 Gru 2018 05:27 2841 5
REKLAMA
  • #1 17632440
    Suderman
    Poziom 2  
    Witam,

posiadam piec Saunier Duval Thema Codens F AS 18 rok produkcji 2007 z zew. zasobnikiem cwu. Piec nowy nie jest ale dotychczas praktycznie nie działał. Niedawno był u mnie serwisant i udało się piec uruchomić.
    Sytuacja wygląda tak że piec ogrzewa instalacje c.o. (grzejniki, ogrzewanie podłogowe) ale nie podgrzewa wody w zewn. zasobniku cwu.

Wydaje mi się że trzeba podłączyć czujnik temperatury NTC od tego zasobnika do płyty głównej pieca ale jest jeszcze złącze do termostatu zasobnika

Pytanie czy trzeba podłączyć czujnik temperatury i "zmostkować" czujnik termostatu czy tylko czujnik temperatury wystarczy?

Jeżeli ktoś wie jak to zrobić i w które złącza na płycie głównej podpiąć czujnik będę wdzięczny za pomoc. Zaznaczam że to jest piec rok produkcji 2007 więc schemat połączeń różni się od produkowanych obecnie

Pozdrawiam,

Tomasz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17632530
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    W Saunier Duval jeśli jest potrójna kostka, to:
    albo podłączasz tylko czujnik NTC zasobnika pod styki oznaczone czujnikiem
    albo podłączasz jakiś termostat zanurzeniowy w zasobniku pod styki oznaczone termostatem w kotle, tak by zwarcie styków termostatu dawało sygnał do załączania grzania zasobnika.
    Jedno z dwóch rozwiązań. Najprościej czujnikiem NTC Saunier Duval - bez żadnych komplikacji.

Dodano po 6 [godziny] 47 [minuty]:

Tylko coś takiego udało mi się znaleźć:
  • REKLAMA
  • #3 17633600
    Suderman
    Poziom 2  
    Witam,

Wielkie Dzięki za szybką odpowiedź!

Ten schemat raczej dotyczy nowszej generacji tych pieców bo u mnie złącza są bezpośrednio na płycie głównej.

Jest jedno złącze z napisem Tank i takim kółeczkiem i chodzi tu zapewne o zew. termostat i jest drugie złącze z napisem Tank i przekreslonym prostkątem czyli chodzi o czujnik NTC ale w tym miejscu nie me tej kostki żeby podłączyć wtyki czujnika temperatury więc chyba pozostaje mi podłączenie zew. termostatu tylko ale ok teraz wiem przynajmniej że wystarczy termostat i regulacja temperatury będzie na termostacie a piec będzie włączał grzanie lub wyłączał.

Popraw mnie jeśli się mylę.

Dzięki i Pozdrawiam,

Tomek
  • REKLAMA
  • #4 17633778
    ls_77
    Poziom 38  
    Zrób zdjęcie i wstaw to zobaczymy dokładnie
  • REKLAMA
  • #5 17655044
    Suderman
    Poziom 2  
    Witam,

udało mi się z powodzeniem podłączyć termostat do styku oznaczonego na obrazku "termostat zasobnika".

Korzystając z okazji chciałem jeszcze zapytać .. podobno piec ma wbudowaną automatyke pogodową tylko trzeba podłączyć sensor.
    jeżeli chciałbym podłączyć sensor pogodowy to do którego styku na załączonym obrazku taki sensor podłaczyć ?
  • #6 17655743
    ls_77
    Poziom 38  
    Według opisu na dole strony:
    1 - sonda zewnętrzna, czyli kostka obok termistora zasobnika
REKLAMA